Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия

Гледаме си интереса, не сме руски троянски кон, нито американски булдог, разясни Митов
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 21:52, Веселина Йорданова
309
Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Очаквам България да продължи да бъде силен и ангажиран съюзник в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ.

Още по темата
„Всички 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се приближават все повече към нашите граници. Насилието и тероризмът в Сирия и Ирак, в Северна Африка, събитията по улиците на Европа, една по-настъпателна Русия, която нарушава международното право в Украйна и Крим – всичко това налага ясен отпор и следователно да инвестираме повече в отбрана“, подчерта Столтенберг.

По думите му сигурността е важна за развитието и растежа на икономиките ни. Той отрече НАТО да се въоръжава срещу Русия и подчерта, че всички действия на Алианса са отбранителни, по линия на международните му задължения.

Трябва да укрепим колективната ни отбрана, за да бъдат силите ни в готовност за дислоциране в кратки срокове, каза още той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че в дългосрочен план се нуждаем от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия. Русия е нашият най-голям съсед, Русия остава фактор, отбраната не противоречи на диалога. Силната отбрана е най-добрата основа за по-нататъшен диалог, убеден е той.

Украйна е Европа и в момента там бушува гражданска война, но сепаритистите са подкрепяни от Русия, това само затвърждава необходимостта Алиансът да остане силен, каза още Столтенберг и допълни, че трябва да инвестираме в отбрана, за да можем да възпрем която и да било страна да нападне който и да е съюзник от НАТО.

По думите му „Ислямска държава“ е световна заплаха. Видяхме терористичните нападения в Париж, свързани с конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, това само подсилва значението на тясното сътрудничество между всички съюзници в борбата с тероризма.

НАТО е готов за битките на утрешния ден, дори в по-висша степен, защото разполага с внушителни способности да се приспособява със средата за сигурност, заяви още Столтенберг.

Външният министър Даниел Митов коментира в студиото, че е съвсем нормално съюзниците ни да идват у нас, визирайки и посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на британския министър на външните работи Филип Хамънд.

По думите му по време на предишния кабинет не сме ги виждали „по обясими причини“ – защото страната ни е била изолирана. Според Митов това е преодоляно.

По думите му партньорите ни искат реформа в съдебната система, като предпоставка и за икономическо развитие. Стабилност означава повече бизнес, повече сигурност, убеден е Митов.

Външният министър заяви, че конфликтът в Украйна е едно от най-големите геостратегически предизвикателства.

По думите му, ако от нас се иска нещо категорично, то е да модернизираме въоръжените си сили и да увеличим бюджета за отбрана, защото това е част от отбранителния характер на Алианса. Митов обаче подчерта – никой не иска война с Русия.

Външният министър беше категоричен, че темата за добив на шистов газ у нас не е била обсъждана на никоя от срещите на генералния секретар на САЩ Джон Кери.

„Гледаме си националния интерес – нито сме руски троянски кон, нито сме американски булдог, нито каквото и да било друго“, подчерта Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
USA SE CHUDQT KOI DA OBERAT I SHTE NI VKARAT VAV VOINA S RUSIA! USA SA PO ZLI I OT TURCITE KOITO SA PRASHTALI ENICHARITE DA UBIVAT SOBSTVENNIQT SI NAROD..... , TE SE PODIGRAVAT S NAS, SEGA SHTE NI TRESNAT OSHTE 3-4 SKALAPENI ATENTATI I VOINATA E ZAPOCHNALA..... SHTE ATAKUVAT I RUSIA ! NIE SME BALACI NA DVOEN VXOD..... NQMA OT KOI DA SE PAZIME, ZAPLAXATA E USA.....TE SA RESHILI DA NI IZBIAT I NIKOI NE ISKA DA SE SPASQVA???
151
1
 
10
 
! Отговори
petko76 преди 9 години
vijte kak posre6tat PUTIN v SURIQ -https://youtube/watch?v=J1fhPDOUumo&feature=share
150
6
 
1
 
! Отговори
бг преди 9 години
Чеченското животинче от Бостън е било разравотвано от наполеоновите нацистки *** (ЦРУ).
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KAK STE BRATQ? KAKVO VI VALNUVA ?
148
0
 
7
 
! Отговори
petko76 преди 9 години
До бгhttps://youtube/watch?v=suLgzEBkkqw&x-yt-ts=1421914688&x-yt-cl=84503534#t=14
147
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нет денги и Белата Златка...не можа да плати за един голям протестен митинг с/у Кери и Столтенберг.тик так само един файтон хора излизат след Наака.
146
9
 
10
 
! Отговори
бг преди 9 години
НАТО-ОТАН подкрепя ислямизацията в България и на Балканите.
145
5
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Отсега нататъка нито една капка руска кръв не требва да се пролива за защита на еврейските демонични неблагодарни дефектни животни.
144
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съветваме ви да се пазите от соростутки, те вече са навсякъде. Жадни, гладни и заразни.
143
7
 
7
 
! Отговори
Соте преди 9 години
Еврото се срива на борсата а с него и вехтия лев.....
142
6
 
5
 
! Отговори
до изордите преди 9 години
Aмерикaнски чaнтaджии, келипирджии и други бивши комсомлци, днес секретaрки нa БХК и институти зa демокрaцииИдиоти нa ДневникКк обяснявaте снимките нa МaкКейн с Aбй Бaкaр aл БaгдaдиКaк обяснявaте,доклaдa нa Мaлaйзия, че боингa от Aмстердaм е свaлен от рaкетa въздух въздух след кaто е нaсочен без никaквa причинa дa,промени курсa си 400км нa север през рaзмирен Укрaински,изтокЗaщо подкрепяте,ССA и Aл НусрaAко,толковa искaте дa,режете,глaви и дa,убивaте,децa зaпочнете със собствените си
141
5
 
10
 
! Отговори
Депресант преди 9 години
С тая Украйна си вкара автогол ЕС, еврото стана един франг а спрамо $ е 1,12$ ,даже Турската лира се покачва спрямо еврото,от 65 ст. за 1ТЛ сега е 75 ст !Така е като си в санкции с най -големия си пазар.Украйна е една черна дупка с 40 милиона гладни бандити.....
140
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С напредването на Интернет технологиите и соростутките започнаха да ги учат да ползват удобствата и за да достигнат до възможно повече хора. Абсолютен разврат е днес. Нищо ценно не е останало, но за соростутките то те прокарват ценностите в едно пост-застояло общество и цивилизация.
139
6
 
4
 
! Отговори
до Маркс преди 9 години
Приятелю Маркс, ако наистина си против глобализма, първото нещо което трябва да направиш е да изхвърлиш компютъра, телефона и телевизора и тогава да се обявяваш за антиглобалист. Иначе звучи много фалшиво и превзето.
138
0
 
4
 
! Отговори
Жужето преди 9 години
До маркс 190Много бързо ме предаде и стана Шарли.
137
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живота на соростутките не е никак лесен. Те се борят усилено срещу някаква постоянна червена напаст, която върлувала и до ден днешен, но е невидима за другите. От креативните и модерни наркотици, които ползват получават халюцинации и виждат хора като Троцки и Маркс с тъмно червени вибратори зад всеки ъгъл, готови да ги насилят, тях горките, о боже.
136
3
 
4
 
! Отговори
Антимаркс преди 9 години
Горе глобализма.
135
6
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Аз съм си- аз.Долу глобализма!
134
1
 
5
 
! Отговори
ах другарко, ах, ах преди 9 години
Другарко, не му превеждайте дословно на Столтенберг, че току виж вдигнал кръвното, като вожда и учителя Борисов и ще е неудобно някак мюфтията да му чете сури, нали?!)))
133
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ситуацията е обострена, но това е изцяло по вина на Путин, който е готов в името на запазването на властта си да пожертва хиляди животи. А тези които го хвалят - тях ги жертва първи !