Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия

Гледаме си интереса, не сме руски троянски кон, нито американски булдог, разясни Митов
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 21:52, Веселина Йорданова
309
Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Очаквам България да продължи да бъде силен и ангажиран съюзник в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ.

Още по темата
„Всички 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се приближават все повече към нашите граници. Насилието и тероризмът в Сирия и Ирак, в Северна Африка, събитията по улиците на Европа, една по-настъпателна Русия, която нарушава международното право в Украйна и Крим – всичко това налага ясен отпор и следователно да инвестираме повече в отбрана“, подчерта Столтенберг.

По думите му сигурността е важна за развитието и растежа на икономиките ни. Той отрече НАТО да се въоръжава срещу Русия и подчерта, че всички действия на Алианса са отбранителни, по линия на международните му задължения.

Трябва да укрепим колективната ни отбрана, за да бъдат силите ни в готовност за дислоциране в кратки срокове, каза още той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че в дългосрочен план се нуждаем от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия. Русия е нашият най-голям съсед, Русия остава фактор, отбраната не противоречи на диалога. Силната отбрана е най-добрата основа за по-нататъшен диалог, убеден е той.

Украйна е Европа и в момента там бушува гражданска война, но сепаритистите са подкрепяни от Русия, това само затвърждава необходимостта Алиансът да остане силен, каза още Столтенберг и допълни, че трябва да инвестираме в отбрана, за да можем да възпрем която и да било страна да нападне който и да е съюзник от НАТО.

По думите му „Ислямска държава“ е световна заплаха. Видяхме терористичните нападения в Париж, свързани с конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, това само подсилва значението на тясното сътрудничество между всички съюзници в борбата с тероризма.

НАТО е готов за битките на утрешния ден, дори в по-висша степен, защото разполага с внушителни способности да се приспособява със средата за сигурност, заяви още Столтенберг.

Външният министър Даниел Митов коментира в студиото, че е съвсем нормално съюзниците ни да идват у нас, визирайки и посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на британския министър на външните работи Филип Хамънд.

По думите му по време на предишния кабинет не сме ги виждали „по обясими причини“ – защото страната ни е била изолирана. Според Митов това е преодоляно.

По думите му партньорите ни искат реформа в съдебната система, като предпоставка и за икономическо развитие. Стабилност означава повече бизнес, повече сигурност, убеден е Митов.

Външният министър заяви, че конфликтът в Украйна е едно от най-големите геостратегически предизвикателства.

По думите му, ако от нас се иска нещо категорично, то е да модернизираме въоръжените си сили и да увеличим бюджета за отбрана, защото това е част от отбранителния характер на Алианса. Митов обаче подчерта – никой не иска война с Русия.

Външният министър беше категоричен, че темата за добив на шистов газ у нас не е била обсъждана на никоя от срещите на генералния секретар на САЩ Джон Кери.

„Гледаме си националния интерес – нито сме руски троянски кон, нито сме американски булдог, нито каквото и да било друго“, подчерта Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Земята пред и под панелните блокове е на общината!Никой да не пипа общинската земя,особено привържениците на комунистическите мумии!!!!
111
1
 
2
 
! Отговори
от землянката преди 9 години
Давайте другари, аз почвам другарката, щот петък вечер е, аре!)))
110
0
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Първо си направете референдум за управницити и си оправете пропадналата държава!
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** Е те затова решиха тук да направят център на НАТО.Разпадне ли се НАТО ще се образува друг съюз,може и Китайски да е.Същото е с ЕС.Обаче не се надявай да се разпадне Китай,че тогава целия свят ще пожълтее!
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До StamatОт селяните.
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Данаправим рефрендум за въвеждането на ЛенинскиСъботник..Искам дружно да си копаме пред блока.Ми кво друго дв правим'нали съм пенсионер
106
3
 
0
 
! Отговори
ШОП преди 9 години
Странджа ти откога си смени полюсо и стана ресофил?Ай кожи бе авер?
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До136_явно си малък ине знаеш,но се казва Ленински Съботник и се провежда в Събота.Ах как мечтая да Копам пред панелката
104
1
 
0
 
! Отговори
Mr. STARBUCKS преди 9 години
Василев, да не би и твоето име да фигурира на този диск с българските олигарси, че толкова ликуваш?
103
0
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До АнонименНефта че ще се покачи ще се покачи. Никой няма интерес от ниските цени. Нека си го кажем направо - най-малко шистовиците имат интерес. Но най-смешното беше да вържеш нефта с рублата и така да я буташ. Това беше наистина голям майтап.
102
3
 
3
 
! Отговори
Aha преди 9 години
Преди 100 години сме били съюзници с 3 империи и 3 са се разпаднали, ВСВ сме били съюзници с Райха(империя) и тя се е разпаднала Бяхме съюзници на СССР и СССР се разпадна Значи е времето на ЕС и НАТО ДОказано от историята,колкото и да се смятат за непобедими,влязат ли в съюз с нас и се разпадат най-накрая ТИК-ТАК,тик-так ,тик-так НАТО и ЕС и вие ще си отидете,гарантирано ви е
101
2
 
4
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Няма се изненадам ,ако и Ердоган ни навести!
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От как е кризата все някъде по света избухват конфликти.Що така бе?Дали щеше да има терористи ако няма кофликти и човечеството живее в мир?На кого му трябва война?
99
0
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
И да добавя: Лъжат ни, че с Кери не са коментирали за сондажи за шистов газ в нашата Добруджа.Да не забравяме, че синчето му Харпър прилапа без пари половината от газопреносната мрежа на Украйна.
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Урааа Другари урааа.Нефта леко се покачи...Русия ще спечели пари и ще победи.Ураааа,Нищо че и на нашите бензиностянции ще се покачи драстично.Важно е Путин да спечели...Ураааа...Другари.По този случай в неделя пред блока се оргянизира Съботник:-
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ и ЕС ще загубят войната който е съюзник на Германия и България винаги губи войната.
96
0
 
2
 
! Отговори
аha преди 9 години
Оффф боже,,щом дойде и Кери и тоя и още ,значи ни мирише на национална катастрофа Просто ако си мислят,наште евроинтегратори,че ще ни се размине леко,жестоко се лъжат Може да си спретнем и ния гражданска война ,да видим кой кого
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 129Руснаците избиват руснаците. Това е описанието на конфликта.
94
0
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Откакто сме с янките, постоянно някой ни напада. Как иначе да си оправдаят базите? Ама нямаме тероризъм, -ще имате, казва чичо Сам. Ама нямаме врагове,- и врагове ще ви намерим!, отвръща избраният.Аз пък казвам, че с приятели като вас чичо Сам, врагове изобщохне са ни нежни! Пфу!
93
1
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До маншонДобре пич и света сигурно е спрял да се върти заради теб.