Ще плащаме данъци за санираните с държавни пари блокове

Павлова: Държавата инвестира в удължаването на живота им
Обновена: 7 фев 2015 14:30 | 7 фев 2015 12:35, Миглена Иванова
187
Ще плащаме данъци за санираните с държавни пари блокове
Снимка: БТА

Собствениците на апартаменти в сгради, които ще се санират с държавни пари, няма да бъдат освобождавани от местни данъци и такси, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

По думите на Павлова общинските съвети по места ще могат да решават дали да намалят данъците на обновените сгради, или не.

Още по темата
Павлова посочи, че държавата няма да инвестира в “опаковането на сгради” с топлоизолация, а в удължаването на техния живот. Тя обясни, че ако при конструктивното обследване се докаже, че има нужда от поправка на връзките между панелите и собсвениците не се съгласят да осигурят достъп до жилищата си, тези сгради ще отпадат от програмата, а собствениците ще платят за техническите паспорти.

Остъклените балкони биха могли да бъдат запазени, ако не нарушават конструкцията на сградата, допълни Павлова. Собствениците ще решават дали искат балконите им да са с остъкление, или не, след което проектантите ще търсят естетично решение за външния вид на сградата.

Лиляна Павлова отново подчерта, че с парите от новата програма за саниране няма да се финансират вътрешни ремонти. Подмяна на асансьори също няма да е допустима по програмата, но ще се финансира подмяна на осветлението на асансьорите и други мерки, които да подобрят енергийната им ефективност.

Министърът посочи, че се обмисля поетапното субсидиране и на еднофамилните жилищни сгради, за да се елиминира използването на твърдо гориво за отопление. Така страната ни ще изпълни и европейските норми за изпусканите в атмосферата прахови частици.

Павлова припомни, че от следващата година ще се даде възможност за подобряване на енергийната ефективност и на по-малки блокове, както и на тухлени сгради.

Според регионалния министър при цялостно саниране на блоковете сметките за осветление и отопление на обитателите им намаляват драстично. В някои от обновените по демонстрационния проект на ПРООН 55 сгради намалението на разходите достига дори до 70%, посочи тя.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
18
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Е та вземете с парите на всички ни санирайте блоковете на шоповете в София, че после и от данъци ги освободете. А тия дето не живеем там и трябва да даваме десетки хиляди за саниране на къщите си - на нас ще ни помогнат ли шоповете? Гнусна държава, с още по-гнусни управници!
40
20
 
4
 
! Отговори
Hawkeye преди 9 години
Всички блокове над 30 години им увеличавам тройно данъка, ако не са обновени от собствениците им. С тази стъпка акумулирам финансов ресурс за саниране. По моя преценка започвам принудително да обновявам най-амортизираните сгради, след което следващите. Това е работеща програма, ако аз бях кмет. По този начин ПРИНУДИТЕЛНО контролирам безхаберието, което е обзело гражданите относно поддръжката на етажната собственост!
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един милиард делено на 400 панелки 2 500 000 лв. на блок Блок делен на 40 апартамента 62 500лв за апартамент отговора всеки да си направи сам
38
2
 
39
 
! Отговори
КРАДЦИ преди 9 години
Това си е пладнешки обир !!!Работил съм в Германия,Англия и много градове в България на частно саниране !Саниране не е само да облепиш блока с стиропири и да вземеш парите !Саниранети започва с подмяна на всички тръби за обратна и права вода ел.инсталация коетовключва ВЪТРЕШНИ РЕМОНТИ и то ГОЛЕМИ !!!Иначе имате едана изгнила кола с нова БОЯ !!! Това е ОБИР !!!Тръбите като изгният и като тръгнат едни течове и инсталацията е за подмяна ще останемсамо с една Дограма и то долнопробна ЕВТИНА и
37
0
 
1
 
! Отговори
непукист преди 9 години
до 60 до 58 непукистБлагодаря,съгласен съм с първите три точки от написаното от Вас , по отношение на последната точка наистина не знам какво ще се получи ,но в момента изолацията е на 6 години и поне за сега не се виждат никакви проблеми.
36
0
 
10
 
! Отговори
До 41 преди 9 години
Абсолютно правилно и ако дадените АЕЦ мощности произвеждат почти безплатен ел. ток и ако се стимулират електроавтомобилите, няма смисъл да ви говоря за екологичният и икономически ефект.Пример: В Япония, който има електрически автомобил и НЕ плаща данъци, само паркомясто, и му се отпускат месечно ваучери за зареждане. В Тотори даже е стартирал проект за изгграждането на специална лента за зареждане на електроавтобусите и зареждането в движение на автомобилите без да спират.
35
31
 
5
 
! Отговори
BG преди 9 години
Голямо плюене пада тука! Аве хора НИКОЙ НЕ ВИ КАРА НА СИЛА ДА СЕ СДРУЖАВАТЕ И ДА КАНДИДАТСТВАТЕ ПО ПРОГРАМАТА! Тази програма няма и да проработи защото залага на доброволния принцип, а не на задължителния както трябва да бъде за нашия манталитет! Няма успешна кооперация в България и за това и тук с тия СС няма да стане! Ако даваха пари на калпак тогава щяхте да сте доволни, за да може да си купите по едно лъсково МПС и да продължите да се живуркате в панела!
34
6
 
36
 
! Отговори
Гроб преди 9 години
Ще ми е много смешно когато комунистическите отрочета от Герб тръгнат да санират и никой не им ще санирането! Това ще е финалният крах на най-малоумното правителство в историята на България! Всичко куца, пари няма никъде, а тия тръгнали да лепят панелки...ама то ако ги дадем тези пари за здраве или пенсионери, не може да се краде и ще бъдат изядени!
33
2
 
21
 
! Отговори
До 58 непукист преди 9 години
Щастливец и искрена добронамерена завист, но няма да се съглася с теб заради следното: - Ако продължава да се вдига цената на тока, то ефекта от тези твои действия ще клони към нула. - Санирането посочен от от Л.П., Д.Д., Б.Б. и ГЕРБ и Сие е заем (ЕИБ, МВФ), който ще изплащат нашите деца и внуци вкл. и твоите - Данъците в Германия за санирани жилища са по-малки, тук няма да има облекчения. - След 4-6 години ще се наложи да почнеш отново саниране, поради ефекта на "мокрото одеало"
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 51Не зам какво как си направил, но едно ще ти кажа, ако си използвал стереопор за външна изолация, със сигурност има конденз между стереопора и панела,с течение на времето този конденз нараства и води не само до намаляавне на изолационните свойства но и до така наречения ефект на "мокрото одеало" т.е. нещо като да се завиеш с мокро оделао, отделно корозионите процеси се ускоряват, като този ефект е много силен при частично опакоавне примерно само на 1 апартамент или етаж
31
0
 
14
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Някой може и да не се съгласи с мен ,но искам да споделя. Санирал съм си апартамента от вътре всяка стая е изолирана сама за себе си: под,стени, таван и разбира се дограма.Ефекта по отношение на отоплението наистина е много добър.
30
7
 
4
 
! Отговори
Мария преди 9 години
МОля,МОЛЯ не ни насилвайте да санираме, грешка е по този начин,сами ще се убедите!!хората от страх само се съгласяват.,защото знаят , че ще има страшни последици ако не се съгласят...МОЛЯ,МОЛЯ мислете за последиците......
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аха, няма да сменят асансьорите, но ще им сменят крушките. И тук идва най-важният въпрос - а какво ще правят със старите крушки?
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 47а защо само за блоковете да е безплатно санирането ? ако ще е безплатно защо не се санират и къщите на пенсионерите по селата например, хората там имат много повече нужда от държавна подкрепа
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще си го преместя фара от другата страна на борда. Санирайте си гербавите кратуни.
26
1
 
4
 
! Отговори
До 19 и 30 преди 9 години
Аз също живея в панелка, на която съм сменил дограмата и топлоизолирал, но с малко повече лично участие в процеса. Не съм пестил при изграждането и нямам нито мухъл, нито конденз.Колкото до планките в панелите, напълно съм наясно къде са. Преди време правих направих по-сериозен ремонт и се наложи да разкъртя запечатките при пода на 1-2 места. Лично си играх да ги грундирам и поне визуално изглеждаха добре.В коментара си говорех за нещо, което по принцип компроментира армировката, но... нейсе
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 милиард за саниране? Фирмите изпълнители ще формират печалба,Нали,Така,При минимум 10 процента печалба това е 100 милиона в нашия джоб,Кажете си и вашата лична грижа
24
15
 
3
 
! Отговори
гост преди 9 години
*** реват значи нещо хубаво се случва :-)
23
1
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 9 години
По принцип не съм съгласен с теб...но, защо тези които живеят в блокове с повече от 36 апартамента да се санират , а тези които живеят в по-малки да не се санират. И освен това, когато човек си купува имот...той дава повече пари за по-хубав имот/ пр. по-добра изолация/ и сега този който е дал по-малко пари, ще бъде награден. Пак социална роля или по-точа подкупване на бедните. Но в БГ всички сме бедни.....
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей да му се не види.Значи като олепят панелките със стереопор им се удължавал живота.Аха също като да си купиш палто и от това да ти се удължи живота.За удължаване на живота може да се говори като се смени В-К-то ,ел инсталациите ,асансьорите и се презаварят панелките.Сега е само крадене и пилеене на пари.