Написани ли са алергените в менюто? БАБХ проверява

Ресторантите са длъжни да информират за лактоза, глутен, яйца
Обновена: 2 фев 2015 10:29 | 2 фев 2015 10:28, Надежда Бочева
10
Написани ли са алергените в менюто? БАБХ проверява
Снимка: Булфото, архив

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проверява дали магазините и ресторантьорите спазват задължението да отбелязват алергените в менюто на своите заведения. Това заяви по bTV директорът на агенцията Пламен Моллов.

Много заведения са абсолютно изрядни, особено по-големите и утвърдени вериги. Има обаче места, където алергените не се изписват. Според европейския регламент, който въведе това изискване, става дума за обозначаване например на лактоза, глутен, яйца, ядки, семена, соя. Рибата е алерген, но един рибен ресторант предлага само това, не е нужно специално обозначение, тъй като това се знае априори, обясни Моллов.

В ресторантите вече слагат допълнителни таблици към менютата, но шефът на БАБХ обясни, че регламентът не изисква някакъв определен начин за изписването.

Той изтъкна, че е бил даден буферен период, в който не са налагани най-тежките глоби, а са се издавали само предписания. За неправилно етикетиране първата глоба е от 500 до 1000 лева, а втората – между 1000 и 3000 лева.

Същите изисквания важат и за храната, предлагана от сайтове. Ако доставките са от фирми фантоми, Моллов увери, че има как доставчикът да бъде хванат.

Той коментира и снимки, пратени от зрители, на храна от некоректни производители – оцветен хляб, сирене с щипка за пране в него и др.

В хлебозаводите е възможно при по-стари машини да допаднат метални части в крайния продукт, но с металдетектор това може да се предотврати, обясни Моллов. Той допълни, че при производството и опаковането на храни е важно да има добра практика, която да дава гаранции, че клиентите ще бъдат предпазени от неприятни изненади.

Той смята, че от 1 март ще започне ваксинацията на животните срещу болестта „Син език“.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той смята, че от 1 март ще започне ваксинацията на животните срещу болестта Син език."А тази информация ще я има ли в менютата?Нещо като: "Вашата пържола е отгледана с треница и кладенчова водица от избран географски район и е надлежно и превантивно ваксинирана срещу всичко разнасяно от разни хапещи и смучещи"
6
0
 
2
 
! Отговори
13:17 преди 9 години
Като си алергичен питаш дали в храната се съдържа, съответния алерген!Пълна глупост е това изискване! Ами да вземат да пишат и колко калории съдържа (за хора склонни към затлъстяване и на диета), място на произход и с какво са третирани животните и/или растенията, каква зодия е било прасето и дали е убито по хуманен начин (да не му изям емоцията!).. А! Същото важи и за мазнините и подправките!
5
3
 
7
 
! Отговори
СЕРВИТЬОР преди 9 години
В бизнеса съм от 21 години ,още не съм видял или чул някой да има алергична реакция или да умре от това ,че не са упоменати алергените в менюто . Просто търсят занимание на търтеите от БАБХ (агенция безопасност на храните ) и съответно начини за попълване на бюджета ,а защо не и за създаване на още корупционни практики
4
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 години
Поредната евро-папагалска простотия! С цел да затрудняват, а не да улесняват бизнеса и дават храна на медиите да го дъвчат поне една седмица! Кото си е алергичен, няма нужда да го уведомяваш, той си се пази.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютна простотия. Всеки си знае, ако е алергичен към нещо и просто не си го поръчва.
2
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 9 години
Глупостите на ЕС. Всичката Мара втасала алергените само ексик. То глупости обаче ако искаш да цакаш на некой бизнеса с тия глупости душата можеш да му извадиш.
1
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 9 години
Глупостите на ЕС. Всичката Мара втасала алергените само ексик. То глупости обаче ако искаш да цакаш на некой бизнеса с тия глупости душата можеш да му извадиш.