Чиновниците със скъпи коли ще доказват произход на парите

Предлагат мерки срещу корупцията в доклад, поискан от Борисов
Обновена: 9 фев 2015 09:09 | 9 фев 2015 07:40, Веселина Йорданова
73
Чиновниците със скъпи коли ще доказват произход на парите
Снимка: архив, БулФото

Всеки държавен чиновник, който ходи на екзотични ваканции, кара скъпа кола или живее по-луксозно, отколкото заплатата му позволява, ще трябва да докаже откъде са доходите му, съобщава "24 часа".

Още по темата
Тази финансова проверка, както и електронно засичане на служители, взели голям заем или рязко замогнали се, са част от мерки за борба с корупцията.

Те ще бъдат предложени до края на февруари от експерти от МВР и още няколко министерства в доклад, поискан от премиера Бойко Борисов.

Идеята е много от мерките да бъдат въведени ударно в близките 6 месеца, а във ведомствата с най-висок корупционен риск инспекторите да бъдат увеличени до 10 пъти.

За да се промени годишната бройка от между 90 и 100 осъдени за корупция у нас, се предвижда и многократно увеличение на полицаите и прокурорите, които ще разследват само корупция.

Най-радикалната идея е създаване на специализирано звено или институция под ръководството на прокурор със статут на заместник главен прокурор, където поне 200 прокурори, разследващи и оперативни, съвместно да работят единствено по високите етажи на законодателната, съдебната, изпълнителната и местни власти.

Това е модел, който се прилага в много източноевропейски страни. Друга идея е Икономическа полиция в страната да се заеме много по-сериозно с проверки за корупция по по-ниските нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност основна част от доходите особено на висшите чиновници са не заплатите а бонусите които често те сами си определят както и участието в различни директорски, управителни, контролни съвети и т.н. или приходите им вероятно са законни. Просто са си изработили удобни закони.
37
0
 
20
 
! Отговори
Местанка,Илийка,Цвет преди 9 години
А босове с ПОРШЕТА и ЛИЦЕНЗИ ЗА ДОБИВ И ПРОДАЖБА НА Минерални ,трапезни и всякакви НАРОДНО притежавани води
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да се започне от тия дето уж ще проверяват, да видим те как ще докажат кое от къде е
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EEe, то4но с тези левчета са ги закупили!
34
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм, но да се почне от Бойко - произход на средстваза имоти, строежи, фирми, като се има предвид, че понегови думи - не взимал заплата, но дори и да взима - пак не стига, Цецко - без заплата към онзи момент - 6 апартамента, Плевнелиев, преди да стане още министър, когато е правил хороскопи в ГУМ-а в Благоевград, по негови думи, след това спял по паркинЗи в Германия и - хоп несметни капитали, Пеевски - следовател и депутат - империя в бизнеса, и т.н. и т.н.
33
8
 
11
 
! Отговори
Днес преди 9 години
Всички хора, получаващи заплати от бюджета, държавен, общински и европейски, трябва да си получават парите единствено в електронен вид и да имат право ЕДИНСТВЕННО ДА ПЛАЩАТ САМО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ.Това е истината, всяко семейство в което работи такъв човек ще е длъжно да плаща само с електронни пари.По този начин ще се намали сивата икономика и ще изчезне възможността за подкуп, защото ще се вижда какво си получил и какво си изхарчил.
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека фантазията на чиновническите лъжи започне сега!
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пример с делата на Цветанов.ей това ще е решението.ТУКА НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ.
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демек Ще вкараме закон, чрез който да ловим дребните рибки, че са взели 20 лв., защото заплатата им е 500лв., а тия горе дето взимат по 20 000 лв. на ден рушвети няма да ги пипаме пак, защото естествено всички тези нови прокурори, ще са политически назначение.Браво! Хвала! Всигнете на хората заплатите с 50% и няма да има корупция хич на ниските етажи... Сега с тия заплати са принудени да работят и на черно, фанете и учителите, че не декларират парите от частните уроци дето дават! Тапаци
29
3
 
10
 
! Отговори
чиновник-виновник преди 9 години
абе стига вече с това насаждане на негативно мнение за ч(в)иновниците. защо си мислите, че всички са богати. нямам право да разгласявам заплатата си, но бих накарал поне да размислите - кълна се в двете си деца, повярвайте
28
1
 
18
 
! Отговори
Rado преди 9 години
Може и да не съм прав, но ми се струва, че: "... и многократно увеличение на полицаите и прокурорите ..." ... на фона на уволнените пожарникари, лелички, които чистят улиците и един куп други хора ... изглежда ми, че искат да направят полицейска държава, както е и Америка ... с което протестите няма да имат никакъв ефект(не, че сега имат)...
27
3
 
22
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Отново прах в очите на народа.Ще борим отово курупцият с голо дупе.Кучетата лаят кервана си върви,ако не е вярно ме зачеркни.
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се започне от президента и премиера , или крадеца вика дръжте крадеца
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
корупцията на ниските нива хихихи, а тази на високите???
24
5
 
14
 
! Отговори
смехххх преди 9 години
Ако това се случи, ще гласувам само за лъжливата Тиква. Но всички знаем, че НЯМА да се случи.
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или ще доказват пари или Боко и Цоко ще им пратят килър!Като ги докажат обаче трябва да отчетат 50% на Тиквата,за да не ги свитка!
22
1
 
11
 
! Отговори
Ha ha преди 9 години
Резултат няма да има. Резултата е този ПР.Ако искаха резултат, нямаше да го оповестяват.До Васил Левски,Туската полиция ще претърсва кръчми за да търси хаидути.От понеделник, започва акция..
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплата 1200 лв и има недоволни?Аааааа ама вие все едно казвате на народа пасти да яде щом няма хляб!Такива чиновници с такова мнение са за бесене бе!!!!Я марш да видиш как е навън на улицата!Я ги виж ти?!НАГЛЕЦИ!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дупедати и почтенни председатели ще доказват ли доходи или кака Пена от Долно уйнове ще обяснява за 10-те подменени с нови керемиди на покрива?
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако умната ни държава реши може да извършва данъчни проверки он-лайн. Така един инспектор може да проверява на практика всички фирми в една община за около 30 мин. Има компютри, господа депутати! Ама няма да можете да крадете!!!! Голяма заплата+ % от събраното. И ВИСШЕ образование + език като минимум за държавен служител. Ето тогава ще си плащам данъците с кеф, а не като сега - с отвращение!