Дебатът за пенсионната реформа се насочва към професионалните фондове

Засега няма да издават наредба за прехвърлянето на парите от фондовете към НОИ
Обновена: 6 фев 2015 15:45 | 6 фев 2015 15:44, Миглена Иванова
1
Дебатът за пенсионната реформа се насочва към професионалните фондове
Финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

Състоянието на професионалните пенсионни фондове ще се обсъжда в Съвета за пенсионната реформа през следващата седмица, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутата от левицата Георги Кадиев.

По-рано тази седмица, след заседанието на Съвета, Горанов намекна, че ще се обсъжда възможността осигурените лица да могат да прехвърлят към държавата и партидите си в професионалните фондове, а не само в универсалните.

В професионален пенсионен фонд задължително се осигуряват хората, които полагат тежък труд (първа и втора категория). Основната дискусия, свързана с тях, е откога те биха могли да започнат изплащането на пенсиите на хората до навършването на общоприетата от страната пенсионна възраст.

Заради опасенията, че по някои партиди няма натрупани достатъчно средства за изплащане на ранните пенсии в момента при пенсиониране на лице, полагащо труд първа или втора категория, партидата му от професионалния фонд се прехвърля на НОИ и пенсията се изплаща от държавата.

По принцип дружествата декларират готовност да започнат изплащането на ранните пенсии още от догодина. Министър Калфин обаче смята, че първо трябва да се повиши възрастта за по-ранното пенсиониране, за да се свие периодът до навършването на общоприетата пенсионна възраст до 8 години за първа категория труд и 3 години за втора. Дотогава според него ранните пенсии трябва да се плащат по досегашния модел.

От парламентарната трибуна Владислав Горанов покани Георги Кадиев да се включи в дебатите заради забележката на депутата, че промените в пенсионната система са приети набързо, без дебат, без оценка на въздействието им, без анализ на съществуващия модел пенсионно осигуряване и в нарушение на добрите практики за приемане на законодателство.

Припомняме, че в края на миналата година, без никакви дебати, между първо и второ четене на бюджета за 2015 г. бяха записани текстове в преходните и заключителни разпоредби в Закона за държавното обществено осигуряване, с които осигурените лица се задължаваха да изберат в едногодишен срок дали ще се осигуряват в общественото осигуряване и в капиталова схема, или ще внасят пенсионни осигуровки само към държавата. Механизмите за прехвърляне на парите трябва да се определят с наредба на Министерски съвет. Заради широкия обществен отзвук и критиките към промените Министерството на финансите даде заден ход и предложи многократен избор за прехвърляне на вноските за втора пенсия от частните фондове към Сребърния фонд и обратно.

Владислав Горанов обясни, че засега правителството не възнамерява да подготвя наредбата заради продължаващите дискусии с участието на политическите партии, синдикатите и работодателите. „Наредбата няма да бъде издадена, докато не се уточним какви ще са текстовете“, посочи той.

По думите на финансовия министър опасенията, че подзаконови нормативни актове и ненормативни актове ще произведат действия, са неоснователни.

„Приемам упрека, че решението беше взето бързо и само тази част от упрека“, коментира Горанов и попита Кадиев по каква процедура е бил предложен Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Кадиев напомни на министъра, че е бил един от четиримата депутати от левицата, които не са подкрепили кандидатурата, а БСП са си понесли наказанието и продължават да го носят. „Ако ГЕРБ иска да носи същото наказание за далеч по-голямо прегрешение – объркване на модела на пенсионната система, сте добре дошли“, коментира Кадиев и призова законодателните промени първо да се обмислят, а не след това да се казва, че „дебатът предстои“.

Владислав Горанов защити позицията на правителството и посочи, че опитът в други държави показва, че няма гаранция, че крайният резултат – адекватни пенсии, ще бъде задължително постигнат. „Докато няма гаранция за това, говорим за дълъг период на управление на парите на хората, длъжни сме да дадем избор“, коментира финансовият министър.

Горанов изтъкна обаче, че ГЕРБ подкрепя идеята на БСП за създаването на анкетна комисия, която да провери фондовете.

Дебата за пенсионната реформа можете да проследите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Лъжат,не им вярвайте....правят пирамиди! Подготвят поредното ограбване на хората! Пари или пенсии няма да видите....Има само един начин да се дават пенсии при сегашните условия? Най висока заплата 3.000лв. най ниската 1.300лв. накрая равни пенсии от 1,200лв