Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия

Кабинетът на Борисов публикува програмата си за пълен мандат
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 17:35, Веселина Йорданова
179
Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия
Снимка: БТА, архив

Програма за четиригодишен мандат 2014-2018 година обяви вторият кабинет на премиера Бойко Борисов.

В управленската програма на правителството, което беше сформирано на 7 ноември 2014 година от ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, основните приоритети са запазването на върховенство на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите и гарантиращи условия за достоен живот и личностно развитие.

Още по темата
Кабинетът ще работи за прозрачност, толерантност, недопускане на дискриминация и ще се противопоставя на езика на омразата и националпопулизма. Програмата беше приета в сряда на редовно заседание, но публикувана днес на сайта на праавителството.

Посочва се, че управленската програма е съобразена с трудната икономическа и социална ситуация в страната, състоянието в публичните финанси, банковия и енергийния сектор, като отчита необходимостта от решителни и неотложни реформи.

Във външната политика например се предвижда задълбочаване на диалога и динамичното сътрудничество между България и САЩ във всички области, като страната ни ще работи за премахване на визовите ограничения за български граждани и присъединяване на България към Програмата за освобождаване от визи (VWP).

По отношение на Русия е записано „поддържане на политически, икономически и културни отношения“.

В областта на икономиката правителството ще се стреми към повишаване на конкурентоспособността чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия. Кабинетът смята и да управлява ефективно търговските дружества с държавно участие в капитала. Туризмът ще е приоритетен отрасъл, ще се работи и за намаляване на административната тежест.

Във финансите правителството ще залага на ниски дефицити и консервативна фискална политика и на запазване на валутния борд до влизането ни в еврозоната, за което също са набелязани мерки, както и за включването на България в Банковия съюз на ЕС.

Правителството определя 10 основни цели, към които ще насочи усилията си през следващите четири години управление: провеждане на решителни реформи в ключови социални системи, гарантиране върховенството на закона като основа за възстановяването на справедливостта и като задължително условие за добрата бизнес- и публична среда, укрепване на държавността, стабилизиране на институционалната среда, модернизиране на управлението и държавата във връзка с развитието на съвременните глобални процеси и технологии.

Сред целите са посочени още създаване на условия за развитие на страната за ускорен икономически растеж, ефективно и прозрачно усвояване на европейските средства, гарантиране на национална и енергийната независимост на страната, повишаване на жизнения стандарт в България чрез осигуряване на по-добри условия на живот за хората, гарантиране на социалните права на гражданите и провеждане на социална политика, която помага на уязвимите групи и безработните, очертаване на ясна перспектива за развитието на гражданите и бизнеса до 2030 г.

Програмата на правителството за стабилно развитие на България обхваща 21 области, за които правителството на България набеляза конкретни цели и мерки, които ще допринесат за тяхното развитие: външна политика на България, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селско стопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете от бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, сигурност и обществен ред и младежта и спорта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
0
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Стоян Мавродиев е продукт на Б.Б. и Доган . Сещайте се за останалото , сиреч кой с кого отново е в задкулисна коалиция, досущ като през 2009 - 2012 г., когато се раздаваха едни порции в държавата !
54
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ясно и тоя като Орбан е агент на кремълските разбойници, как ще подържаш отношения със страна която окупира чужди територии бе товарищ Пожарникар ?
53
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквуне *** си като *** и 8млд дълг няма да ти стигнат ***-Наколко години 30-40$ за барел колко акциз ще вземеш? 50%Няколко години с вече включена печатница за ? със скорост 60млд на месец.Напрактика вързан за ? лев (с хубав внос на инфлация) и изнесено злато в УСАЗАСТРЕЛЯЙ СЕ ако имаш съвест!
52
2
 
17
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Ах, как хубаво звучи, направо с мед да ги намажеш тези хора! С тази слаботелесна политика до никъде няма да я докараме. Днес Путин отказа на Меркел свободна търговска зона, немците загубиха пазар, бесни са, и ще се наложи да си пласират някъде свръхпроизводството. Къде?!? Хайде сетете се Вие! Ако не договорим по-ниски цени в немските вериги сме за убиване, поне отмалко да има ефект за българина. Но залагането на консервативна финансова политика ме обезкуражава - справка Дянков. Честито!
51
2
 
8
 
! Отговори
456 преди 9 години
До Do Paco-LocoАми ти ми похвали краварите,ако има с какво!! щото и кравите им пардон жените им не струват ако не са от смесен произход !не им гледай холивудските звезди ,те са 0001% от ГМО нацията им!
50
2
 
11
 
! Отговори
8 преди 9 години
Не може хем-хем.Или-или!
49
19
 
5
 
! Отговори
Do Paco-Loco преди 9 години
Не ми хвали руснаците!!!Виж рускините ги бива ама само за ала бала;)
48
3
 
13
 
! Отговори
До 74 gabi преди 9 години
Американците да не са луди като европейците да премахнат визите за българите.Ако премахнат визите всички измамници и крадливи балкански диваци ще се изселят в САЩ.
47
5
 
18
 
! Отговори
Кудуракис преди 9 години
България е една цаца в морето!Каквото наредят господарите Вие просто ще изпълнявате!Сега разбирам защо Бг е била над 1000 години под робство.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С руснаците ще поддържаме паметника на съвеЦката армия, което се отнася към графа "културни отношения".
45
10
 
9
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Ще запомним Лукановото време на БКП-БСП-ДС с изобилието по магазините и богатия народ . А др. Виденов ще го запомним с пенсии от 5 долара и обещание за светло бъдеще . Въобще управлението на БКП-БСП-ДС е само за светло бъдеще , но настояще няма .
44
26
 
7
 
! Отговори
не преди 9 години
Путин ПРОМИВА мозъците на руснаците.Напомня ми 1930 в Европа.Така се роди Хитлер.МНОГО внимателно с даването на гражданство на руснаци.Ще иска да ги "защищава "и тук.Искаме да бъдем в ЕС, а не при ФАНАТИЦИ.(вж. изказването на руския представител в Давос.)
43
8
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Ще запомним Борисовото време със задълбочаване на МИЗЕРИЯТА!
42
9
 
29
 
! Отговори
Paco-Loco преди 9 години
Колега аз познавам много Руснаци които живеят постоянно в Русия и Такива които живеят постоянно в България,те мразят и наричат предатели така наречената ни политическа класа,,Руснаците знаят че ние обикновенните Българи които от сутрин до вечер работиме сме с тях и ги обичаме,има една малка група от около 10-15 процента от обикновенните хора които незнайно защо мразят Русия но те такива незнаят и кой обичат всичкото друго е с майка Русия.
41
0
 
24
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
САМО ДА НЕ СЕ НАСАДИМ НА ПАЧИ ЯЙЦА. ОПИТВАМЕ СЕ ДА СЕДИМ НА ДВА СТОЛА АМА ДА НЕ ПАДНЕМ И ОТ ДВАТА.
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Визите за Америка няма да паднат никога и то не по вина на САЩ ами нашите робовладелци по сегашно бизнесмени няма да изтърват робите дето им работят за 200 ойро да им избягат...
39
1
 
6
 
! Отговори
Печен преди 9 години
До пича ) Еми баба ти или прабаба ти е не е знаела преди 45 годин какво е бял чаршаф и какво е лекар и това не е всичко .
38
4
 
7
 
! Отговори
Павлик Морозов преди 9 години
Ех другари какво е това правителство , помните ли нашите Станишев , Орешарски , Сидеров и Местан какво задружно семейство бяхме . То беше крадене то беше чудо . Ех години , години когато беше на власт БСП-ДПС-Атака-ДС-КГБ как си живеехме .
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хей,мишоци нещастни ,вие ли не забелязахте епитета с който Пич нарече Викинга...в частност епитета "***" ?!...КВО ЧАКАТЕ ,ЧЕ НЕ СТЕ ГО ИЗТРИЛИ ОЩЕ ?!...не харесвам двойните стандарти!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Маймуриканците съгласни ли са да се задълбочаваме?