Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия

Гледаме си интереса, не сме руски троянски кон, нито американски булдог, разясни Митов
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 21:52, Веселина Йорданова
309
Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Очаквам България да продължи да бъде силен и ангажиран съюзник в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ.

Още по темата
„Всички 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се приближават все повече към нашите граници. Насилието и тероризмът в Сирия и Ирак, в Северна Африка, събитията по улиците на Европа, една по-настъпателна Русия, която нарушава международното право в Украйна и Крим – всичко това налага ясен отпор и следователно да инвестираме повече в отбрана“, подчерта Столтенберг.

По думите му сигурността е важна за развитието и растежа на икономиките ни. Той отрече НАТО да се въоръжава срещу Русия и подчерта, че всички действия на Алианса са отбранителни, по линия на международните му задължения.

Трябва да укрепим колективната ни отбрана, за да бъдат силите ни в готовност за дислоциране в кратки срокове, каза още той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че в дългосрочен план се нуждаем от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия. Русия е нашият най-голям съсед, Русия остава фактор, отбраната не противоречи на диалога. Силната отбрана е най-добрата основа за по-нататъшен диалог, убеден е той.

Украйна е Европа и в момента там бушува гражданска война, но сепаритистите са подкрепяни от Русия, това само затвърждава необходимостта Алиансът да остане силен, каза още Столтенберг и допълни, че трябва да инвестираме в отбрана, за да можем да възпрем която и да било страна да нападне който и да е съюзник от НАТО.

По думите му „Ислямска държава“ е световна заплаха. Видяхме терористичните нападения в Париж, свързани с конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, това само подсилва значението на тясното сътрудничество между всички съюзници в борбата с тероризма.

НАТО е готов за битките на утрешния ден, дори в по-висша степен, защото разполага с внушителни способности да се приспособява със средата за сигурност, заяви още Столтенберг.

Външният министър Даниел Митов коментира в студиото, че е съвсем нормално съюзниците ни да идват у нас, визирайки и посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на британския министър на външните работи Филип Хамънд.

По думите му по време на предишния кабинет не сме ги виждали „по обясими причини“ – защото страната ни е била изолирана. Според Митов това е преодоляно.

По думите му партньорите ни искат реформа в съдебната система, като предпоставка и за икономическо развитие. Стабилност означава повече бизнес, повече сигурност, убеден е Митов.

Външният министър заяви, че конфликтът в Украйна е едно от най-големите геостратегически предизвикателства.

По думите му, ако от нас се иска нещо категорично, то е да модернизираме въоръжените си сили и да увеличим бюджета за отбрана, защото това е част от отбранителния характер на Алианса. Митов обаче подчерта – никой не иска война с Русия.

Външният министър беше категоричен, че темата за добив на шистов газ у нас не е била обсъждана на никоя от срещите на генералния секретар на САЩ Джон Кери.

„Гледаме си националния интерес – нито сме руски троянски кон, нито сме американски булдог, нито каквото и да било друго“, подчерта Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БВП на Китай е номер едно в света. Така че очаквам скоро китайците да почнат да плащат на *** у нас, а такива са предимно *** и ще настане едно идиотско възхваляване, но тоя път на Мао. На *** който плаща, той поръчва музиката. Радка-пиратка на интернет пространството.
171
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари само говорите , дайте личен пример за подкрепа на Русия. Например:- - Купете се Руска кола , телевизор домашна техника и т.н. - Спестявайте в рубли и искайте пенсията или заплатата в рубли . -Отидете да живеете в Москва или да работите там . - Не посещавайте западните търговски вериги , а пазарувайте само от кварталните магазинчета .Това е само малка част на съпричастност към вашите братя може и още , например да се биете срещу лошите Украинци .
170
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Арабия няма ядрено оръжие, има мижава армия и за 24 часа може да бъде демократизирана, нали? Но вие двуличници предпочитате да подминавате този факт, а година след година диктатурата там да си стои и нямате никакъв проблем. Важното е да се докопате до ресурсите на тая държавица. И в случая да и наредите да помпи повече нефт, за да крлатите Русия. А преди години цяло десетилетие да помпа по-малко нефт, за да ни кратите нас, семейните ни бюджети. Ивие се наричате български патриоти.....
169
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е недемократичен а вие сте за демокрация, нали ***? Нли това е скеча?Защо тогава вашите патрони поддържат Саудитска Арабия и нейната върхушка, при положение че там даже няма избори, партии, права на жената, и е налице най-ултра форма на ислямизма?На погребението на краля отиват най-висши лидери на запада, като Оланд, като кой ли не. И после нямате дзвойни стандарти, а държите народа на тая държава в най дива диктатура по-зле от Османската империя през 1600 година. ***?
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ичо, Ичо е!
167
5
 
27
 
! Отговори
не е враг преди 9 години
Русия не е враг на България! Най-големите врагове на България са Сащ, Нато, Реформаторския блок и ЕС!
166
1
 
25
 
! Отговори
до кога? преди 9 години
До кога т.н. "Нато" ще подкрепя фашистката хунта в Куев? Докато избият цялото население на Донбасс ли? Или до заповед от Фашингтон?
165
0
 
18
 
! Отговори
леля ти преди 9 години
Ст-берг, ти наги разбираш тия работи. Ей сия ще ти кажа. Р. се въоръжава за отбрана, а не за нападение. Аз нямам нужда да инвестирам в отбрана, защото Р. няма да ме напада. Щом искаш - отбранявай се - у мас, а не у тас. Къде са ми непарациите?
164
0
 
24
 
! Отговори
se преди 9 години
_Тоя за толкова прости ли ни има?Целта е да продават оръжията си! Та всички конфликтни точки са дело на НАТО! Шмекери!
163
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 256А ти храбрецо защо не отидеш да се биеш срещу хора, защищаващи семействата си, домовете си, езика си и т.н.?Така ще ти стане ясно колко струват борците с фашизоидни наклонности! Май и ти и подобните ти същества сте мнооого големи юнаци тук, зад екрана и пред клавиатурата!
162
2
 
9
 
! Отговори
Уф преди 9 години
Добре че се изнесох от тази продадена територия.
161
27
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Руснаците ще ни докарат до война...
160
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта е война !Която се разпалва все повече в Средния Изток и преминава в Европа !
159
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toя Столтенберг сякаш по се трае и е малко по интелигентен в сравнение с оня беззъб от пукане кон Расмусен По странното е обратът в българската Журналистика и зададените от водещият въпроси който вълнуват българските граждани Линията която следваше Столтенберг в отговорите беше до суш като Расмусен фактически политиката бе еднаква само където говорителя вече е друг ЦРУ И НСА добре са се постарали с поставянето на новият кадидат ВЪПРЕКИ ЧЕ ЦЕЛТА Е СЪЩАТА
158
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ са започнали вече световна война .Въвличат все повече държави в нея !Европа !
157
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже знаят мнението на Българския народ , решиха да кажат , че не готвят война на Русия ??Но готвят и я обградиха отвсякъде с военни бази и запалиха и война на границата й , за да ги ударят икономически ! Това е начертан план, не е случайно !Сега пак планират , но става по-ясно на народите какво !!!
156
1
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Митов, интересът на България ВИНАГИ е бил, тя да е близо до братска Русия !Иначе си прав за това: " ... не сме руски троянски кон, нито американски булдог, разясни Митов"Така е ! Вие сте пинчера на Вашингтон, който само лае по голямата мечка, а после господарите му го подритват, но той пак се вре в краката им. :)Жалки сте !В българската история сме имали доста несполучливи управници. Никога обаче не сме имали такива *** като вас - днешните ! Факт !
155
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
за какво са направили изнесен управленски пункт на Витоша. Изнасят малки конфликти около границите на противника.1.За да го изтощават.2. Да ограничат ответния удар само срещу своите съюзници, но тяхната страна да е недосегаема.Въпроса е докога ще могат да го контролират процеса или всъщност и те са контролирани в самият процес.
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МОЛЯ ВЗЕМЕТЕ НА СЕРИОЗНО ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ! ТОВА Е ИСТИНАТА !
153
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО РУСИЯ, КИТАЙ, КОРЕА, ЯПОНИЯ,ИРАК,ИРАН,САУДИТСКА АРАБИЯ ! В МОМЕНТА В КОЙТО АМЕРИКА ОБЯВЯТ ВОЙНА, ОБЕДИНЕТЕ СЕ И ГИ АТАКУВАЙТЕ ПРЕЗ АТЛАНТИЧЕСКИ ОКЕАН, В АМЕРИКА ПОЛОВИНАТА ВЕЧЕ СА ИЗВЪНЗЕМНИ, ТЕ ЩЕ ИЗБИЯТ И ДРУГИТЕ.... ПРЕНАСЯТ СЕ ТУКА....УБИВАТ ТЕ И ВЗИМАТ ОБРАЗА ТИ.... ПО НИЩО НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ НАС! ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ВОЙНА !