Схемите за кражби на гориво в БДЖ стигали до директор

Ощетили БДЖ с 2 млн. лв. от преразход на гориво за 2 години
Обновена: 27 яну 2015 14:48 | 27 яну 2015 14:10, Веселина Йорданова
36
Схемите за кражби на гориво в БДЖ стигали до директор
Снимка: архив, БулФото

За над 2 млн. лв. е установеният преразход на гориво в БДЖ за последните 2 години, стана ясно на пресконференция за кражбите в железниците.

Още по темата
Според настоящото ръководство кражбите на гориво са извършвани с подкрепа от най-високо ниво и досега няма никой уволнен от заловените нарушители, повечето от които са само "смъмрени" и още са на работа.

Управителят на БДЖ "Товарни превози" Любомир Илиев съобщи, че най-високото ниво в схемите през 2014 г. е директор и зам.-изпълнителен директор. По това време холдингът се оглавяваше от Християн Кръстев, а Чавдар Трендафилов беше негов заместник, припомни той.

От ръководство на БДЖ все пак се застраховаха, че преки доказателства за злоупотреби няма, предаде БТА.

Съгласуването на количеството гориво между БДЖ и Лукойл обаче е ставало от ръководството на превозвача и те е трябвало да знаят за несъответствията в разходите, генериращи милиони загуби.

Срещу заловените досега 35 души през 2013 година и 65 души през 2014 г. души не са заведени дела. За уличените от последното разследване служители се води вътрешно разследване и нарушителите ще бъдат предадени на прокуратурата. То дойде в резултат на телевизионен репортаж в неделя, в който беше показана схема за кражба на нафта. 

Илиев каза още, че от монтираните общо 53 GPS системи на локомотивите в началото на 2013 година, работят само 16.

„БДЖ Товарни превози“ разполага с 53 дизелови локомотива и на час маневреният разход е 15 литра. През 2012 г. са изразходвани общо 8 242 литра на стойност 16 256 000 лева, а през 2013 г. въпреки намалената работа на дружеството, разходът се увеличава значително и това ощетява железниците с над 1 млн. лева.

През 2014 година този разход се увеличава и загубата е вече за 1 174 000 лева, обобщи Илиев.

От БДЖ казаха още, че при 10 пункта, на които зареждат локомотивите на БДЖ, монтираните камери не работят.

За пресичане на кражбите от ръководството на холдинга предвиждат като мярка да се намалят средните разходни норми на локомотив с 10 % сега и с още 10% от началото на март. До края на февруари всичките 53 GPS устройства ще бъдат ремонтирани.

Освен това специално звено за превенция на кражбите на гориво и на риска ще следи за изправността на системите, рисковите точки за източване и др. При залавяне на нарушител той моментално ще бъде уволняван, категорични са от БДЖ.

Предвижда се отделно на 60 локомотива да се монтират камери, които да следят машинистите и движението на влаковете. На тях ще бъдат монтирани и "черни кутии" като тези на самолетите. На местата, където се зареждат локомотивите, също ще се монтират камери.

Ръководителите на БДЖ са установили и надписване на пътни листи за извънреден труд, което е още една форма за източване на гориво. За 2014 г. то е за 1 100 000 лева, като само за декември е 400 хил. лева.

Мерките, които предприемаме за 2015 лв., трябва да доведат до спестяване на 1 млн. лева, посочиха от БДЖ. Ръководителите на холдинга обещаха през април отново до отчетат разходните норми и да бъде представен резултатът от оповестените днес мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
ZAPOZNAT преди 9 години
СЕГА КРАЖБИТЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧЪТ, ПОНЕЖЕ ОСВОБОЖДАВАТ ХОРА КОИТО СПИРАХА КРАЖБИТЕ, НО ТОВА Е НОРМАЛНО НАЛИ ТРЯБВА ДА ИМА И ЗА НОВОНАЗНАЧЕНИТЕ "НАЧАЛНИЦИ" ПАРЧЕ ОТ БАНИЦАТА ....
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заради крадците бе унищожена Транспортна полиция!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С така спестените пари само за 700 години ще платят дълговете на БДЖ
26
1
 
9
 
! Отговори
значи пак... преди 9 години
"За пресичане на кражбите от ръководството на холдинга предвиждат като мярка да се намалят средните разходни норми на локомотив с 10 % сега и с още 10% от началото на март."Значи пак ще могат да крадат нафта, но не по толкова много!!
25
1
 
11
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Аз съм сигурен, че всеки един от ежедневно присъстващите дежурни коментатори тук, би крадял като запоследно ако има възможност.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До психолог1500 лева са бързите кредити в заложните къщи иначе заплата на машинист 500-600 лева.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Московски и ГЕРБ също крадат от заплатите на машинистите и не искат да ги увеличат пък нито Тиквата нито Московски са в пандиза.
22
8
 
9
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Е другари комунисти-социалисти-мандраджии , нещо да кажете по въпроса . Нали искате по високи заплати , ето машинистите от БДЖ получават над 1 500 лв. на месец и пак крадат нафта . Това показва , че комунист и социалист не трябва да живее с нормални хора . Например да замине за Северна Корея и там да се оправя .
21
5
 
12
 
! Отговори
Чорбалан преди 9 години
Айде открадни в частна фирма и шефа само ще те смъмри и оставаш на работа нали.... Ама пусто му държавно нали "никой не го боли" даваййййй, кради майкаааааа!!!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А от южен паток продължават да крадът 10 хилки заплата!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами няма кой да ги осъди.Нито тях,нито корумпирани полицаи,магистрати,прокурори,политици,кметове.Въобще навсякъде са изгнили ябълки.Всеки ден виждаме някакви абсурдни дела.Престъпниците просто изчезват и ни пращат картички от Дубай.А ние тук се радваме на нищетата на сънародниците си,развиваме дива селска комперцащина и се радваме на чалга и ракия.И докато хората в съседни държави живеят,с нови коли дрехи,ние просто съществуваме спрели някъде в 18 век. Всеки иска да е милионер........
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"През 2012 г. са изразходвани общо 8 242 литра на стойност 16 256 000 лева,"=====8242 литра х 2,60лева=21429 лева!
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунизма освен да крадем и да чакаме на готово друго не ни научи..
16
1
 
12
 
! Отговори
Smurf преди 9 години
Иначе директора на ДАИ от 10 години не си е харчил заплатата спестявал, и е живял на фотосинтеза. Министерство на транспорта е пропито от корупция от горе до долу , а Московски е там министър от 2009 и нито лук ял нито лук мирисал
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГошуАко БДЖ се приватизира, ще се ликвидира и нареже на скрап.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДО 7 - АНОНИМНИКАРазбирачо - така или иначе случайни хора няма да я вземат. Да я продават по-скоро за повече пари- това нещо бдж, в този му вид е абсурдно.
13
3
 
8
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Закривай!
12
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ откраднаха 4 милиарда от КТБ
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видяли са те крадене на нафта! Ами от Цанков камък мъкнаха по 2 - 4 тона на ден с години.
10
5
 
21
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Е то затова са всички стачки де, щото иначе ако се приватизира БДЖ-то и лапаломата свършва :))) Ама иначе има ***, дето ги подкрепят и искат още да ги крадат, сякаш парите дето се дават от бюджета, за да поддържат жив трупа на БДЖ не идват и от джоба на глупаците