Абонати се спасиха от "токов удар" с две сметки накуп

Удължават с 15 дни падежа на втората, успокои министър Петкова
25 яну 2015 16:58,
71
Абонати се спасиха от "токов удар" с две сметки накуп
Снимка: Булфото, архив

Правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария от преди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод появили се оплаквания от потребители на „Енерго про“, които през този месец са получили по две фактури за използваната от тях електроенергия.

Петкова е поканила представителите на трите електроразпределителни дружества в страната на среща в енергийното министерство. Целта е да бъдат конкретно посочени и обсъдени проблемите в сектора, стана ясно от думите на министъра.

Контролните органи ще започнат и проверки на технически измервателните уреди на „Енерго Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата, съобщи още Петкова.

След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та.

Проверката е предизвикана от съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго Про”. Става въпрос за общо 67 хил. абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.

Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което беше определено от Теменужка Петкова като "проблем за абонатите". От дружеството са гарантирали пред министъра, че срокът за плащане ще бъде удължен и са обяснили, че от техническа гледна точка не е имало как да бъде зададен по-късен срок за плащането на втората фактура от 10 февруари.

Малък процент от сметките за ноември са за над 31 дни, твърдят ЕРП-тата.

Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова. Тя допълни, че проверката на случая е станала по сигнал на абонат на компанията, който е посочил, че двете фактури са за обща стойност от близо 350 лева, което натоварва бюджета на домакинството, ако трябва да бъдат платени до 10 февруари.

„Това създава известни неудобства на българските домакинства”, категорична беше Петкова и затова тя ще следи какво се случва с този казус. По време на разговорите с "Енерго Про" от дружеството са уверили, че ще удължат срока за плащане на вторите фактури с 15 дни - до 25 февруари.

„Всички сме много чувствителни по отношение на зимните сметки за ток”, каза още енергийният министър и направи аналогия със случилото се в началото на 2013 година. Тя беше категорична че правителството няма да допусне това да се повтори и интересите на българските потребители ще бъдат защитени.

Припомняме, че в началото на 2013 година българските потребители получиха завишени сметки за електричество, за които проверката после показа, че са с удължен срок на отчитане. Протестите срещу големите суми във фактурите пък прераснаха в протести срещу правителството и доведоха до оставката на първия кабинет на Бойко Борисов.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: токТеменужка Петкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сценария от преди две години беше ясно, кой го скрои.
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аве 7 *** такъв оти пишеш глупости ТЕЦ Варна не е най-голямата - Марица изток 2 е най-голямата. Не разчитай само на агитпункта!
6
5
 
18
 
! Отговори
роза преди 9 години
Един маслен радиатор,който е програмиран да работи на нощна и всеки месец по-висока сметка за ток плащам.В Германия работих миналата зима със същия радиатор и сметката ми беше 3 пъти по-евтина.Иисусе,ти знарш имената на престъпната шайка от политици,които подписаха договори за купуване на ток само от скъпите ел.централи.Накажи ги с онкологични заболявания. Нека децата им от РАК да заболеят. Кунева,Бисеров,Симеончо и мн.други с частни ел.централи.Анатема!СТУДЕНО МИ Е. ВЛАГАТА И МУХАЛА Е НАВС
5
8
 
8
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
до 3 Еми излез от фризера Розенце.Природата отново обърка нечии сметки и ни подари топло време!Риволюцията се отлага най рано за 2016-та зимата.
4
2
 
26
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Треска ги тресе тия да не се случи същото като през 2013г. и сега се правят какви ли не еквилибристики за да покажат колко са загрижени.Проблема не е само ,че са получили 2 сметки на куп,а че за по-къс период от време сумата за плащане е нереално висока.Удължаването на срока не значи ,че сумите не трябва да бъдат платени така ,че това не е никакво улеснение за хората.
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли кои да ни покаже как се образува тази висока цена на тока?Години наред подписвали неизгодни договори, а сега ние да плащаме.
2
6
 
33
 
! Отговори
роза преди 9 години
Студено ми е.Децата и нашите родители мръзнат.Малко са хората,които могат да отделят 500лв. за ток.Плащаме скъп ток,защото шепа политици подписаха договори,чрез които задължават БГ да купува ток от централи,които произвеждат 4 пъти по-скъп ток.Евтините централи буквално са затворили врати.Произвеждат едва 10% от техния капацитет.ИИСУСЕ,ДЕЦАТА И НАШИТЕ РОДИТЕЛИ БОЛЕДУВАТ ОТ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,ЗАЩОТО ЖИВЕЯТ В ДОМОВЕ,КОИТО НЕ СЕ ОТОПЛЯВАТ.СТУДА И ВЛАГАТА СЪЗДАВА ВРЕДЕН МУХЪЛ,КОЙТО БАВНО УБИВА
1
8
 
6
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Този номер винаги върви,но сега е безмислен.Сега следват забавени заплати от назначените червени милионери и други шанаиржийски трикове на червената хунта за първосигналните овчици.