Търсят се 300 000 евро за изложба на тракийското ни богатство в Лувъра

Посолството на Франция започва кампания за публични дарения
Обновена: 2 фев 2015 13:35 | 2 фев 2015 11:55, Камелия Цветанова
19
Търсят се 300 000 евро за изложба на тракийското ни богатство в Лувъра
Снимка: Булфото, архив

Триста хиляди евро не достигат за изложбата на тракийско изкуство в Лувъра "Епопея на тракийските царе: Археологически открития в България", която ще бъде открита в средата на април.

Още по темата
Посолството на Франция започва кампания за публични дарения, търсят се и още спонсори, съобщи днес посланикът на Франция Ксавие Пиер дьо Кабан, цитиран от БТА.

Цялостният бюджет е 900 000 евро. Музеят "Лувър" участва с 360 000 евро, френското посолство - със 110 000 евро, от спонсори и меценати до края на януари са получени 130 000 евро.

Плакати в метрото, на летището и на други обществени места ще популяризират дарителската кампания, в която могат да участват всички.

За фирмите дарители има данъчни облекчения.

"Трябва да се премени, за да отиде в Париж!" е надписът на плаката със снимка на наколенник от сребро и злато, представящ тракийска богиня. Намерен е през 1965 г. във Враца. За реставрацията му са необходими 30 000 евро.

Даренията се изпращат на Комитета за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра, създадено за целта сдружение, е обяснено на плаката.

Български културен сезон ще съпътства изложбата, която ще продължи до 20 юли - филмова ретроспектива, концерти, изложби.

Посланик Дьо Кабан ще предложи на нашето правителство да се организира и рекламна кампания за възможностите за културен туризъм в България. Предвидени са също научни форуми в София и в Париж, където ще има и бизнессрещи между български и френски компании.

Три френски изложби ще гостуват у нас по време на българската експозиция в париж - римско и египетско изкуство от Лувъра и "Сатирикон" - гравюри на Андре Дерен.

Произведенията ще бъдат изпратени за Франция на 23 март - повечето със самолет, а 25-те най-крехки - с камиони. Петима френски и двама български експерти ръководят реставрацията на експонатите, участват общо около 20 български специалисти - от 17-те музея в София и страната, от които са находките.

От днес до 5 февруари журналисти от шест водещи френски издания като "Монд" и "Фигаро" ще "преминат по следите на тракийската археология в България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВходът в неделя е безплатен.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Антируска пропаганда и анти реклама знаете как да направите нали? Ами "понапънете се" и "поставете" някой които донесе печалба а не дълг от историческото ни наследство
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаете ли колко струва билетът за лувара? Между 12 и 50 евро. И колко е дълга опашката за да влезнеш? Ние чакахме около час и половина!!!! Българи не янаци а май /г/лупаци
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sram
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и кое му струва 900000 евро за една изложба?за тия пари цял музей ще построим
10
0
 
2
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
До do 1-3 Ти си слаб историк.Не може да се съпоставят тракийските златни съкровища от българските музеи с една картина от средните векове,макар че около нея е създаден,, ореол по голям от слънцето,,Защото съкровищата са съхранили и носят в себе си ,,Началото,, на човешката цивилизация, нещо, което не може да се намери другаде.Това и ние още не го оценяме и не го на посетителите поднасяме на тези изложби , а ги ,,викаме,, да гледат колко,,много злато имаме,, и не претендираме за друго.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека Франция даде този милион юро на французите та да дойдат в България да видят това съкровище!Ако им поемат 50% от транспортните разходи що народ ще дойде.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо никой не си спомня ,как ни баламосваше ,Мултак 1? Какви салтанати ,какви ги плещеше а реалността е друга .
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хм... Доста гостуващи експозиции в Лувъра съм видяла, но такова чудо - реламна кампания за набиране на спонсори, за да се направи изложба в Лувъра - за пръв път чувам. ***. Напънали сме се в Лувъра да ходим, започваме с излагациите още в началото.
6
0
 
20
 
! Отговори
СРАМОТА! преди 9 години
За България ще е 100 пъти по-ползотворно всичките ни съкровища да са тук в един музей и да се рекламира това ,че България е част от древна Тракия,да се рекламират всички тракййски гробници и съкровища за да дойдат ТУК туристи...а не да ходят в други държави да ни гледат съкровищата ,че и да си плащаме....
5
0
 
1
 
! Отговори
Billy Ray преди 9 години
Поправка> сдружение. Сори.
4
0
 
4
 
! Отговори
Billy Ray преди 9 години
"Даренията се изпращат на Комитета за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра, създадено за целта сдружение"Как така определиха сумата на ТОЧНО 300.000 ? ? И това здружение със сигурност ще върне получените пари в сюрплюс нали така...Докато има балъци ще има и такива "комитети".
3
13
 
6
 
! Отговори
do 1 преди 9 години
Разликата е, че ние не излагаме Мона Лиза, а някакво си тракийско съкровище, за което само на Балканите са чували! За да си направим реклама, ние трябва да си платим. *** пазарен принцип. Но поне може да видим всички, колко жалка е българската държава, след като не може да отдели 300 000 евро за да се похвали с най-голямото си културно богатство, което е на ХИЛЯДИ ГОДИНИ!!! Ама какво да правиш. Мутрите култура не ядат.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаква се около 4 милиона посетители да се видят тракийската изложба, т.е. Лувъра ще има сериозни приходи. Печалбата вероятно ще надхвърли значително недостигащите 300 000 евро. Не стана ясно, България ще получи ли нещо от тази печалба? Нека Лувъра ща си поразвърже кесията.
1
2
 
28
 
! Отговори
1 преди 9 години
Е каква е тая работа, хем ще си излагаме съкровището, хем да си плащаме? Трябва те да плащат, за да го вземат и да го излагат. Иначе да иде другаде, където е изгодно. И за това трябва добър мениджър, а добър историк да го стопанисва!!!