Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия

Гледаме си интереса, не сме руски троянски кон, нито американски булдог, разясни Митов
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 21:52, Веселина Йорданова
309
Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Очаквам България да продължи да бъде силен и ангажиран съюзник в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ.

Още по темата
„Всички 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се приближават все повече към нашите граници. Насилието и тероризмът в Сирия и Ирак, в Северна Африка, събитията по улиците на Европа, една по-настъпателна Русия, която нарушава международното право в Украйна и Крим – всичко това налага ясен отпор и следователно да инвестираме повече в отбрана“, подчерта Столтенберг.

По думите му сигурността е важна за развитието и растежа на икономиките ни. Той отрече НАТО да се въоръжава срещу Русия и подчерта, че всички действия на Алианса са отбранителни, по линия на международните му задължения.

Трябва да укрепим колективната ни отбрана, за да бъдат силите ни в готовност за дислоциране в кратки срокове, каза още той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че в дългосрочен план се нуждаем от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия. Русия е нашият най-голям съсед, Русия остава фактор, отбраната не противоречи на диалога. Силната отбрана е най-добрата основа за по-нататъшен диалог, убеден е той.

Украйна е Европа и в момента там бушува гражданска война, но сепаритистите са подкрепяни от Русия, това само затвърждава необходимостта Алиансът да остане силен, каза още Столтенберг и допълни, че трябва да инвестираме в отбрана, за да можем да възпрем която и да било страна да нападне който и да е съюзник от НАТО.

По думите му „Ислямска държава“ е световна заплаха. Видяхме терористичните нападения в Париж, свързани с конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, това само подсилва значението на тясното сътрудничество между всички съюзници в борбата с тероризма.

НАТО е готов за битките на утрешния ден, дори в по-висша степен, защото разполага с внушителни способности да се приспособява със средата за сигурност, заяви още Столтенберг.

Външният министър Даниел Митов коментира в студиото, че е съвсем нормално съюзниците ни да идват у нас, визирайки и посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на британския министър на външните работи Филип Хамънд.

По думите му по време на предишния кабинет не сме ги виждали „по обясими причини“ – защото страната ни е била изолирана. Според Митов това е преодоляно.

По думите му партньорите ни искат реформа в съдебната система, като предпоставка и за икономическо развитие. Стабилност означава повече бизнес, повече сигурност, убеден е Митов.

Външният министър заяви, че конфликтът в Украйна е едно от най-големите геостратегически предизвикателства.

По думите му, ако от нас се иска нещо категорично, то е да модернизираме въоръжените си сили и да увеличим бюджета за отбрана, защото това е част от отбранителния характер на Алианса. Митов обаче подчерта – никой не иска война с Русия.

Външният министър беше категоричен, че темата за добив на шистов газ у нас не е била обсъждана на никоя от срещите на генералния секретар на САЩ Джон Кери.

„Гледаме си националния интерес – нито сме руски троянски кон, нито сме американски булдог, нито каквото и да било друго“, подчерта Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
петър преди 9 години
къде сме всички БЪЛГАРИ.защо позволихме стратегически наши интереси да бъдат продадени за жълти стотинки.ЮЖЕН ПОТОК беше нашата виза пред ЕС за независимост.къде са нашите евродепутати.трябва веднага народа да ги отзове от европейският парламент.това не е нашият общ парламент.той е само за укупатори.Сега вече ще търсим Турция за благословия
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До петърE pitaj za tova sedesarskija muhul selendur-prodazjnika Cherupkorehov, deto uchudi dori sashtarskija nadzornik sas skorostta, s kojato zacherta Juzjen potok - onja oshte ne beshe otvoril usta da pita i "suvetva", a nashija otraportuva "Nie veche go sprjahme!". Pitaj i EC s lukavite im izguvki i murvenski nomera ...
190
0
 
3
 
! Отговори
петър преди 9 години
нямаме волята да променим ситуацията с НАТО а и икономически вече сме обвързани с тях.Можем обаче да заявим с висок глас че искаме да бъдем независими и да бъдем добронамерени съседи с всички съседи без значение кой е член на НАТО или на Русия.Защо ни е да отделями средства за НАТО ако всички газопроводи минаваха през БЪЛГАРИЯ.кой щеше да ни заплаши и с какво.къде е нашият глас.
189
1
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
заглавието предизвикна недоумение и съжаление за коленичилите ни управници просто ни правят център на мишената никои неможе да стои срещу червена армия ще им се на сащ да ни използват територията за атака към русия но ядрена воина няма да има всичко ще се рещи за минути само с тактически високоточни ракети а ние ще страдаме десетилетия
188
2
 
18
 
! Отговори
морски преди 9 години
Референдум за излизане на България от НАТО!Ако сами не си помогнем,като свалим марионетното правителство на ГЕРБ,то тогава и Господ няма да ни помогне!
187
1
 
7
 
! Отговори
до 231 преди 9 години
Ами имаме много клиенти руснаци по морето, туристи и купувачи, които вече няма да имаме. Частни български фирми, със собственици българи. Хайде дайте сега вие пример за американски клиенти! Ама не аз работя в американска фирма... ;)
186
1
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Митов ти и кликата ви не сте американски булдози....вие сте едни пършиви проскубани американски ***!
185
1
 
11
 
! Отговори
двойният аршин преди 9 години
Дай боже САЩ да водят 5% от войните които са провокирали ТЕ на собствена територия!
184
2
 
5
 
! Отговори
до 243 преди 9 години
До ImplyingОткакто силният и богат военен съюз (а колко е силна нашата армия в сравнение с тогавашната да не коментираме) си измисля войни в интерес на САЩ не ми е по вкуса. А по принцип няма как хем да обичам свободата, хем някой да ми казва с кого да съм в добри отношения. Как ви се съвместява това в ероатлантическата главица е странно. Освен с много пропаганда и друг стимул "вкарани" от холивудско...
183
1
 
4
 
! Отговори
до 243 преди 9 години
До ImplyingОткакто силният и богат военен съюз (а колко е силна нашата армия в сравнение с тогавашната да не коментираме) си измисля войни в интерес на САЩ не ми е по вкуса. А по принцип няма как хем да обичам свободата, хем някой да ми казва с кого да съм в добри отношения. Как ви се съвместява това в ероатлантическата главица е странно. Освен с много пропаганда и друг стимул "вкарани" от холивудско...
182
7
 
3
 
! Отговори
Implying преди 9 години
Обвинения към западния свят, за бедността причинена от българската олигарихия и социалистическото наследство. Целенасочено пропускане на факта, че българската олигархия е предимно свързана със една държава на изток, а не на запад.Представяне на участието във най-силния и богат военен съюз като нещо изначално лошо.Извод: Мнозинството редовно коментиращи тук или не могат да мислят, или с ясно съзнание разпространяват определена политическа пропаганда.
181
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки обективен мислещ човек е Шарли а *** са Антишарли. Мракобесници на свободното слово. Одобрители на почти всяка злина в нашето общество. На почти всяка.
180
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не останаха вече хора, които да ви вярват. Всъщност, някой може и да вярва на НАТО, но главните *** в блока са абсолютни лъжци и демагози.
179
2
 
18
 
! Отговори
край преди 9 години
С главнокомандващ като Плевнелиев Българската армия може да смаже Русия винаги когато и бъде наредено от Вашингтон или Брюксел. Тумбаците дето тропкат по жълтите павета на гергьовден за две седмици ще стигнат Урал.
178
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземат се права на средната класа и бедната класа и се дава всичко на олигарсите. Докога такива реформи господа олигрхични кукловоди? Не забогатяхте ли дастатъчно за размерите и икономиката на една страна като България. Какво още искате, та вие имате всичко. Какво повече да ви дадем? Нали ви работим почти без пари, в отвратителни условия на труд, а че някои направо точат бюджета без даже да назначат хора, само по схеми, КАКВО ОЩЕ ИСКАТЕ БЕ? нЯМАТЕ ЛИ СТРАХ ОТ БОГА, ОТ ПРОВИДЕНИЕТО, Абългаромрази
177
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО си гледа интереса, САЩ си гледа интереса, Русия си гледа интереса. А ние? Въртим се като пумпали, всеки ни наставлява, но никой не ни уважава. Те това е!
176
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В следващите години най-важното за нас ще са умни политици. Виждате ли ги?
175
4
 
16
 
! Отговори
петър преди 9 години
членове на НАТО сме и това е факт.не разбирам обаче какво търсим край границите с Русия.Защо ние се разширяваме и вече сме без буферни зони между НАТО и Русия и сме против Русия.Не виждам защо Русия да ни застрашава и с какво след като тя не се разширява.Ако НАТО си стоеше на старите граници и Крим щеше да е в Украйна.
174
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ало момчето с минусчето на очевидните истини които се пишат за това че Китай е номер 1, а с растеж от 5-10% годишно и със спад в УСА или нулеви стойности, къде отиват в следващите години? Мързи ги да работят и това им е мъката. Само с войни и неоколониализъм не става. Ресурсите попривършват и който работи, той ще има. Па Русия е изключението и имат още много ресурси и затова е тая мъка. Мъчите ли се ***? Вие сте срам за Америка и за България. И в УСА рейтинга ви е нулев на съратниците ви.
173
3
 
7
 
! Отговори
Телезрител преди 9 години
В студиото на Панорама Даниел Митов се държа като ученик пред учител , успя да си каже урока с леки запъвания, общо взето твърде посредствено. Ивайло Калфин беше по-печен, избягваше капаните на Бойко Василев, горе-долу успя да се представи. Лютви Местан веднага взе инициативата и не позволи на Бойко Василев да диктува играта беше като боксов мач между Крючко и Пулев Бойко Василев опита в началото да нанесе няколко слаби крошета, но накрая свали гарда и падна в нокдаун. Лютви Местан разказа играта на всички, включително и на водещия.