България каза последно сбогом на президента Желю Желев

Плевнелиев: До последно той водеше активно своя кръстоносен поход за истината
Обновена: 1 фев 2015 15:57 | 1 фев 2015 12:53,
201

Снимка: БТА

С военни почести гвардейци внесоха ковчега с тленните останки на президента Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Стотици се стекоха в Храм-паметника, за да отдадат последна почит на първия демократично избран държавен глава, съобщи БТА.

Още по темата
30 яну 2015 09:27
283
До последния си ден Желю Желев водеше активно своя кръстоносен поход за истината, каза президентът Росен Плевнелиев.

Всички ние като граждани, като общество, имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желю Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията, посочи Плевнелиев.

Нека никога не забравяме неговото верую, че мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити, заяви държавният глава.

Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше - язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация, посочи още Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че д-р Желев е не само първият демократично избран президент, но е и президентът, така както трябва да изглежда един издигнат от народа човек на този пост.

Петър Стоянов заяви, че д-р Желев е бил българският интелектуалец, вдъхнал кураж на некомунистическата част на обществото с книгата си "Фашизмът" - символична книга по думите на Стоянов. Д-р Желев остана завинаги в историята на България, отбеляза той.

Георги Първанов коментира, че сега липсва преди всичко чувството на държавност, чувството за перспектива на българската нация, което е имал като визия д-р Желев Желев. Сега се работи ден за ден, докато онези, които стартираха прехода и направиха конституцията, виждаха България в следващите десетилетия, отбеляза той.
 
Пред журналисти Симеон Сакскобургготски си спомни за д-р Желев и отбеляза диалогичността и търпението му. Беше толкова благ, толкова интелигентен човек, над дребнавостите, каза Сакскобургготски.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че Желю Желев е успял да се издигне до висотата да бъде президент на всички български граждани - един истински обединител на нацията. Затова, ако има български политик, за когото може да се каже, че символизира демокрацията, това е д-р Желев - един огромен ум и учител по политика, учител по решителност и толерантност едновременно, посочи Местан.

Сред присъстващите са и председателят на народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисар Кристалина Георгиева, министри от правителството, президентите на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Атифете Яхяга и на Македония - Георге Иванов, както и председателстващият Предстедателството на Босна и Херцеговина - Младен Иванич, български евродепутати, дипломати, политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
5
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Вас ще ви оправи само див комунизьм нищо повече
19
4
 
18
 
! Отговори
роза преди 9 години
Човек трябва да избира. Дали да жертва своя живот или душа. Е,някой избраха да не правят абсолютно и едно голямо нищо.Защо пак криете истина за Жельо?Колко плати държавата за личната му охрана?Колко плати държавата за неговите месечни заплати?После съберете цялата сума и разделете на броя на неговите дела чрез, които допринесе за просперитета на България.ЛЕСНА ЗАДАЧА,ЗАЩОТО ВСЯКО ЧИСЛО РАЗДЕЛЕНО НА НУЛА СИ Е ПАК НУЛА!
18
13
 
6
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Да живее БКП. Иначе лека му пръст на човека
17
7
 
5
 
! Отговори
Писмото до Ю.. преди 9 години
,,Нека Бог ви прости,това което направихте с мен,моята любима Русия и руския народ''-Латвиненко.
16
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Долу СДС и ДПСДа живее БКП, нали? И КПСС.ТО пък, бива промити мозъци, но вашите са направо уникални.
15
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почина разузнавачът Васил Зикулов! Достойните си отиват тихо, а тези, които продадоха България си отиват с държавни почести!
14
23
 
16
 
! Отговори
ДО 13 преди 9 години
Така е!За вас селяците, всяка стъпка встрани от този към СССР и *** е път към гибелта.Но, така е...когато манталитета на народа е сбъркан и самата държава няма как да просперира.Искайте си комунизма, а пък след това ревете, че сте в *** и на опашката на света.Бог да прости д-р Желю Желев.
13
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво като живеел скромно и бедно ? Още по-лошо говори за него предаде, родината за без пари! Уникално проста жаба! Помня го как падна от самолета и се търкаляше по стълбите като алкохолик, тогава по сръбските телевизии го въртяха цял ден видеото с надпис. 'Това не е таралеж, това е бугарския президент! С това ще го запомня, айде да го заравят вече и да го забравяме по-бързо, че прекалено много внимание му отделиха на тоя. Той не заслужава и 5 секунди внимание.
12
17
 
13
 
! Отговори
Християнин преди 9 години
,,За мъртвите или добро или нищо''.Бог да го прости и поклон .
11
7
 
26
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Желев излъгa Бългaрите, че комунизмa си " отишъл", отишъл си без дa си отидaт комунистите от влaсттa. Товa е нaй- големия му грех, *** го използвaхa кaто подлогa, зa дa трaнсформирaт влaсттa си след 89 г., товa го прaви виновен толковa, колкото и сaмите комунисти
10
19
 
16
 
! Отговори
Из преди 9 години
Отишъл си човека а сега обвинявайте него за нещастното си битие. А то е нещастно защото вие си го правите такова, Как не ви е срам да бълвате за починал човек.
9
12
 
35
 
! Отговори
Има Господ преди 9 години
Желю Желев беше един от онези, които насочиха България по пътя на нейната гибел ...Историята ще каже своята тежка присъда.Народът вече я каза като отказа да изпрати Желев в последния му земен път.
8
14
 
30
 
! Отговори
Долу СДС и ДПС преди 9 години
Демократичен мошеник създал СДС и ДПС, които разсипаха страната.
7
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умря и тая гад най сетне ! Той откъсна Македония от България вместо да си я вземе от Сърбите. Той продаде България на Американците и ни обрече на робство
6
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-безличния и безхарактерен "президент", избран и подкрепен от всички тогавашни партии фигурант, поставен на този пост за да не пречи! по негово време в държавата се извършиха най-големите престъпления, кражби и далавери! народа беше тотално обран и докаран до просешка тояга! лека му пръст!
5
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИванТи, откъде знаеш колко е "беден" Желев ?Това, че даваше вид на беден, не означава, че наистина е бил такъв.Щом антибългарските медии вече няколко дни промиват мозъците на хората и героиризират една спорна личност като Желев, значи е слугувал на чужди господари.
4
11
 
42
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 9 години
Желев е част от политическата мафия, която съсипа България !Направиха му изпращане като на национален герой, но всъщност е един от много национални предатели, които превърнаха България в колониална държава, а народът ни в изчезващ вид.За такива няма покой нито на този, нито на онзи свят !
3
15
 
42
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Само политици и журналисти изпратиха националния предател Желю Митев Желев !Народът каза тежката си присъда за делото на Желев !
2
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде ги видяхте тези "СТОТИЦИ ",които са се стекли че не ги видяхме.
1
25
 
24
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Единственият президент който излезе по-беден от колкото влезе в политиката, той толкова много пречеше на руско-комунистическата върхушка, че до последно ги беше страх да не влезе пак в политиката. Мир на прахта му.