"Амнести": Властите не разследват ксенофобските престъпления

Те минават като хулиганство, жертвите не очакват справедливост
Обновена: 9 фев 2015 13:54 | 9 фев 2015 13:54, Камелия Цветанова
41
"Амнести": Властите не разследват ксенофобските престъпления
Снимка: Булфото, архив

У нас липсва адекватно разследване на престъпленията от омраза. Това се посочва в доклад на "Амнести интернешънъл", публикуван в понеделник, озаглавен "Пропускайки същественото: Липса на адекватно разследване на престъпления от омраза в България". 

Той документира тежките последици от престъпленията от омраза върху пострадалите лица и акцентира върху това как неспособността на държавата да се справи с вкоренените предразсъдъци срещу хората, търсещи убежище, имигранти, мюсюлмани, гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални, води до допълнително насилие и дискриминиция.

Още по темата
"Стотици хора от малцинствата са станали жертви на престъпления, породени от омраза, и още по-голям брой не вярват, че държавата ще ги защити", казва Марко Перолини, изследовател на дискриминацията в Европа към "Амнести".

Според него държавата, в лицето на българските власти, спешно трябва да приеме ясна позиция и да се придържа към националните и международни закони, които гарантират човешките права за всички.

„Полицията трябва да разследва защо се случват тези престъпления, защото това са атаки срещу хора, които изглеждат по-различен начин“, настоява и Гаури ван Гулик, заместник-директор на програмата на "Амнести Интернешънъл" за Европа.

Българският хелзинкски комитет е алармирал "Амнести" за редица престъпления в страната ни, които са зачестили напоследък.

По думите на Ван Гулик има сериозни законови пропуски.

Въпреки че в България съществува законодателство за съдебно преследване на престъпления от омраза, свързани с расизъм и ксенофобия, властите масово не разпознават и не разследват такъв тип посегателства, се посочва в доклада на "Амнести".

В края на 2013 година БХК подал сигнал в "Амнести", че случаите с нападения над бежанци нараснали.

Прокуратурата отчела 80 досъдебни производства за престъпления срещу етнически малцинства.

Жертвите на престъпленията не получават подкрепа, след като са станали обект на насилие, каза Перолини. Затова и те не подават масово сигнали в полицията. Някои от жертвите дори споделяли, че не вярват да последва адекватна реакция.

В доклада на "Амнести" е записано още, че жертвите на престъпления от омраза в България не получават достъп до правосъдие заради отказа на следователи и прокурори да отчетат дискриминационните мотиви в тези случаи.

За определени престъпления, като убийство или физическо насилие, мотивите от расизъм или ксенофобия представляват отежняващ фактор, което предвижда допълнително наказание.

Прокурори са споделили пред "Амнести", че властите обикновено считат тези престъпления като мотивирани от хулиганство, което е по-лесно дoказуемо. Това се дължи отчасти на факта, че много от служителите нямат необходимите знания и опит да приложат на практика съществуващите закони.

"Често органите на властта не обръщат внимание на дискриминационните елементи на престъплението, като расистки обиди. Терминът "хулиганство" не служи като заместител за съдебното преследване на престъпления от друго естество", казва Перолини.

Според него може да се сложи край на расизма и ксенофобията само ако властите приемат и отчетат тяхното присъствие в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди всичко не е словото т.е.идеите на някой.Преди всичко е логиката т.е.причинно -следствените връзки между събитията.Идеите не са отражение на реалността.Идеите са субективно виждане.Моето субективно виждане е ,че амнисти интернешънъл и хелзинският комитет пропагандират етническо претопяване на българския етнос.Защо?Защото някакви хора смятат,че имат право да експериментират с други големи групи хора,защото може би се мислят за по-умни.Евгениката независимо от посоката е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
22
0
 
19
 
! Отговори
Ърк преди 9 години
И после защо хората мразят подобните неправителствени организации...Правят доклади, в които избирателно и целенасочено показват само угодни за тях данни. Защо не покажат каква е цялостната картина на разкритите престъпления у нас, а се опитват да внеменяват някаква ксеонофобия у българските власти, сякаш нарочно не разследват престъпленията срещу пришълците. Факт е, че у нас много малко престъпления остават разкрити (особено по селата, населени с ***), но за тях доклади няма
21
1
 
15
 
! Отговори
уплашен преди 9 години
Вижте на снимката новите "българи"!
20
0
 
15
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Амнести да си го на****т!
19
2
 
5
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Власти ли?Кво е туй бе в БГ-то бе?Гледат си кефа и нищо друго!
18
0
 
15
 
! Отговори
до преди 9 години
До Анонимен 21 Никой не може да ми забрани да мразя *** , които измъчват с моторна резачка двама възрастни и болни старци, за да им вземе мизерните пенсийки. Ама за тях БХК няма !
17
0
 
31
 
! Отговори
МАЙКАТАСИТРАКА преди 9 години
Ако има ксенофобия в България ,то тя се проявява срещу българите ... Оня ден чета един с арабско име накарал фелдшерката с пистолет да му мери кръвното...Защото ,,му се сторило,че има кръвно...Линейката изминава 18 км да премери кръвното на един пиян ... и накрая българите ксенофоби.
16
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственото нещо, което българинът не мрази е самата омраза! Иначе, всеки един от нас е един велик всичкомраз!
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майка им мизерна..а като избива бабичките на село за 1 кубик дърва..и после нищо не му рпавят..това не е ли от омраза към Българският народ..тоя гном не се вижда че в цяла европа са плъзнали радикални *** и с тъпите им закони никой нищо неможе да им каже, щото ще е от "омраза"...добре че е ПЕГИДА че току виж хората се опомнили.
14
0
 
10
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Според мен "ксенофобските престъпници" трябва да разследват властите, и някои кресливи НПО-та с постъпления от чужбина. След като поразследват едно хубаво, да вземат и да ги осъдят окончателно.
13
1
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Плана Ран-Ът върви успешно!
12
3
 
20
 
! Отговори
Буревестников преди 9 години
Ех сега тая Амнести да беше руска агенция как щяхме да я оплюеме самоооо, ама на. Тя еврогейска... и сме с вързани ръце.
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК СКОРО АУТ ОТ БЪЛГАРИЯ!
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хан Круме ! Ювиги ! Ако знаеш колко ни липсваш! Десетки хиляди двукраки щяха да бъдат без ръце , а политиците - и без езици !
9
1
 
30
 
! Отговори
солидарен преди 9 години
Верно е! Никой не разследва системния *** тормоз, грабежи и убийства над българите.
8
2
 
11
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Междувременно, стрелба с калашници в предградие на Марсилия. А познайте какво става пак.
7
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК е престъпна организация , която трябва да бъде съдена за геноцид над българите и забранена .
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демек искат по презумция да се вкара закон при който ти си виновен за расизъм(ако си бял) до доказване на противното, общо взето сталинистки закон.Къде отиде презумнцията за невинност - в дерето на Амнести.
5
1
 
30
 
! Отговори
:( преди 9 години
Единствените престъпления на расова основа в България се извършват от "роми" и са насочени към етническите българи. Това са ИСТИНСКИТЕ престъпления. А БХК, Амнести и подобните им са просто шайка готованци, решили да правят лесни пари от разни изкукали милионери, които ги спонсорират. Това е истината.
4
1
 
31
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Да бе, как ме подсетиха амнеститу. Наскоро банда *** убиха човек с мотики на една бензиностанция. Това като хулиганство ли мина?