Местната власт чака загуба на приходи от данъци от санирането

Настоява санираните панелки да не се освобождават от налог
Обновена: 6 фев 2015 14:01 | 6 фев 2015 12:05, Надежда Бочева
44
Местната власт чака загуба на приходи от данъци от санирането
Снимка: архив, БулФото

Апартаментите в санираните с държавни средства блокове да не ползват данъчни облекчения. За това призовават от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Те са поискали от Министерството на финансите да подготви промяна в Закона за местните данъци и такси, съобщи ТВ7.

Още по темата
В момента според закона от данък са освободени сградите със сертификати за енергийна ефективност – за различните типове сгради не се плаща данък от 3 до 10 години. В същото време такива сертификати ще получат всички сгради, обновени с публични средства по Националната програма за саниране.

Цитирани от телевизията специалисти посочват, че средната стойност на данък сгради на апартамент между 65-70 кв. м в панелен блок е около 60 лв. Това значи, че загубите за общините ще възлязат на приблизително 180 млн. лв., ако се санират всички 7000 панелни блока, предвидени по програмата.

Най-масовите от тях са осеметажни, с шест входа и с по три апартамента на етаж.

В адресираното до финансовия министър Владислав Горанов писмо НСОРБ предлага санираните с публични средства сгради да не се освобождават от местния налог. Мотивите са, че приходите в общинските бюджети ще намалеят значително, докато в същото време обновлението на блоковете ще вдигне пазарните цени на жилищата.

Освен това кметовете настояват в Националната програма да участват само блокове, в които всички собственици са си платили данъка върху недвижимата собственост.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.