Цената на тока не пада, дори да сменим договорите с US централите

До края на седмицата ДКЕВР решава по казуса с двете сметки за ток
Обновена: 28 яну 2015 14:06 | 28 яну 2015 12:11,
77
Цената на тока не пада, дори да сменим договорите с US централите
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Дори и да се предоговарят условията по дългосрочните договори на американските централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3, това не е достатъчно условие за намаляване на цената на електричеството. Този коментар направи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова пред журналисти.

Тя посочи, че има и много допълнителни фактори в ценообразуването, сред които средствата от въглеродни емисии, загубите и други. Тодорова призна обаче, че стъпка за намаляване на цената за крайните потребители на регулирания пазар е извеждане на неефективни заводски централи от микса.

Идеята за това не е нова - още служебният министър Асен Василев в правителството на Марин Райков предложи това. За нея обаче се заговори отново едва в последните дни. Очакванията са подобно предложение да бъде внесено от ГЕРБ между първо и второ четене на Закона за енергетиката. Целта е намаляване на дефицита в системата.

Председателят на ДКЕВР не можа да посочи дали и с колко ще бъде увеличена цената на тока за новия отчетен период, тоест от 1 юли, с мотива, че все още нито едно енергийно дружество не е подало заявление за промяна в цената. Крайният срок за това е 31 март. По-рано днес Светла Тодорова коментира пред  БНТ, че увеличението на цената на електроенергията е неизбежно, но няма да се случи от април, тъй като няма как да е добре аргументирано.  Днес Тодорова отказа да коментира дали е възможно отписване на задължения на държавната електрическа компания или нейно преструктуриране с цел намаляване на дефицити с думите, че това е въпрос на държавна политика в сектора, а не е в компетенциите на регулатора.

Председателят на енергийния регулатор направи коментар и във връзка с казуса с двете фактури с една и съща дата за плащане, която получиха 5% от клиентите на Енерго-Про. Според нея на този етап няма формално нарушение на правилата, но уточни, че тепърва ще бъде правен анализ на действията на трите електроразпределителни дружества по отношение на фактурите по време на празниците. И трите дружества са изпълнили изискванията и са внесли обясненията си до края на работния ден във вторник. До края на тази седмица ДКЕВР трябва да има становище по казуса, обеща още Тодорова. Тя беше категорична, че има "морално нарушение" и е проблем, че клиентите се натоварват с две сметки, но пък за такива нарушения няма предвидена санкция.

Припомняме, че във вторник представителите на дружествата бяха изслушани и в парламентарната комисия по енергетика. Тогава Патриотичният фронт постави отново въпроса за процедурата по отнемане на лицензи на дружествата, започнала през пролетта на 2013 година. Тодорова посочи, че тогава нарушенията са касаели дейността по електроснабдяване, а отчетът е в другата дейност - електроразпределение, която извършват ЕРП-тата. Първата процедура все още не е затворена, макар и енергийният регулатор да не извършва действия по нея.

"Ние налагаме стриктни изисквания по периода на отчитане и дружествата се съобразяват с тях", посочи още Тодорова, коментирайки дали би подкрепила идея на Енерго-Про в периодите на отчет да се имат предвид и празничните дни. Тя допълни, че в месеци с много празнични и почивни дни разходите за отчет се увеличават и това после се отразява в ценовите предложения на дружествата, които се представят пред енергийния регулатор.

Светла Тодорова посочи още, че ДКЕВР е разгледала докладите по наложения от предишното ръководство на регулатора одит на ВЕИ сектора. Тя обаче не можа да даде обобщена информация за нарушения, защото докладите не са уеднаквени. Повече яснота за ситуацията ще има в края на седмицата, обеща още Тодорова и допълни, че "като цяло няма присъединени централи без строително разрешение", за каквито имаше съмнения. Има обаче неподадени документи в ДНСК, за които ДКЕВР не може да каже дали е техническа грешка, или опит за измама, защото това не е в техните компетенции.

В докладите от проверката всъщност не е съвсем ясно кои нарушения са от компетенциите на ДКЕВР, допълни Тодорова. Наличието на такива не означава, че регулаторът може да изключи преференциалната цена за дадения производител, обясни още тя. Първоначалните данни сочат, че повече пропуски по отношение на документация и други нарушения имат по-малките производители и допусна, че причината може да е слаба организация на работата при тях.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: ценатокпредоговаряне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
11
 
! Отговори
Bit преди 9 години
Аз от сега почвам да си "бера" павета и да си ги слагам в кошницата. Само чакам сигнала за поскъпване на тока с "още 10%" и съм пред вратите на Парламента и ще жъна.Съветвам ви и ВИЕ да направите същото.
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще плащате повече при всички случаи, що рев беше за тея американски централи :)
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжата в действие от страна на кратунковеца от Банкя. Толкова са нагли но ще е така докато има такива които викат , давай Бойко, мачкай. Ще ни скъса задниците да плащате на любовницата му Цветелинка и аверчето Валката Златев. Толкова ли е трудно да се покаже кой разписа договорите с Мариците и газа? Нека Тиквата ако уважава народа си направи това а не да се муши като плъх от кола в кола. Но няма да го направи, нали? Тогава ако търпите ще плащате и ще пеете.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами първо да се намалят драстично заплатите на всички в тази сфера-ДЕКЕВР и подобни.
31
10
 
3
 
! Отговори
N преди 9 години
Ами те специалистите си казаха,че БСП и ДПС така са подписали договора миналата година за намаляне на тока че след някоя друга година ще скочи поне двойно,но не е лесно да си *** комунист и да вярваш на всичко което ти кажат!
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 9 септември 44, в София е имало 3 енергодружества, които са доставяли ток за битови нужди - 2 частни и 1 общински :) интересно защо днес през 2015 година нямаме право на избор и всеки ми говори за цената и ДКЕВР и никой за конкуренция в сектора
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Провокират с цел, бунтове и стачки! Дано не се стигне до нещо по- сериозно че мн. изнервени и бесни хора има.
28
1
 
15
 
! Отговори
ЖОРО преди 9 години
Явно БОЙКО БОРИСОВ не си е взел поука, от това, че първия път тока му изигра лоша шега и го бутна от власт, но да бъде спокоен вторият път ще го бутне не само от власт, но и ще иде в затвора.А тази Тодорова да не обяснява как тока не може да падне, а да си заминава.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
фалити или ликвидация и внос от Турция или Румъния
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все ми е едно каква ще е цената, това което искам е да имам на вратата си поне 3 доставчика на ток, така както имам няколко на и-нет, кабелна телевизия и телефон, всичко друго е шменти капели, е снощи мера тока в контакта 195 волта, ако имах възможност за избор още днес щях да сменя доставчика, да не говорим че ако има конкуренция такива случаи ще са изключение
25
0
 
22
 
! Отговори
Лъжат преди 9 години
Лъжат, мамка им. Просто за да се намали цената трябва:КОНТРОЛ И БЕЗ ПОСРЕДНИЦИ-ПРИМЕР: На г-н Ковачки да не му признават само по фактура, че е направил инвестиция за 1 милион лв., а да се направи проверка. На мен НАП ми правят проверка за 1000лв ДДС , а на Ковачки за 1 милион - не. Той явно е по-честен от мен!...и само това ли......но той / Ковачки/ си плаща...а аз не... Мамка Ви ***...дано да Ви се случи същото, което причинявате на народа!
24
1
 
13
 
! Отговори
двама българи преди 9 години
Спокойно другаре, Кери нали ни похвали че сме "независими". Вече е прозорците може да си отваряме, и от Руснаците не зависим.ЗаживЕхме си, ей!
23
0
 
14
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
Колко наказани политици има в България за 26 години "демо крация" ?
22
1
 
4
 
! Отговори
Dancho преди 9 години
А съм енергетик, но не упражнявам тази професия от много години. Не е ли по-добре за българския народ в летните месеци да се плаща с 0,10 ст./kw по скъпа енергия, а през зимния период с 10 ст./kw по евтина. Има и други по благоприятни условия за народа но .................
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
монополите винаги водят след себе си високи цени, независимо дали са държавни или частни
20
0
 
17
 
! Отговори
detelina преди 9 години
Само, едно не мога да разбера,защо винаги ни се обеснява, че нещо си е-НЕВЪЗМОЖНО!?
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на тока ще падне тогава когато се либеализира пазара и има конкуренция, ама на мутрокомунистите не им е изгодно, да сте чули някой и-нет доставчик да вдига цените ?няма и да чуете щото има конкуренция
18
0
 
14
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Защо???? Чисто математически, ако понижим стойността на един параметър, при запазване на останалите без промяна, крайната стойност също би трябвало да се понижи. Или в ДКЕВР се прилага друга математика, при която функцията винаги расте ...
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо, нека все пак да ги предоговорят!Или има някакъв проблем?Кога ще се потърси съдебна отговорност на видният "политик" и "икономист", другарят Иван Костов?
16
4
 
5
 
! Отговори
Незнайко преди 9 години
Вдигат се доходите и проблемът ще отпадне. Тройно се вдигат пенсиите и заплатите, строго се следи да се дъбират данъците, всички бизнесмени, които произвеждат да бъдат питани какво им пречи. Бай 16-ти, какво значи завхлюпени? Нова дума или само си невъзпитан и неграмотен? Предварително благодаря за учтивият отговор.