България каза последно сбогом на президента Желю Желев

Плевнелиев: До последно той водеше активно своя кръстоносен поход за истината
Обновена: 1 фев 2015 15:57 | 1 фев 2015 12:53,
201

Снимка: БТА

С военни почести гвардейци внесоха ковчега с тленните останки на президента Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Стотици се стекоха в Храм-паметника, за да отдадат последна почит на първия демократично избран държавен глава, съобщи БТА.

Още по темата
30 яну 2015 09:27
283
До последния си ден Желю Желев водеше активно своя кръстоносен поход за истината, каза президентът Росен Плевнелиев.

Всички ние като граждани, като общество, имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желю Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията, посочи Плевнелиев.

Нека никога не забравяме неговото верую, че мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити, заяви държавният глава.

Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше - язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация, посочи още Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че д-р Желев е не само първият демократично избран президент, но е и президентът, така както трябва да изглежда един издигнат от народа човек на този пост.

Петър Стоянов заяви, че д-р Желев е бил българският интелектуалец, вдъхнал кураж на некомунистическата част на обществото с книгата си "Фашизмът" - символична книга по думите на Стоянов. Д-р Желев остана завинаги в историята на България, отбеляза той.

Георги Първанов коментира, че сега липсва преди всичко чувството на държавност, чувството за перспектива на българската нация, което е имал като визия д-р Желев Желев. Сега се работи ден за ден, докато онези, които стартираха прехода и направиха конституцията, виждаха България в следващите десетилетия, отбеляза той.
 
Пред журналисти Симеон Сакскобургготски си спомни за д-р Желев и отбеляза диалогичността и търпението му. Беше толкова благ, толкова интелигентен човек, над дребнавостите, каза Сакскобургготски.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че Желю Желев е успял да се издигне до висотата да бъде президент на всички български граждани - един истински обединител на нацията. Затова, ако има български политик, за когото може да се каже, че символизира демокрацията, това е д-р Желев - един огромен ум и учител по политика, учител по решителност и толерантност едновременно, посочи Местан.

Сред присъстващите са и председателят на народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисар Кристалина Георгиева, министри от правителството, президентите на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Атифете Яхяга и на Македония - Георге Иванов, както и председателстващият Предстедателството на Босна и Херцеговина - Младен Иванич, български евродепутати, дипломати, политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
5
 
! Отговори
komita преди 9 години
Zheljo bese golem covek i mnogu umen,kamo sreca da ima povece Bugari kako nego-bog da go prosti
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отговорностто е лична! Всичкото другото е от лукавия! Дааа! *** казват, като техните съдии...: "Да влезе убитият"... Проклети да сте, до десето поколения! Нямали сме почит към труда на крадеца, убиеца, към човека, нашият, на *** осъществил геноцид, върху българският народ, а? Аде бе! Трудът на властта е да се обогати, само и единствено в своя полза и във вреда на суверена!
138
2
 
7
 
! Отговори
изследовател преди 9 години
До Анонимен 156О-о-о-о! Народът виновен значи! Е, това вече сме го чували. Обаче, като си неук, що щеш преход да водиш? Съгласно "теорията" вав "Фашизмът" в Италия е нямало фашизъм, тъй каторежимът на Мусолини не изпълнява някои "необходими" условия. Чуди се човек, отде ли идва думата ФАШИО? Та приказката тук изглежда така: Данко си извади сърцето да свети и поведе народа в ...пропастта. То данко е невинен! Простия народ ще да е виновен?!
137
4
 
15
 
! Отговори
Arbiter elegantiarum преди 9 години
***, лицемерно прискърбени, се прощават с брат-***.
136
10
 
15
 
! Отговори
Без коментар преди 9 години
Не мога да повярвам какви коментари сте написали под статиите за д-р Желев. Помнете, че каквото и да правите, каквото и да се случва, най - важното е преди всичко да бъдеш ЧОВЕК. Г-н Желев е един от малкото политици, които излезе от политиката с това, с което влезе в нея. Засрамете се! Вие не заслужавате нито да се идентифицирате с християнската религия, нито с която и да е друга. Вие сте едни жалки душици, които никога няма да намерят покой. Злобата ви изпива.
135
7
 
3
 
! Отговори
до 151 преди 9 години
По минусите ще разбереш един за колко се потписват безродниците цял ден на смени са вьв форума мьрсят мьрсят Това е за сметката на работодателите им вкарват им без да усетят.
134
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До изследователБългарите са си виновни за катастрофалния провал на прехода. Българинът е на принципа: кой ми с.а в гащите. Една или две личности, не могат да променят съдбата на един негоден народ, ако няма критична маса желаеща да промени себе си и страната. А Желю историята ще го запомни. Ако не нашата, световната.
133
5
 
11
 
! Отговори
Весо преди 9 години
На фона на днешните управляващи е направо цвете Желката. От друга страна гледайки днес по новините погребението не видях никъде опечаления народ, а само политици. На обикновения българин не му пука за Желю Желев. Той е един от създаделите на седерастията и унищожението на българския народ и народа знае това
132
3
 
11
 
! Отговори
изследовател преди 9 години
Интересно, колко ли бързо ще го погълне ЗАБРАВАТА? Щото "прехода" беше и е един катастрофален провал, донесъл повече смърт за народа от всичките войни през миналия век.
131
5
 
10
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Чудя се на кореспондентите на българска телевизия КЪДЕ ГИ ВИЖДА ,,ХИЛЯДИТЕ,КОИТО СЕ ПРОЩАВАТ С жЕЛЮ жЕЛЕВ. Ха след всичко това, вярвайте на кореспондентите на Българска Телевизия и за другите им маниполативни кореспонденции.
130
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целият този театър напомня на един друг, но много по-пищен - погребението на Мандела...
129
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Същите платени драскачи на АТАКА и БКП ръсят гадости по адрес на човек, който никога не е търсил властта, за да краде и да се облагодетелства... Нямате достойнство ! Продажници такива, заради едните 20 лева слагате минуси и тръбите глупости потъпквайки паметта на човек,който е дал много от живота си за България и българите!В същото време боготворите убиец и антидемократ, като Путин, а някой дори искат руските танкове да дойдели и почитат СТАЛИН, човек убил милиони.Вие сте гнусни, червени твари
128
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куневица е изрепетирала най-опечалената физиономия...
127
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета коментарите ви разбирам защо държавата ни е в калта и неможе да помръдне и дори и някой да иска неможе да я извади!Вие нямате почит към труда на никой. Политик бил, затова не заслужавал нищо хубаво викате? А политиците не са ли хора бе ? Политиците са хора от НАС, те са част от обществото. ВИЕ какво направихте за тази държава?какво направихте в работата си? или подпирате бюрото още един ден за заплата?Вие не сте хора, вие сте ниши същества! Народ без душа и без памет ! Жалки сте!
126
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимките горе само предатели на България се правят на опечалени пред друг, полегнал завинаги.
125
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв предател, *** безпаметни. Желю е човекът, който пое най-голямата отговорност в съвременнатата история на страната. Светът го почита, нашите родоостъпници словобюдстват. Освестете се. Не е престъпно да ти липсват знания. Престъпно е да бъдеш злонамерен и зъл, с единствената цел да оправдаеш собствената си негодност и безсмисленост.
124
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До край Ако беше добър ,ако беше честен ,щеше да се изправи пред всички ,пред пишман ,демократите и да критикува поне един път ,безумието и геноцида над българският етнос. а той се спотойваше в измислената му фондация и кротко приемаше подаянията ,който му подхвърляхя .Че и за капак, последно време го лишиха от това и трябваше да напомня .. ,да приплаква ,та дано. отпуснат нещо.Той беше част от статуквото. Част от измамата.И беше присаден ,,дисидент,, а не ИЛИЯ МИНЕВ
123
9
 
14
 
! Отговори
мморски преди 9 години
Няма почит за националните предатели!Желю Желев беше такъв!
122
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо обаче снайперисти по покривите пазиха опечалените политици ????? Това превантивна мярка от народната любов ли е ?????
121
8
 
4
 
! Отговори
Да преди 9 години
Спрете да обиждате