Шестима българи са в плен на судански бунтовници

Хеликоптерът, с който летели, извършил принудително кацане
Обновена: 28 яну 2015 14:07 | 28 яну 2015 09:08, Елка Василева
47
Шестима българи са в плен на судански бунтовници
Снимка: архив, Reuters

Шестима българи са в плен на бунтовници в Република Судан, след като хеликоптерът, с който те са пътували, е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на страната, съобщи външното ни министерство.

Хеликоптерът е на българска авиокомпания. Той е изпълнявал полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП).  На 26 януари 2015 г. хеликоптерът, който е летял по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли. За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре“.

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка.

Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със заместник генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
25
 
11
 
! Отговори
Чий го дирят в Судан преди 9 години
Шестима българи...Български хеликоптер...Судан...Какво, по дяволите правят тези калпаци там бе? В Судан? Значи уличните кучета знаят, че по такива места не се ходи, онези *** отишли, моля ти се, с хеликоптер! Я, да си гледат работата, и да не занимават обществото с техните глупости! Това не са българи попаднали в беда, корабокрушенци, отвлечени от дома им или собствената им страна, хора за които да страдаш...Който, каквато попара си надроби, такава ще сърба!
7
15
 
9
 
! Отговори
любопитен преди 9 години
Ще им режат ли главите?
6
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПП - Световна Продоволствена Програма на ООН.По тая програма българи доставят храни , медикаменти и др. на Суданци !От къде ги вземат ?Авиационната българска компания - с въртолети в Судан !Нашата преса що не ни съобщава такива дейности ?Нямаме въртолети за бедстващите българи , ни военни !!
5
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До АнонименСгрешил си цифрата 200 а не 20 ... освен това си пропуснал ...им ги изпращаме обратно на части ... тези само това разбират .... но се чудя кой носи вината за този възход на исляма ?Повечето хора не са виновни, че са мюсюлмани .. но им промиват мозъците и са на една ръка от това да станат терористи ... отделен е въпроса кой поощрява това ? ... нали ..
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко да облича коженият шлифер и бомбето да взима Цецо и няколко барети за кураж, дюнери задължително и да ходи да ги спасява!
3
0
 
13
 
! Отговори
UNHCR преди 9 години
До 1: нека да сме по-щедри: три часа и всичките
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВ статията добре е описано какво правят там.Приятен ден.
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Събираме за 5 минути 20 суданеца по бул. Мария Луиза в София и им ги изпращаме обратно срещу размяна.