Няма опасност от епидемия на птичи грип за хората

Трябва да се спазва елементарна хигиена, съветва експерт
2
Няма опасност от епидемия на птичи грип за хората
Снимка: Булфото, архив

Няма опасност от епидемия на птичи грип за хората при спазване на елементарна хигиена, увери в Бургас главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, след като преди два дни беше регистриран първият случай на умряла от това заболяване птица.

Още по темата
Носителят на заразата е кърдоглав пеликан.

Кунчев обясни, че птичият грип не е сериозен проблем за човешкото здраве, а по-скоро е ветеринарен и икономически.

Птиците, които обичайно носят такъв тип вируси, са водоплаващите прелетни птици.

Такива случаи има и в други европейски страни - Холандия, Австрия, Германия. Там обаче не ограничиха навреме вируса и от прелетни птици той се прехвърли в големи ферми. Това наложи унищожаването на огромен брой домашни птици, обясни д-р Кунчев.

От МЗХ вече увериха, че са предприети необходимите мерки, за да не се допусне разпространение на заразата и няма опасност за населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
рт преди 9 години
На простотията на ХЕИ-то и безпардонието на българските търговци, нищо чудно да сме изяли вече заразените пилета... не че е опасно, освен, ако не ги ядеш сурови, но пък добре им идват на пенсионерите намаленията в Кауфланд, да не се заблуждаваме, че са от любов към клиентите, просто купуват стоката на половин цена. Някой да знае кога за последно са проверявани храните там за годност или откъде е вноса и има ли печат на ХЕИ на мястото на получаване не стоката /в магазина/? Няма такова нещо!
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Селяните крият грипа и не си признават, като им умре някое пиле. Страх ги е, че ако си признаят, държавата ще им вземе кокошките.