Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия

Кабинетът на Борисов публикува програмата си за пълен мандат
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 17:35, Веселина Йорданова
179
Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия
Снимка: БТА, архив

Програма за четиригодишен мандат 2014-2018 година обяви вторият кабинет на премиера Бойко Борисов.

В управленската програма на правителството, което беше сформирано на 7 ноември 2014 година от ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, основните приоритети са запазването на върховенство на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите и гарантиращи условия за достоен живот и личностно развитие.

Още по темата
Кабинетът ще работи за прозрачност, толерантност, недопускане на дискриминация и ще се противопоставя на езика на омразата и националпопулизма. Програмата беше приета в сряда на редовно заседание, но публикувана днес на сайта на праавителството.

Посочва се, че управленската програма е съобразена с трудната икономическа и социална ситуация в страната, състоянието в публичните финанси, банковия и енергийния сектор, като отчита необходимостта от решителни и неотложни реформи.

Във външната политика например се предвижда задълбочаване на диалога и динамичното сътрудничество между България и САЩ във всички области, като страната ни ще работи за премахване на визовите ограничения за български граждани и присъединяване на България към Програмата за освобождаване от визи (VWP).

По отношение на Русия е записано „поддържане на политически, икономически и културни отношения“.

В областта на икономиката правителството ще се стреми към повишаване на конкурентоспособността чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия. Кабинетът смята и да управлява ефективно търговските дружества с държавно участие в капитала. Туризмът ще е приоритетен отрасъл, ще се работи и за намаляване на административната тежест.

Във финансите правителството ще залага на ниски дефицити и консервативна фискална политика и на запазване на валутния борд до влизането ни в еврозоната, за което също са набелязани мерки, както и за включването на България в Банковия съюз на ЕС.

Правителството определя 10 основни цели, към които ще насочи усилията си през следващите четири години управление: провеждане на решителни реформи в ключови социални системи, гарантиране върховенството на закона като основа за възстановяването на справедливостта и като задължително условие за добрата бизнес- и публична среда, укрепване на държавността, стабилизиране на институционалната среда, модернизиране на управлението и държавата във връзка с развитието на съвременните глобални процеси и технологии.

Сред целите са посочени още създаване на условия за развитие на страната за ускорен икономически растеж, ефективно и прозрачно усвояване на европейските средства, гарантиране на национална и енергийната независимост на страната, повишаване на жизнения стандарт в България чрез осигуряване на по-добри условия на живот за хората, гарантиране на социалните права на гражданите и провеждане на социална политика, която помага на уязвимите групи и безработните, очертаване на ясна перспектива за развитието на гражданите и бизнеса до 2030 г.

Програмата на правителството за стабилно развитие на България обхваща 21 области, за които правителството на България набеляза конкретни цели и мерки, които ще допринесат за тяхното развитие: външна политика на България, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селско стопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете от бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, сигурност и обществен ред и младежта и спорта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
кали преди 9 години
Народът му писна от обещания и напразни надежди за живота си !!! Дотегнало ми е вече от лъжи и измами !!! Ограбихте българите !!! Не искам повече да ви виждам !!!
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Немой да се раздвоявате и спорите така! Спокойно, ще ни посетят и други от циливилизацията, ще обърнем внимание и на тях!
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да поддържаме отношения с Русия, трябва и тя да го иска.
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаме и друга приказка: "Когато атовете се ритат, магарето го отнася". А по-големи магарета от нас дали има?
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хем вълкът сит, хем агнето цяло? Дано, ама надали!
90
1
 
5
 
! Отговори
Отзад и отпред преди 9 години
САЩ отзад, Русия отпред, Европа отдолу, остана сега и на Турция нещо. Добре ги мисли Бойко, на всички ще се дадем, ха ха
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май ще стане следното, всяко правителство ще пада след протести, после хората няма да ходят да гласуват, тъй като те са едни и същи постоянно, и така докато всички стари мутри се откажат от властта. :)
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато българина се надупи във всички посоки едновременно,той счита това за голяма политика,и се възхищава на себе си!
87
0
 
11
 
! Отговори
до 128 преди 9 години
Робството е начин на живот,начин на мислене,начин на чувстване!Никой не може да избави роба от него самия!
86
1
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
85
4
 
6
 
! Отговори
,,всичко коз" преди 9 години
- От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия!
84
5
 
14
 
! Отговори
В Русия съм преди 9 години
Как така Задълбочаваме ? - демек няма диалог !!!И продължаваме с Русия - демек Обамя да си гледа работата !!!Кво не разбрахте ???Кат РУСИЯ няма втора тъй велика на света !!!Тя е нашата опора тя е нашта висота !!!
83
4
 
7
 
! Отговори
морски преди 9 години
ОСТАВКА!
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
113 и 114 са писани от един ***, гледайте правописа и тиратата, интервалите.
81
0
 
2
 
! Отговори
kalkan преди 9 години
tesi otlichnici bg expertni specialisti ste si preizpalnyat predsrochno barzo programata. mnogo sa ustremeni v uskorenieto si - nadolu. :(
80
3
 
8
 
! Отговори
ъ преди 9 години
'' Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия'' Ало пожарникарчето, чети внимателно щот тия поговорки ги нЕма във Винету- Който седи на два стола обикновено пада и от двата. Не може душата в рая и пръста в оная работа.Който носи две дини под една мишница остава и без двете......има и още ама тия са ти предостатъчни
79
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До "Моравски българин": Който не може да се оправя сам, го "оправят" другите.
78
12
 
4
 
! Отговори
Моравски Българин преди 9 години
Не се караите ,бре бракя. Защо ви е Русия.Оставете я да се оправя както иска.Дръжте се за Евросоюза и Америка,за да ви харно. Не видите ли опасностите са до нас. Ислямска държава ,Велика Турция в бляновете на Ердоган ,албанските домогвания во Македония ,бежанците -араби и ислямисти ,Украина и бедите на народот тамо,сърбоманската долна политика за унищожението на българщината през 19 и 20 век че и до сега .
77
18
 
5
 
! Отговори
ГЕОРГИ РАКОВСКИ преди 9 години
Анономници,злополучни руски мекерета и предатели. Скоро ще увиснете по дървета -не като маимуни,макар че приличате на такива.А колкото до историята -явно вие не я познавате и затова не се позоваваите на нея. Защото нито един български революционер не е написал и казал ласкави думи за вашата любима русия,нещастни рубладжии..За ограмотяването ви напомням някои от тях- Г. С. Раковски , Хр.Ботев ,В.Левски , Л.Каравелов ,Захари Стоянов . Дали е нужно да ви ограмотявам повече ,*** нещастни.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как така ще развиваме отношенията със САЩ и ще поддържаме тези с Русия-не го разбирам. Все едно на една кола да натискаш едновременно спирачката и газта.