Ще плащаме данъци за санираните с държавни пари блокове

Павлова: Държавата инвестира в удължаването на живота им
Обновена: 7 фев 2015 14:30 | 7 фев 2015 12:35, Миглена Иванова
187
Ще плащаме данъци за санираните с държавни пари блокове
Снимка: БТА

Собствениците на апартаменти в сгради, които ще се санират с държавни пари, няма да бъдат освобождавани от местни данъци и такси, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

По думите на Павлова общинските съвети по места ще могат да решават дали да намалят данъците на обновените сгради, или не.

Още по темата
Павлова посочи, че държавата няма да инвестира в “опаковането на сгради” с топлоизолация, а в удължаването на техния живот. Тя обясни, че ако при конструктивното обследване се докаже, че има нужда от поправка на връзките между панелите и собсвениците не се съгласят да осигурят достъп до жилищата си, тези сгради ще отпадат от програмата, а собствениците ще платят за техническите паспорти.

Остъклените балкони биха могли да бъдат запазени, ако не нарушават конструкцията на сградата, допълни Павлова. Собствениците ще решават дали искат балконите им да са с остъкление, или не, след което проектантите ще търсят естетично решение за външния вид на сградата.

Лиляна Павлова отново подчерта, че с парите от новата програма за саниране няма да се финансират вътрешни ремонти. Подмяна на асансьори също няма да е допустима по програмата, но ще се финансира подмяна на осветлението на асансьорите и други мерки, които да подобрят енергийната им ефективност.

Министърът посочи, че се обмисля поетапното субсидиране и на еднофамилните жилищни сгради, за да се елиминира използването на твърдо гориво за отопление. Така страната ни ще изпълни и европейските норми за изпусканите в атмосферата прахови частици.

Павлова припомни, че от следващата година ще се даде възможност за подобряване на енергийната ефективност и на по-малки блокове, както и на тухлени сгради.

Според регионалния министър при цялостно саниране на блоковете сметките за осветление и отопление на обитателите им намаляват драстично. В някои от обновените по демонстрационния проект на ПРООН 55 сгради намалението на разходите достига дори до 70%, посочи тя.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е ясно, че ще плащат данъци, ама я кажи в същия размер ли ще са или по-високи?