400 хил. българи не искат да плащат за здраве!

Шарков категоричен: Всички ще имат достъп до Спешна помощ
97
400 хил. българи не искат да плащат за здраве!
Ваньо Шарков. Снимка: архив, БулФото

Зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков увери, че всички българи, които не са здравноосигурени, ще имат достъп до спешна помощ. „Те няма да бъдат необслужени при спешни случаи и когато е застрашен животът им”, каза той пред bTV.

Още по темата
Все пак Шарков подчерта нуждата от спешни и категорични мерки, така че да бъде намален броят им. По думите му неосигурените се разделят на три групи.

130 000 не знаят своя здравен статус и не се и интересуват от него, като в тази категория попадат завършилите ученици, които, докато не станат студенти или не започнат работа, не са осигурени.

Втората група е на хората, които не могат да плащат, а има и 400 000, които не желаят да плащат – това са хората в сивия сектор.

Преди дни стана ясно, че държавата иска да спре случващото се, като даде срок от 6 месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години. Предстои обсъждане на предложението в парламента.

По думите на Шарков ситуацията със здравеопазването е критична, като не трябва да се допуска повече натрупване на задължения. В момента задълженията са за над 500 млн. лв.

„Имаме строгото разбирателство да не се допуска натрупване на дългове и да се работи по тяхното намаляване”, заяви той.

В момента няма лечебни заведения, които да са заплашени от фалит.

Шарков обясни, че при областните болници 8 от 28 лечебни заведения са без задължения, 8 със задължения под 2 млн. лв., а едва четири имат задължения за над 10 млн. лв.

Министерството е фокусирано върху тези, които имат най-големи задължения и тези, чиито дългове са нараснали през последните години.

На въпрос дали има болници, които източват Здравната каса, зам.-министърът отговори, че ако някой си позволи да източва НЗОК, би трябвало неговите дългова да не растат. Ако това се случва, значи е некадърен управленец.

По думите му една от първите мерки, които могат да предприемат лечебните заведения, чиито средства не достигат, е да се освободят от онези помещения и терени, които не са свързани с медицинска дейност. „Няма смисъл от дворове, в които пасат овце”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Varna the best преди 9 години
Пак грипна ваканция.. Лекарите и учителите не се наработиха.
70
0
 
4
 
! Отговори
Да не ти пукаааа преди 9 години
Една кофа без дъно, не може да бъде напълнена.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е значи който не си плати до 6 месеца осигуровките за 3 години назад завинаги се изключва от системата здравеопазване ако не си плати за 15 години назад? К'во ли? Няма такива смешници!Ами тези които не четат новини и пропуснат да си платят за 3 години назад, остават без държавна медицинска помощ за напред освен ако за 180 месеца не платят здравните осигуровки които може би ще са 2 бона? мухахаха
68
0
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Един лев няма да дам за здравни осигуровки на тази бездънна яма- здравеопазване. Ще ходя на частни клиники, но да лекуват с моите пари ***- няма да стане!
67
0
 
5
 
! Отговори
до 72 преди 9 години
съгласен съм с теб ,но здравната реформа върви вече 15години .Смятай колко пари са заминали в кюпа.Държавните служители не са с големи заплати ,на като не ползваш мед .услуги за добър ден осигуровките ще ти се натрупат .Затова трябва да има осигурен минимален пакет за всички ,а допълнителните екстри в зависимост от остатъка .Ако нямаш за допълнително ще трябва да си бръкнеш в джоба а не под масата .Телкаджиите не плащат осигуровки,а са осигурени затова е и навалицата там.
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой питал ли е тези хора с какви доходи живеят и на кого по напред да напълнят гушата на енерго, вик или здравната мафия, Господа някои от вас имат и висше образование Толкова ли е трудно да разделите 150 лв. /с толкова живеят болшинството граждани на България благодарение на вас/ засрамете се ако изобщо имате и малко съвест.
65
3
 
6
 
! Отговори
До 70 преди 9 години
Нали знаеш, че осигуровките се плащат от работодателя - 60% и от работник - 40%?При държавните служители след като им намалиха заплатите, осигуровките са работодател - 100% и работник - 0%. Ако можеш да мислиш, бързо ще схванеш, че държавните служители са прецакани от това, че им намалиха заплаитите и сега работодателя им плаща на 100% осигуровките.
64
6
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 9 години
Повето, което си написал е невярно, но все пак - дай предложение как да стане, като отчиташ сегашното положение - сегашните пенсионери, сегашните работещи, с това колко дълго и на каква сума са се осигурявали. Само да те светна - не знам някой, който да е освободен от осигуровки, както си писал. Специално за държавните служители - те си плащаха осигуровки, както всички останали, но един ден държавата им намали заплатите, когато пое и тяхната част от осигуровките. Нали знаеш, че осигуровките се
63
0
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 9 години
Да, прав си ДОД е върху осигурителния доход ( заработката за месеца, която всеки месец е различна сума ) и също 30 % социални осигуровки. Така е по фиша от заплатата от 1977 год. Сумата от осигурителния доход се взема за УП-2 при пенсиониране, а не цялата заплата по ведомост.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искат да плащат защото парите им отиват в кюпа .Няма индивидуална партида.Няма минимален пакет здравни услуги -всеки с по-високи вноски да ползва и по-високи технологии.Има хиляди телкаджии които са освободини от всички осигуровки държавните служители -освободени и т.н освободени .НЗОК да поиска от НАП -кой колко вноски е внесъл после да изчисли кой каво е ползвал от ЗК да въведат мин.пакет -.От там нататък който иска повече изсл и т.н а е платил само мин вноска да доплаща иначе - бля бля
61
0
 
7
 
! Отговори
Кво да кажа преди 9 години
Ами лудите, които са били в лудница на задължително лечение и са излезли без ТЕЛК от там ? Нито инвалидна пенсия, нито социални помощи ! Близките им плащат здравните осигуровки и ги издържат до известно време докато могат, после полицията ги гони по покривите. Една държава, която освидетелства болен с параноидна шизофрения, който е излязал от лудницата с 0 % увреждания, макар че нейния съд го е пратил там е за ЗАКРИВАНЕ ! Нима очакват лудия са си плати осигуровките, след като не е получил нищо.
60
0
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 9 години
Максимум 12% ДОД, а не 12%И по-важното - върху заплатата се начисляваха осигуровки, които ако не бъркам бяха около 30%Примерът ти с шофьора не ми е много ясен - ако са облагали суми с ДОД, то са начислявали и осигуровки /ДОО/ върху тези суми, ако не бъркам - 30%.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VANIO SHISHARKOV KATO LEKAR NISHTO NE MOGESHE,KATO UPRAVLENEZ HIC?
58
1
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 9 години
Ако са плащани осигуровки върху реалната заплата, то пенсиите им щяха да бъдат много високи. А така пенсиите на тогавашните чиновници и работници се изравняват. А директорите и началниците са получавали и премии в края на годината, които също влизат в дохода за пенсиониране УП-2. Но... 20 000 лв. премия в края на годината и ето ти максималната пенсия. Иначе чиновниците и директорите от времето на соца реват, че заплатите им били ниски в сравнение с тези на шофьорите например. Много хитра хватка.
57
1
 
1
 
! Отговори
до 48 преди 9 години
В производството НЯМА реален доход, защо не ви е ясно. Защото са на заработка, а не та щат. Има осигурителен доход върху който се начисляват здравните осигуровки и социалните осигуровки за пенсия. И по време на социализма в заплатата са начислявани суми, които са се облагали само с 12 % ДОД.Например по ведомост един шофьор на самосвал е имал заплата 700 лв.Осигуряван е на 450 лв. заработка в случая, останалата сума е командировъчни(излиза че тези шофьори са били командировани през целия си стаж)
56
2
 
6
 
! Отговори
Хуманно е решението преди 9 години
всеки да има достъп до Спешна помощ, дори и да не е здравно осигурен.Проблемът е там, че някои се чувстват в правото си да викат Спешна помощ дори и тогава,когато само са кихнали или някой от семейството им повръща от препиване.А после пребиват медицинския екип просто ей така, за да докажат, че са значими и недосегаеми!В райони, в които се случват подобни безобразия, линейката да се придружава НЕ от полиция, а от гардове от охранителна фирма, на които да се плаща от интеграционните надбавки!
55
3
 
2
 
! Отговори
bil.ca преди 9 години
ima i takiva hora - iskat da si jiveyat i umrat estestveno,biologichno, bez doktorska i farmakologichna namesa. te jieyat s vyara, nadejda i lubov. kakto predi 100 godini, predi 1000 godini. ne iskat da stavat panelni hora.
54
0
 
14
 
! Отговори
акциза преди 9 години
акциза на цигарите и алкохола защо не отива в здравната касаи къде отива ако човек пуши по 2 кутии цигари на ден и пие 1-2 ракии плащанад 200 лева на месец акциз над 2400 на годинакъде отиват тия пари?
53
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ако хората не могат да спазват правилата,хората ли ще смените?
52
0
 
6
 
! Отговори
REALIST преди 9 години
NIAKOGA PRI BAI TOSHO IMAXME -SPESHNA POMOSH -SEGA-E SMESHNA POMOSH- ZA SAZALENIE NA VSI4KI NAS BOLNOMIE NO TOVA E ISTINATA