Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия

Кабинетът на Борисов публикува програмата си за пълен мандат
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 17:35, Веселина Йорданова
179
Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия
Снимка: БТА, архив

Програма за четиригодишен мандат 2014-2018 година обяви вторият кабинет на премиера Бойко Борисов.

В управленската програма на правителството, което беше сформирано на 7 ноември 2014 година от ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, основните приоритети са запазването на върховенство на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите и гарантиращи условия за достоен живот и личностно развитие.

Още по темата
Кабинетът ще работи за прозрачност, толерантност, недопускане на дискриминация и ще се противопоставя на езика на омразата и националпопулизма. Програмата беше приета в сряда на редовно заседание, но публикувана днес на сайта на праавителството.

Посочва се, че управленската програма е съобразена с трудната икономическа и социална ситуация в страната, състоянието в публичните финанси, банковия и енергийния сектор, като отчита необходимостта от решителни и неотложни реформи.

Във външната политика например се предвижда задълбочаване на диалога и динамичното сътрудничество между България и САЩ във всички области, като страната ни ще работи за премахване на визовите ограничения за български граждани и присъединяване на България към Програмата за освобождаване от визи (VWP).

По отношение на Русия е записано „поддържане на политически, икономически и културни отношения“.

В областта на икономиката правителството ще се стреми към повишаване на конкурентоспособността чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия. Кабинетът смята и да управлява ефективно търговските дружества с държавно участие в капитала. Туризмът ще е приоритетен отрасъл, ще се работи и за намаляване на административната тежест.

Във финансите правителството ще залага на ниски дефицити и консервативна фискална политика и на запазване на валутния борд до влизането ни в еврозоната, за което също са набелязани мерки, както и за включването на България в Банковия съюз на ЕС.

Правителството определя 10 основни цели, към които ще насочи усилията си през следващите четири години управление: провеждане на решителни реформи в ключови социални системи, гарантиране върховенството на закона като основа за възстановяването на справедливостта и като задължително условие за добрата бизнес- и публична среда, укрепване на държавността, стабилизиране на институционалната среда, модернизиране на управлението и държавата във връзка с развитието на съвременните глобални процеси и технологии.

Сред целите са посочени още създаване на условия за развитие на страната за ускорен икономически растеж, ефективно и прозрачно усвояване на европейските средства, гарантиране на национална и енергийната независимост на страната, повишаване на жизнения стандарт в България чрез осигуряване на по-добри условия на живот за хората, гарантиране на социалните права на гражданите и провеждане на социална политика, която помага на уязвимите групи и безработните, очертаване на ясна перспектива за развитието на гражданите и бизнеса до 2030 г.

Програмата на правителството за стабилно развитие на България обхваща 21 области, за които правителството на България набеляза конкретни цели и мерки, които ще допринесат за тяхното развитие: външна политика на България, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селско стопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете от бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, сигурност и обществен ред и младежта и спорта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Хитър, ама го изтриха!
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политиката на ГЕРБ ще засили само дебългаризацията, ислямизацията и манголизацията на България както става в ислямския ЕС.
13
0
 
14
 
! Отговори
бг преди 9 години
Хем това в онова,хем душата в рая!Много си хитър бе!
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко има едно много успешно правило, което поне за България работи отлично, а то е: Кажи на презряното стадо това, което иска да чуе и го стрижи и *** до откат! Както с жената президент наскоро и матреала, десетте мюсюлмана зам. министри, безплатни държавни зъби за пенсионерите, добрите стари социалисти и лошия Станишев и така......
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
davai boiko samo taka vratni dypeto ty nalavo ty na diasno;belkim si pomislat 4e sme s tiax i dvete darzavi ta poly4im i ot dvete pomosh za nashta propadnala darzava
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв пълен мандат, какви 5 пв.? Това правителство няма да изкара и година! Погледнете господа управляващи истината ясно и тогава си правете тези сметки без кръчмар!
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Терминала е казнал руски правителствен самолет. От самолета е изхвърлено рошаво гладно псе, порода овчарка БГ и кратка бележка -,, Пожалуйста, Бойко! В русия хляб нет! Пес очнь гладен! Дай его Обезяну! Досвидания!''
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАДЪЛБОЧАВАМЕ ДИАЛОГА СЪС САЩ НО НЕ И С ЕС.
7
2
 
3
 
! Отговори
Маниак... преди 9 години
Изк. Да каже че ще ни пълнят задния двор с течност от мъжки полови жлези..
6
8
 
31
 
! Отговори
Драгой преди 9 години
Български ***! Как да не ви презира Русия и как да не ви унижава Запада!
5
14
 
1
 
! Отговори
БРАВО! преди 9 години
БРАВО!
4
25
 
9
 
! Отговори
Георги преди 9 години
За къв *** трябва да поддържаме отношения с Русия, за какво са ни отношения с тия диви азиатци
3
6
 
19
 
! Отговори
Пълен форс преди 9 години
Значи, отзад секс, отпред менуети!
2
6
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Върховенството на закона...Чий закон?Този,който променяте и тълкувате както ви е изгодно?
1
1
 
4
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Napravo ste se zadalbo4ili!