КФН и пенсионните фондове да излязат с обща позиция за доходността, зове Адемов

Спорът срива доверието в системата, заяви бившият социален министър
3 фев 2015 10:33, Надежда Бочева
2
КФН и пенсионните фондове да излязат с обща позиция за доходността, зове Адемов
Хасан Адемов. Снимка: Булфото

Комисията за финансов надзор (КФН) и пенсионните фондове да излязат с обща позиция за доходността – за това призова председателят на Комисията по труда и социалната политика и бивш социален министър Хасан Адемов пред БНР по повод поредната дискусия за пенсионната реформа, която се провежда днес.

Той коментира откъде се получи разминаването в данните за доходността на фондовете, след като КФН заяви, че тя е отрицателна, а самите фондове – че е положителна. Адемов отбеляза: "Действително има разминаване в информацията. КФН и Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване са тези, които трябва да изчистят този спор помежду си, за да не получава обществото разнопосочна информация“.

"За да се отговори на въпроса кой е прав, КФН и Асоциацията трябва да излязат с обща позиция. Сега спорът удря право в доверието в системата“, препоръча Адемов. По думите му човек трудно може отстрани да прецени коя от информациите е надеждна и вярна.

Той уточни, че през различните години е имало различни методи за оценка на доходността. КФН в края на всяко тримесечие отчита минималната доходност на базата на инвестициите от последните 2 години. Възникват други въпроси – има ли надежден механизъм за съхраняване на нетната доходност на осигурителните вноски, какви мерки трябва да се вземат във фазата на натрупване на средства – на входа на системата, допълни бившият социален министър.

По повод събираните от дружествата такси той смята, че при всички положения посоката трябва да е надолу, а КФН имала готови проекти по въпроса.

"И на изхода трябва да има мерки – във фазата на плащане. Сега се говори усилено за създаването на единен гаранционен фонд, който да гарантира размера на пенсиите, които ще получават осигурените от втория стълб. Това са важните неща, които трябва да бъдат обсъдени, заедно с идеята да има движение на осигурените лица в едната и другата посока“, каза д-р Адемов по повод продължаващата дискусия.

Той смята, че Сребърният фонд като част от фискалния резерв е по-надежден вариант за вноските за втора пенсия, отколкото парите да отиват в НОИ.

Адемов припомни, че и сега хората, родени преди 1959 г., могат да се осигуряват в третия стълб. Техният осигурителен хоризонт обаче е по-кратък в сравнение с родените след това и възможностите за инвестиции са различни, в сравнение с по-младите осигурени лица, обясни той. Затова той за пореден път защити идеята си за  мултифондовете – хората да имат избор между консервативен и рисков тип инвестиции.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
Kapincho преди 9 години
Nadkee,:))) dai da vidim i chuem kakvo kazvat za bg pensii bg pensionerite - mladite mvr i voenni bg pensioneri na po 50+ godini, starite bg pensioneri na po 90+ godini :) pone po edna bg broika pusni tuka, de :)))taka de - da imame real info i za drugata strana, za drugia bryag na rekata :)))) ne samo za yasovirite
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Общата позиция е ясна - доходност има, но е за управляващите на УПФ-тата , за други няма !