Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия

Кабинетът на Борисов публикува програмата си за пълен мандат
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 17:35, Веселина Йорданова
179
Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия
Снимка: БТА, архив

Програма за четиригодишен мандат 2014-2018 година обяви вторият кабинет на премиера Бойко Борисов.

В управленската програма на правителството, което беше сформирано на 7 ноември 2014 година от ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, основните приоритети са запазването на върховенство на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите и гарантиращи условия за достоен живот и личностно развитие.

Още по темата
Кабинетът ще работи за прозрачност, толерантност, недопускане на дискриминация и ще се противопоставя на езика на омразата и националпопулизма. Програмата беше приета в сряда на редовно заседание, но публикувана днес на сайта на праавителството.

Посочва се, че управленската програма е съобразена с трудната икономическа и социална ситуация в страната, състоянието в публичните финанси, банковия и енергийния сектор, като отчита необходимостта от решителни и неотложни реформи.

Във външната политика например се предвижда задълбочаване на диалога и динамичното сътрудничество между България и САЩ във всички области, като страната ни ще работи за премахване на визовите ограничения за български граждани и присъединяване на България към Програмата за освобождаване от визи (VWP).

По отношение на Русия е записано „поддържане на политически, икономически и културни отношения“.

В областта на икономиката правителството ще се стреми към повишаване на конкурентоспособността чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия. Кабинетът смята и да управлява ефективно търговските дружества с държавно участие в капитала. Туризмът ще е приоритетен отрасъл, ще се работи и за намаляване на административната тежест.

Във финансите правителството ще залага на ниски дефицити и консервативна фискална политика и на запазване на валутния борд до влизането ни в еврозоната, за което също са набелязани мерки, както и за включването на България в Банковия съюз на ЕС.

Правителството определя 10 основни цели, към които ще насочи усилията си през следващите четири години управление: провеждане на решителни реформи в ключови социални системи, гарантиране върховенството на закона като основа за възстановяването на справедливостта и като задължително условие за добрата бизнес- и публична среда, укрепване на държавността, стабилизиране на институционалната среда, модернизиране на управлението и държавата във връзка с развитието на съвременните глобални процеси и технологии.

Сред целите са посочени още създаване на условия за развитие на страната за ускорен икономически растеж, ефективно и прозрачно усвояване на европейските средства, гарантиране на национална и енергийната независимост на страната, повишаване на жизнения стандарт в България чрез осигуряване на по-добри условия на живот за хората, гарантиране на социалните права на гражданите и провеждане на социална политика, която помага на уязвимите групи и безработните, очертаване на ясна перспектива за развитието на гражданите и бизнеса до 2030 г.

Програмата на правителството за стабилно развитие на България обхваща 21 области, за които правителството на България набеляза конкретни цели и мерки, които ще допринесат за тяхното развитие: външна политика на България, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селско стопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете от бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, сигурност и обществен ред и младежта и спорта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
10
 
! Отговори
бг преди 9 години
Бойко ще танцува фокстрот и казачок!Машаала!
34
0
 
15
 
! Отговори
Оцеола преди 9 години
индианците са защитавали земята си и са умирали за нея а ние ходим у тях да им мием чиниите и да им чистим кенефите и съответно плюем по форумите нашите сънародници,които все още намират смисъл да останат и да опазят българщината......
33
3
 
19
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Тъй като Русия въведе някой санкции срещу ЕС , ТО Драги реши да печата евра ,тъй като ЕС започва да губи много от "треторазрядна" страна Русия (някъде към 300 милиарда ще загуби ) ,то пуска печтна машина да работи с производителност 60 милиарда евра в месец и обезценяване на еврото -само за 24 часа с 3 % или 5 цента спрямо долара .А нашите как ли ще подържат отношения с Русия като затвориха всички обекти предложени от РУСИЯ -надали там има *** в Русия или това е популизъм на Борисов !?
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще изчезнем като индианците до стотина години-нашите нови братя а.к.а. господари-американосите са им видели сметката за 2 века че с нас ли няма да се справят.
31
11
 
3
 
! Отговори
атанас преди 9 години
Ами нормално, за какво да се опитваме да задълбочаваме взаимоотношенията си с треторазрядни държави като Русия. Пазарът там е беден, инвеститори от там няма...ползва никаква.
30
20
 
4
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--27;Никой нени е грабил повече от братската ви русия. Окупацията и след ДЕВЕТИ ни струва 140 милиарда лв. Ами само това лки е?Ами колко ни струваше принудителното ни превъоръжаване след ДЕВЕТИ.
29
3
 
23
 
! Отговори
25 години стигат преди 9 години
България плаща годишни РЕПАРАЦИИ на САЩ в размера на най-малко 500 млн лева ГОДИШНО под формата на осигурена свръхпечалба на американските собственици на Марица Изток!Още ок. 1 млрд долара свръхпечалба са осигурени на канадски инвестиционен фонд разработващ и ИЗНАСЯЩ безмитно злато от находището при крумовград....Тъжна картинка...това са нашите приятели...А кои са враговете?Радвайте се хейтъри!!!Кой носи отговорност 25 години по-късно? Буржоата? ***?Персонално?
28
3
 
11
 
! Отговори
бг преди 9 години
Вземи се стегни малко бе,Банкя!
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искал е да каже:Задълбочаваме монолога на САЩ и задържаме отношенията с Русия
26
23
 
4
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До викинга--32;Ами живей си в Русията и не ни закачай. Ако имаш възможност вземи и другите русофили тамРадвайте се на руснаците и ***.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откровена простотаия! ЕС липсва и това е реалния факт!
24
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога, никога против Русия !!!
23
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 9 години
Излиза,че всички са доволни!Това е спирачка за развитието!Пълен комунизъм!
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между два стола, та доле.
21
1
 
1
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--14;Абе може ли да си толковапрост
20
6
 
27
 
! Отговори
викинга преди 9 години
Живея в Русия,тук наричат България "предатели" ,срам ме е българи,срам!!!Руснаците са корав народ,обичат си родината и не се предават и продават,като българите за стотинки !!!В БГ вече българи не останаха,огледайте се преди да пишете глупости и мизерна западна пропаганда!!!Брат на запад НИКОГА няма да видите!!!!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мис България или млада блондинка от ГЕРБ ще бъде предложена за президентка.
18
1
 
5
 
! Отговори
Антропокефалос преди 9 години
Сериозно! Вижте на фотоса Томи Дончев - Същи Ленин! Дори вечно гладуващият Сугарев не го докарва толкова. Комунистически знакови глави!
17
1
 
9
 
! Отговори
агроном преди 9 години
ха ха правителството тиква 2 върти предпазливо задните си частида видят накъде ще духнат ветровете и незабавно да се вапцат като краини американофили или краини русофили еи да си на власт било много сладко
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искаме САЩ не искаме ТрансАнтлантическо сътрудничество. Това е нов грабеж в много по-големи мащаби.