Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия

Гледаме си интереса, не сме руски троянски кон, нито американски булдог, разясни Митов
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 21:52, Веселина Йорданова
309
Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Очаквам България да продължи да бъде силен и ангажиран съюзник в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ.

Още по темата
„Всички 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се приближават все повече към нашите граници. Насилието и тероризмът в Сирия и Ирак, в Северна Африка, събитията по улиците на Европа, една по-настъпателна Русия, която нарушава международното право в Украйна и Крим – всичко това налага ясен отпор и следователно да инвестираме повече в отбрана“, подчерта Столтенберг.

По думите му сигурността е важна за развитието и растежа на икономиките ни. Той отрече НАТО да се въоръжава срещу Русия и подчерта, че всички действия на Алианса са отбранителни, по линия на международните му задължения.

Трябва да укрепим колективната ни отбрана, за да бъдат силите ни в готовност за дислоциране в кратки срокове, каза още той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че в дългосрочен план се нуждаем от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия. Русия е нашият най-голям съсед, Русия остава фактор, отбраната не противоречи на диалога. Силната отбрана е най-добрата основа за по-нататъшен диалог, убеден е той.

Украйна е Европа и в момента там бушува гражданска война, но сепаритистите са подкрепяни от Русия, това само затвърждава необходимостта Алиансът да остане силен, каза още Столтенберг и допълни, че трябва да инвестираме в отбрана, за да можем да възпрем която и да било страна да нападне който и да е съюзник от НАТО.

По думите му „Ислямска държава“ е световна заплаха. Видяхме терористичните нападения в Париж, свързани с конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, това само подсилва значението на тясното сътрудничество между всички съюзници в борбата с тероризма.

НАТО е готов за битките на утрешния ден, дори в по-висша степен, защото разполага с внушителни способности да се приспособява със средата за сигурност, заяви още Столтенберг.

Външният министър Даниел Митов коментира в студиото, че е съвсем нормално съюзниците ни да идват у нас, визирайки и посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на британския министър на външните работи Филип Хамънд.

По думите му по време на предишния кабинет не сме ги виждали „по обясими причини“ – защото страната ни е била изолирана. Според Митов това е преодоляно.

По думите му партньорите ни искат реформа в съдебната система, като предпоставка и за икономическо развитие. Стабилност означава повече бизнес, повече сигурност, убеден е Митов.

Външният министър заяви, че конфликтът в Украйна е едно от най-големите геостратегически предизвикателства.

По думите му, ако от нас се иска нещо категорично, то е да модернизираме въоръжените си сили и да увеличим бюджета за отбрана, защото това е част от отбранителния характер на Алианса. Митов обаче подчерта – никой не иска война с Русия.

Външният министър беше категоричен, че темата за добив на шистов газ у нас не е била обсъждана на никоя от срещите на генералния секретар на САЩ Джон Кери.

„Гледаме си националния интерес – нито сме руски троянски кон, нито сме американски булдог, нито каквото и да било друго“, подчерта Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щом не искате Нато - ще слугувате на Путин и Кадиров
131
6
 
13
 
! Отговори
до чугуните преди 9 години
Пазете Жужето , то е вашия господар.В ТААС има 25% съкращение на персонала и намаление на заплатите.Чува се ,че тук в тролската землянка няма да има съкращения,но ще намалят заплатите с 80%,колкото е рейтинга на Жужето.
130
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО - ФАШИСТИ! СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ! х 100
129
9
 
6
 
! Отговори
ах другарко, ах, ах преди 9 години
Иранците са казали, че самолети на янките, пак са хвърляли сандъци с оръжие на идилци, иначе ги бомбили уж!)))
128
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да затяга се аналната халка на *** Брадак Обонго
127
10
 
7
 
! Отговори
до преди 9 години
Искaм дa поздрaвя и изрaзя подкрептa зa всички избирaтели нa Aтaкa.Вие се очертaвaт и вече зaдaвaте линия нa особено интелегентни и будни членове нa инaче деформирaнaтa общественa мaсaНищо не се е променило от 19 векЧорбaджии, Киряк Ствфчовци, покоренa рaя и пянствaщa робскa шир и шепa луди бунтaриКуршум зa,всички *** подкррпящи ИД и Aл,Нусрa скрили се зaе мaскaтa нa демокрaтични освободители и ностели нa aтлaнтически,ценностиКуршум,зa,всички,дете,убийци
126
7
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
За миналата година са се родили 10 хиляди българчета, благодарим ти демокрацио!
125
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Соросидите ни доведоха окупатора САЩ и геноцид 2 милиона убити.*** знаете какво е наказанието за геноцид , вашия господар загуби войната .. Само че сте *** та не можете да прецените.
124
5
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тази логика би работела, ако ср. прод. живот в Саудито е 100 години. Благопочившият монарх е на 95, рарство му небесно.
123
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега сме окупирана територия , държава няма , паривителството е от шпиони на ЦРУ.. През комунизма - силна армия с 200 самолета , хиляди танкове , населението 9 милиона , чакаме 10 милионния гражданин. Моя набор бе 260 хиляди сега са 50 хиляди младежи ..
122
0
 
1
 
! Отговори
Другарю, ах другарю! преди 9 години
До МарксПротестът не се приема!
121
7
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Докато я има Русия, ще я има и България! Иначе, гиюр, пардон сюнет и ален фес!
120
0
 
0
 
! Отговори
Западната логика! преди 9 години
До МарксНе си прав, Маркс. Рашъните със сигурност са замесени! Така де, нали цената на петрола се увеличава, значи те печелят от това. Значи русите са го очистили за да вдигнат цената. Така де, кой друг може да бъде? Всеки на запад знае за КГБ, за ФСБ, ГРУ, дори в училищата учат за руските коварства и тайни служби. Руснаците са виновни за всичко. Дори за големите студове в Европа тая зима, пак те са виновни. Това се знае от всеки европейски демократ и либерално мислещ човек.
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е важното кой къв е важното е *** да умират те ни доведоха окупатор , през комунизма не е имало съветска армия , бяхме васали но не и окупирани.. Предателите трябва да се убиват иначе се навъждат много и става страшно , идват окупатори.
118
0
 
0
 
! Отговори
Другарю, ах другарю! преди 9 години
Кой ще ми цъкне пак едно минусче? Искам ощеее!
117
0
 
1
 
! Отговори
Маркс® преди 9 години
Протестирам! Кралят бе на 95 години и е нормално да умре! Алрах да го вземе в Рая!
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** малко живот ви остава , радвайте му се , знаете много добре , че Русия винаги побеждава..
115
1
 
2
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Да ви кажа, на нас от Ленгли, ама хич не ни пука за Европа, даже изобщо! Ако можете да се избиете взаимно, а ние ще дойдем да ви спасяваме и възстановяваме, като Ирак примерно. Готино, а?Агент Бушбуш!ЦРУ!!!
114
5
 
2
 
! Отговори
Другарю, ах другарю! преди 9 години
До Анонимен 136Другарю! Другарю! Ти не разбра ли? Гадните рашки са отровили саудитския крал Абдулах бин Мохамед Бин Абдулах, бин Сауд, Аллаху аля. Само и само да дигнат цените на петрола. Успяха другарю. Пъкленият рашки план успя, уууурааааа другарю! КГБ-то не се спира пред нищо, другарю. Дори и кралят на Сауди Арабия не е застрахован срещу дългата ръка на Москва!
113
0
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До ШОПНе се вълнувам от елементарна политическа пропагадна. Вие искате да настроите хората един против друг. Това е лошо, нечовешко е.