Всяко 10-о дете с родители в чужбина има проблеми

Те нерядко отпадат от училище, алармира експерт
Обновена: 28 яну 2015 15:53 | 28 яну 2015 15:50, Красимир Ангелов
10
Всяко 10-о дете с родители в чужбина има проблеми
Снимка: Reuters

Между 10 и 15 процента от децата на родители, работещи в чужбина, развиват проблеми в поведението и имат нужда от специализирана подкрепа, обяви заместник-директорът на фондация "Партньори - България" Румен Минковски пред БТА. Той коментира резултатите от проучване на влиянието на трудовата миграция върху децата, оставени от родителите си.

Децата с проблеми в поведението нерядко отпадат от училище и имат сериозни психологически травми. В тази група най-често влизат деца, на които и двамата родители отсъстват, посочва Минковски.

По думите му сред причините за проблемите са, че често родителите са зле икономически, дори и в държавата, в която са отишли, изпращат много малко пари или почти не изпращат и децата са оставени да живеят на възможностите на бабите и дядовците.

Другата причина за тежкото състояние е, че бабите и дядовците са родители през поколение – те имат доста различна ценностна система, разбирания за живота и се справят зле със съвременните очаквания за възпитание на децата.

Според проучване на УНИЦЕФ-България, направено през 2013 година и огласено в края на миналата година, в България има повече от 260 хиляди деца, които по някакъв повод са оставени без родители. Проучването е установило още, че 22 процента от децата в България имат родител мигрант - тоест всяко пето дете живее без единия или двамата родители, които са в чужбина.

Според Минковски, въпреки че цифрата звучи стряскащо, вероятно е точна, защото по експертно мнение имаме над 2 милиона българи мигранти. Експертът обаче подчерта, че е необходимо да има по-точна статистика, тъй като има и сезонна миграция и трябва да се диференцира различни групи.

От фондация "Партньори- България" настояват за мерки за подпомагане на децата на трудовите мигранти, като целта е те да станат част от миграционната политика. Организацията настоява за широка обществена дискусия, с която да се дадат ясни критерии за понятието деца на мигранти и то да бъде обособено в самостоятелна група.

От Фондацията настояват и за законодателни промени по отношение на изоставените деца в частта за фигурата на попечителя и настойника. По думите на Минковски реално в момента бабите и дядовците, които гледат такива деца, нямат почти никакви права, като внуците им дори не могат да отидат на екскурзия със съучениците, защото задължително се изисква съгласие от родител.

Цялостна политика за изучаване на проблемите на тези деца - повече проучвания и изследвания, са други препоръки на фондацията. Организацията препоръчва на местната власт да спазва сега действащото законодателство по отношение на децата на родители мигранти, както и да има по-добра координация между общинската администрация, неправителствените организации и центровете за подкрепа на децата.

Според специалистите има пряка връзка между отсъствието на родителите и криминалните  изяви на непълнолетните. Децата често развиват и тежки психологически травми, както и предизвикателно поведение.

Една част от тях се приемат като жертви, носители на вина. Други пък се възприемат като късметлии - някои споделят, че като завършат осми клас, ще напуснат училище и ще отидат при родителите, коментира Минковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинКакво е положението -всички го знаем. Кажи какво се прави за да не бъде така.За да се отгледа едно дете са необходими 40% пари и 60% време и търпение за възпитание и обяснение.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един куп глупости в една статия.Здравото семейство стои в основата на здравия род. Здравия род стои в основата на здравия народ.
5
0
 
2
 
! Отговори
Бб преди 9 години
Гледайте във VBOX7 "Градът на жените баданте" на реж. Дтефан Командарев - реалните истории точно на такива деца!
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До azАбе да бе, чакай държавата да ти възпита децата. Ти ги остави без контрол и на самотек, само им давай пари да има за пиене и друсане, после търси държавата да ти ги възпитава. Заради прости селяни като теб, дето все друг им е виновен и чакат да им свърши работата сме на това дередже.
3
6
 
7
 
! Отговори
Шабан Бабан преди 9 години
Че то си им е генетично на *** и турците.Те си зарязват децата и бегат да търсят в чужбина социална справедливост.
2
7
 
7
 
! Отговори
az преди 9 години
ima problemi 6toto darjavata e takava ne e ot roditelite v 4ujbina i t.n. kato slu6at 4algii i gledat balgarskata prostotiq kvi da stanat kato gledat to6ko da si vadi ..q pred cqla bg i te 6te iskat taka 4e ne mi govorete kvo bilo i kvo ne bilo
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо 100 процента са си станали презадоволени ге*чета и малолетни к**вета. Само ги заливат с пари и няма кой да упражни грам контрол върху тях и се мислят за много по-готини от останалите "смотльовци", които си пишат домашните и ходят с левче за закуска. Което такова хлапе познавам, нито едно не е стока!