Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия

Гледаме си интереса, не сме руски троянски кон, нито американски булдог, разясни Митов
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 21:52, Веселина Йорданова
309
Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Очаквам България да продължи да бъде силен и ангажиран съюзник в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ.

Още по темата
„Всички 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се приближават все повече към нашите граници. Насилието и тероризмът в Сирия и Ирак, в Северна Африка, събитията по улиците на Европа, една по-настъпателна Русия, която нарушава международното право в Украйна и Крим – всичко това налага ясен отпор и следователно да инвестираме повече в отбрана“, подчерта Столтенберг.

По думите му сигурността е важна за развитието и растежа на икономиките ни. Той отрече НАТО да се въоръжава срещу Русия и подчерта, че всички действия на Алианса са отбранителни, по линия на международните му задължения.

Трябва да укрепим колективната ни отбрана, за да бъдат силите ни в готовност за дислоциране в кратки срокове, каза още той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че в дългосрочен план се нуждаем от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия. Русия е нашият най-голям съсед, Русия остава фактор, отбраната не противоречи на диалога. Силната отбрана е най-добрата основа за по-нататъшен диалог, убеден е той.

Украйна е Европа и в момента там бушува гражданска война, но сепаритистите са подкрепяни от Русия, това само затвърждава необходимостта Алиансът да остане силен, каза още Столтенберг и допълни, че трябва да инвестираме в отбрана, за да можем да възпрем която и да било страна да нападне който и да е съюзник от НАТО.

По думите му „Ислямска държава“ е световна заплаха. Видяхме терористичните нападения в Париж, свързани с конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, това само подсилва значението на тясното сътрудничество между всички съюзници в борбата с тероризма.

НАТО е готов за битките на утрешния ден, дори в по-висша степен, защото разполага с внушителни способности да се приспособява със средата за сигурност, заяви още Столтенберг.

Външният министър Даниел Митов коментира в студиото, че е съвсем нормално съюзниците ни да идват у нас, визирайки и посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на британския министър на външните работи Филип Хамънд.

По думите му по време на предишния кабинет не сме ги виждали „по обясими причини“ – защото страната ни е била изолирана. Според Митов това е преодоляно.

По думите му партньорите ни искат реформа в съдебната система, като предпоставка и за икономическо развитие. Стабилност означава повече бизнес, повече сигурност, убеден е Митов.

Външният министър заяви, че конфликтът в Украйна е едно от най-големите геостратегически предизвикателства.

По думите му, ако от нас се иска нещо категорично, то е да модернизираме въоръжените си сили и да увеличим бюджета за отбрана, защото това е част от отбранителния характер на Алианса. Митов обаче подчерта – никой не иска война с Русия.

Външният министър беше категоричен, че темата за добив на шистов газ у нас не е била обсъждана на никоя от срещите на генералния секретар на САЩ Джон Кери.

„Гледаме си националния интерес – нито сме руски троянски кон, нито сме американски булдог, нито каквото и да било друго“, подчерта Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
25
 
! Отговори
немски парашут преди 9 години
15 хил. Войници, но в НАТО! БРАВО ! Армия колкото за сектор Г на герена. Не кон или булдог по скоро ***,мравка,бълха нещо такова е сравнението.
11
28
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Когато имаше Варшавски договор, що не ревахте бе червени склеротици !?Та замалко нашите войски да влязат преди съветските в Чехия, през 68 *** !
10
3
 
12
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Трябваше да издържим 2 часа докато докдат МиГовете.
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
7-ми,евреите създадоха НАТО за да пазиИзраел и за това не са негов член а са негов създател и ГОСПОДАР!
8
4
 
34
 
! Отговори
питащ преди 9 години
За ко ни е тва НАТО !?
7
3
 
36
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Факт е, че Полша изтегли етническите поляци от Донбас за да не бъдат избити от киевската армия. Това е факт.
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой питал ли се е защо Израел НЕ е член на НАТО? Въпрос с повишена трудност. Жокери няма.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как настъпва Русия и срещу коидържави от НАТО настъпва,че не ми стана ясно?!Нали това е причината и трябва да севъоръжаваме ние барабар состаналите натовци?!
4
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"но сепаритистите са подкрепяни от Русия"Ами да, ти какво очакваш Русия да изостави етническите руснаци в Украйна за да ги избият бандеровските шпицкоманди ли? Много ясно че ще ги подкрепя. Въпросът е, защо вие подкрепяте отявлени фашизоиди.
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА, РУСИЯ Е ФАКТОР. НЯМАШЕ СМИСЪЛ ДА КОРИГИРАТЕ ЗАГЛАВИЕТО. ТОВА Е ВСЕИЗВЕСТНО.
2
8
 
39
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Столти, остави ни на мира. България е на 1300 години точно защото не е слушала късите пасове на такива като теб. Ние мислим далновидно.
1
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сме руски троянски кон, а американска крава.