ВСС не може да живее в кула от слонова кост, твърда е Кунева

Иванов разчита всеки магистрат да даде принос за реформата
Обновена: 29 яну 2015 10:17 | 29 яну 2015 10:17, Веселина Йорданова
17
ВСС не може да живее в кула от слонова кост, твърда е Кунева
Меглена Кунева. Снимка: БТА, архив

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че с всеки следващ Висш съдебен съвет възпроизвеждаме едни и същи дефекти и очевидно имаме структурен проблем.

Още по темата
"ВСС не може да живее в кула от слонова кост, да казва, че който не работи, не греши, и че докладът на ЕК всъщност е много добър за тях, а той абсолютно не е", заяви Кунева пред Нова телевизия в коментар на критиките на ЕК. Тя призова ВСС да погледне истината в очите.

Според вицепремиера обаче оставка не е решение в случая, макар че когато сме недоволни, често смятаме, че така проблемите ще се решат. Според Кунева не е редно изпълнителната и законодателната власт да се намесват в съдебната система.

Тя се позова на примера на Румъния, която въведе сериозни промени в структурата на съдебната си система.  "В Румъния са изключително убедени в това, което правят, без човек, който да олицетвори тази борба, няма как", изтъкна тя.

По отношение на днешния избор за председател на ВКС Кунева каза, че ВСС трябва да избере дали да постъпи както трябва и както обществото очаква или "както обикновено“. Тя изрази очакване за прозрачен избор.

Правосъдният министър Христо Иванов обаче смята, че съдебната власт има потенциал да върне доверието в нея. "Правят се конкретни стъпки назначенията да станат по-прозрачни. Най-важното за това са ясните критерии и обосновка при назначенията на магистрати", коментира той пред БНТ.

Иванов също посочи, че най-бързи изводи от доклада на ЕК трябва да си направи Висшият съдебен съвет, защото днес предстои изборът на председател на ВКС.

Всеки магистрат обаче трябва да даде своя принос да излезем от този период на стагнация и липса на прогрес, категоричен е министърът.

По думите му общият извод от доклада е, че конкретните резултати, които трябва да видим, не са настъпили. Докладът е коректен, отчита направените организационни усилия, но няма място за фанфари, обобщи Христо Иванов.

Той го определи и като изчаквателен. Според министъра ЕК е взела предвид факта, че новото правителство е отскоро, но доста бързо трябва да бъдат показани конкретни дейстивя срещу този кредит на доверие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
Толкова ли си наивен?Хора са били пращани в Белене не само по политически причини. Някои са излизали от там най-благополучно и занапред са се ползвали със снизхождение от страна на властите.Защо не я попиташ тази "политичка" кой е онзи агент на службите, който е носил псевдонима "Калин Орела"?Иначе как щяха да я допуснат да следва право?! Народът не случайно е казал "Има си крушка опашка"!
9
0
 
3
 
! Отговори
Мегленче, разкажи преди 9 години
на по-младите как се влизаше да следваш специалност"Право" в Софийския университет през 70-те и 80-те години на 20-и век?Нали ти завърши тази специалност през 1981 г. и си наясно по въпроса?Точно в този период имаше една година, когато само ЕДИН-ЕДИНСТВЕН младеж беше приет по параграф "На общо основание"(значи, без никакви предимства, а само въз основа на успеха на кандидат-студента)? И през останалите години не беше кой знае колко по-различно!"КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО" - кой го беше казал, а?
8
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Излиза ,че политиците ни създали държавна конструкция извън икономическата логика и здравия разум,сега решението било у хора които нямат приятели политици,върви ги разбирай.
7
1
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
Каква съдебна система бре! Че то ние имаме ли такава!!!?? *** знам, че имаме некви хора дето вземат едни пари от едни други хора само и само да ги изкарат невинни! На това ли му викат съдебна система в наши дни!
6
0
 
1
 
! Отговори
Само да питам преди 9 години
А ирландската пастирка какво изохка по въпроса?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаме нужда пак от лагера в Белене. Кунева е точно за там, както и още хиляди национални предатели. Комунистите бяха прави, трябва да има такъв лагер и всички национални предатели и *** да ги ядат прасетата там.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде разкарайте я тая кривоуста кифла , пресира ми се от нея
3
0
 
12
 
! Отговори
Виждащ преди 9 години
докато тези като теб Кунева живеят в "кула от слонова кост", то и ВСС ще е там!
2
0
 
8
 
! Отговори
Наивен преди 9 години
Видно е че съдебната система се управлява по корпоративен начин........
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ВСС не може да живее в кула от слонова кост, твърда е Кунева"И да е твърда, и да е мека, последните 25 години ни убедиха, че в тази държава всичко е възможно. Особено, когато целта е далавера, трайно обезпечена с финансов резултат.