Схемите за кражби на гориво в БДЖ стигали до директор

Ощетили БДЖ с 2 млн. лв. от преразход на гориво за 2 години
Обновена: 27 яну 2015 14:48 | 27 яну 2015 14:10, Веселина Йорданова
36
Схемите за кражби на гориво в БДЖ стигали до директор
Снимка: архив, БулФото

За над 2 млн. лв. е установеният преразход на гориво в БДЖ за последните 2 години, стана ясно на пресконференция за кражбите в железниците.

Още по темата
Според настоящото ръководство кражбите на гориво са извършвани с подкрепа от най-високо ниво и досега няма никой уволнен от заловените нарушители, повечето от които са само "смъмрени" и още са на работа.

Управителят на БДЖ "Товарни превози" Любомир Илиев съобщи, че най-високото ниво в схемите през 2014 г. е директор и зам.-изпълнителен директор. По това време холдингът се оглавяваше от Християн Кръстев, а Чавдар Трендафилов беше негов заместник, припомни той.

От ръководство на БДЖ все пак се застраховаха, че преки доказателства за злоупотреби няма, предаде БТА.

Съгласуването на количеството гориво между БДЖ и Лукойл обаче е ставало от ръководството на превозвача и те е трябвало да знаят за несъответствията в разходите, генериращи милиони загуби.

Срещу заловените досега 35 души през 2013 година и 65 души през 2014 г. души не са заведени дела. За уличените от последното разследване служители се води вътрешно разследване и нарушителите ще бъдат предадени на прокуратурата. То дойде в резултат на телевизионен репортаж в неделя, в който беше показана схема за кражба на нафта. 

Илиев каза още, че от монтираните общо 53 GPS системи на локомотивите в началото на 2013 година, работят само 16.

„БДЖ Товарни превози“ разполага с 53 дизелови локомотива и на час маневреният разход е 15 литра. През 2012 г. са изразходвани общо 8 242 литра на стойност 16 256 000 лева, а през 2013 г. въпреки намалената работа на дружеството, разходът се увеличава значително и това ощетява железниците с над 1 млн. лева.

През 2014 година този разход се увеличава и загубата е вече за 1 174 000 лева, обобщи Илиев.

От БДЖ казаха още, че при 10 пункта, на които зареждат локомотивите на БДЖ, монтираните камери не работят.

За пресичане на кражбите от ръководството на холдинга предвиждат като мярка да се намалят средните разходни норми на локомотив с 10 % сега и с още 10% от началото на март. До края на февруари всичките 53 GPS устройства ще бъдат ремонтирани.

Освен това специално звено за превенция на кражбите на гориво и на риска ще следи за изправността на системите, рисковите точки за източване и др. При залавяне на нарушител той моментално ще бъде уволняван, категорични са от БДЖ.

Предвижда се отделно на 60 локомотива да се монтират камери, които да следят машинистите и движението на влаковете. На тях ще бъдат монтирани и "черни кутии" като тези на самолетите. На местата, където се зареждат локомотивите, също ще се монтират камери.

Ръководителите на БДЖ са установили и надписване на пътни листи за извънреден труд, което е още една форма за източване на гориво. За 2014 г. то е за 1 100 000 лева, като само за декември е 400 хил. лева.

Мерките, които предприемаме за 2015 лв., трябва да доведат до спестяване на 1 млн. лева, посочиха от БДЖ. Ръководителите на холдинга обещаха през април отново до отчетат разходните норми и да бъде представен резултатът от оповестените днес мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
16
 
! Отговори
Машинист преди 9 години
То да е само БДЖ. С мед да ги помажеш. То цялото подобие на "Държава" е проядено и изядено от корупционни схеми и практики! Само погледнете Държавната Администрация и всичките и разклонения под нея и ще ви стане ясно , че нищо НЯМА и НЕ може да се промени........ Толкова дълбоки са корените на всичко!.... А само си представете какви ГЛАВИ ще "паднат" ако 'ДЪРВОТО НА КОРУПЦИЯТА И ДАЛАВЕРИТЕ" се отреже от корен!..... НИКОЙ НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИ!... Така че НЕ очаквайте НИЩО от тази "Държава".... :(!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво става, другари от кампанията "Je suis БДЖ" ?!?
7
5
 
13
 
! Отговори
ДО 7 - АНОНИМНИКА преди 9 години
....... И от кого да се "ПРИВАТИЗИРАТ" , бе , разбирач ?!?! От "НАШИТЕ ХОРА" нали ?!?!......... То нали заради това се прави цялата дяволия... Да докарат БДЖ до "последната дупка на кавала" , до просешка тояга и до най - голямата мизерия... за да може НЯКОЙ "НАШ ЧОВЕК" или ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНА ГРУПА ОТ "НАШИ ХОРА" да ги вземат на безценица.... После да продадат каквото могат , да глътнат някой и друг милион... а БДЖ - кучета го яли!.... КОЛКО ГОЛЕМИ ЗАВОДИ СИ ОТИДОХА ПО СЪЩАТА "ПРОЦЕДУРА" ?!?!... :(
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а министъра не краде ли , как така само до директор, а след това кой е видния комунист кой
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се ли приватизират тия железарии нищо няма да се промени. Кражби на горива, мизерия, *** се возят безплатно. А искат работа и реват железничарите.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво от това - ГЕРБ ги хващат, ГЕРБ ги пускат после
3
0
 
20
 
! Отговори
az tam преди 9 години
KLETA MAIKA BULGARIAама сме овце, овце - това са нашите пари
2
0
 
8
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Да карат като в Русия....Заместник управителят на руската Централна банка в Амурска област на Русия е застрелял трима души, след което сам си е теглил куршума, съобщи Интерфакс, като се позова на информация за инцидента от представител на полицията в областта.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А добро утро, как спахте ?