Чиновниците със скъпи коли ще доказват произход на парите

Предлагат мерки срещу корупцията в доклад, поискан от Борисов
Обновена: 9 фев 2015 09:09 | 9 фев 2015 07:40, Веселина Йорданова
73
Чиновниците със скъпи коли ще доказват произход на парите
Снимка: архив, БулФото

Всеки държавен чиновник, който ходи на екзотични ваканции, кара скъпа кола или живее по-луксозно, отколкото заплатата му позволява, ще трябва да докаже откъде са доходите му, съобщава "24 часа".

Още по темата
Тази финансова проверка, както и електронно засичане на служители, взели голям заем или рязко замогнали се, са част от мерки за борба с корупцията.

Те ще бъдат предложени до края на февруари от експерти от МВР и още няколко министерства в доклад, поискан от премиера Бойко Борисов.

Идеята е много от мерките да бъдат въведени ударно в близките 6 месеца, а във ведомствата с най-висок корупционен риск инспекторите да бъдат увеличени до 10 пъти.

За да се промени годишната бройка от между 90 и 100 осъдени за корупция у нас, се предвижда и многократно увеличение на полицаите и прокурорите, които ще разследват само корупция.

Най-радикалната идея е създаване на специализирано звено или институция под ръководството на прокурор със статут на заместник главен прокурор, където поне 200 прокурори, разследващи и оперативни, съвместно да работят единствено по високите етажи на законодателната, съдебната, изпълнителната и местни власти.

Това е модел, който се прилага в много източноевропейски страни. Друга идея е Икономическа полиция в страната да се заеме много по-сериозно с проверки за корупция по по-ниските нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
идея след идея, бурни ръкопляскания и на финала сме винаги в изходно положение. Въобще, бъдещето е много светло, сияйно, розово. Направо ултра пембяно. И все не налучкваме пътя до него. Не губете кураж. До следващия тираж! Не че не сме отдавна убедени, че всичко е само за наши хора. Джекпотът също.
57
1
 
2
 
! Отговори
GRN преди 9 години
Пак нищо ново за Европата. Абе направо копирайте европравилата и не откривайте постоянно топлата вода!
56
0
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
Аз нямам почти никаква собственост. Малката заплата, която народа "щедро" ми е отредил, едва ми стига за джобни. Останалата част от масрафа, го покрива съпругата ми.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вервайте им.Щом Цецо крадецо е шеф на комисията са СРС-та в НС,това което ни предлагат сега е пълна подигравка с нас и изпитване на търпението ни.Да видим сега кой- кого?Май пак те- нас.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А с *** босове, които живеят в палати и имат по 2-3 джипа, какво ще правим?
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди изборите Бойко ни плашеше,че ако не изберем него,ще стане като в Гърция.И какво стана в Гърция?При този огромен дефицид,при нежеланието им да си плащат външния дълг,техния премиер им обещава вдигане на минималната заплата на 750 евро,безплатно здравеопазване и други екстри.Е,къде сме ние?Прах в очите на най-бедните пенсионери два пъти в годината и нищо друго.Преди 6 години обеща да вдигне пенсиите на вдовиците и вдовците на 40%,зорлем ги вдигна 26%/говорим само за допълнението към пенсията
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадеца вика дръжте крадеца.При предишното си управление откраднаха 1,5 милиарда лв.от здравната каса и никой не разбра къде са отишли.Раздаваха си милиони лв.бонуси,а на народа от трите по-дългия.Милиарди похарчиха за довършване на некачествени магистрали и там куче влачи диря няма.Сега взеха 12 милиарда лв.заеми от които 1 милиард ще отидат за поредната далавера със санирането.За другите още нищо не се знае.И тези хора ще борят корупцията и ще питат за скъпи коли.Мислят ли ,че някой им вярва?
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая структура, ако вземе, че заработи, трябва да окушарят всички ченгета бе. Те тия заплатите им на документи ги нямат за пари. Катаджий, полицай разследващи ( те са в кюпа с крадците), нарко разследващи ( те пак са в кюпа с трафика на дрога и ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ И СМЕ ГО ВИЖДАЛИ С ОЧИТЕ СИ) и т.н.Митничарите от най-ниския до най-високия на тия пунктове са корумпирани и е нормално след като митничар на границата взима по 600 лв. и се очаква да хваща далавери за милиони и да седи на 12-часови смени
50
1
 
2
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
Ъъъ, пише многократно увеличение на инспекторите, и на полицаите/прокурорите?! Някой да каже, как ще изхраним цялата тая ***, която иска все повече и повече? Аз пък предлагам съкращаване наполовина на всички държавни чиновници без изключение, вдигане на заплатите на останалте и рязко повишаване на изискванията към работата им. Тези изисквания трябва да са за резултат (като във всяка нормална фирма), а не за к*роклатене по цял ден и чакане пенсията да дойде.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябва ни само честна и независима съдебна система--всички хора познават местните бандюги около тях.Подаваш сигнал и ако съд. с-*** си е на място,няма нужда от никакви инспектори..но уви това май е само блян.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А полицайчета разни да ми се разхождат с бе ем ве-та и мерцедеси, какво е това???
47
1
 
9
 
! Отговори
Градски преди 9 години
Защо не започнат проверките от МВР, та там е най-голямата престъпност!!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-вероятно просто ще се създаде още едно чиновническо звено със съмнителен принос към държавата.
45
1
 
7
 
! Отговори
Питащ преди 9 години
Напънът да се озаптят корумпираните чиновници ще бъде ялов.Пак ще видим 18-20годишни хлапета собственици на супер лукс имоти,автомобили,фирми,а мама и тате ще саголи като пушки,социално слаби,нуждаещи се от държавни жилища и помощи.Можещитеда решат проблема с корупцията няма да го решат,защото това би означавало да работятсрещу себе си.Крият се зад поставени лица и фирми,банкови тайни и офшорки.Трябва задвсеки имот,фирма,сметка да стои собственикът,а той е скрит,анонимен.Къде е държавата?
44
1
 
11
 
! Отговори
НАХАЛНИЦИ преди 9 години
Няма да видят как да вдигнат мизерните заплати, с които хората едва свързват двата края, и което от своя страна води до корупция, т.е. Държавата умишлено предизвиква корупционна среда !!! Сакън някой да не надигне глава от блатото на мизерията, да са спокойни, че всички са зле !!!А КОЙ ЩЕ ИНСПЕКТИРА ИНСПЕКТИРАЩИТЕ ???
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то заради ниските заплати в държавните институции са останали некомпетентни хора.Кой ще работи на ниските етажи на държавната администрация за жълти стотинки всеки да му гледа в канчето под лупа и да го псува, че нищо не върши???Това е целенасочено, още около 89-та година при писането на правилата на демокрацията от комунистите, си е заложено : " Унизително ниски заплати за държавните служители, за да бъде изцяло занижен контрола по изпълнението на законите и наредбите ... " и т.н. ./.
42
0
 
7
 
! Отговори
що е то доносник от преди 9 години
Говори се, че в някои депутатски пощенски кутии е получено досието на доносник Павел от дпс/дс ...А доносник Павел от дпс/дс се кълнеше, че никога не е писал доноси ....Забелязвате ли, че доносник Павел вече го пуснаха по пързалката ?Очевидно е, че доносник Павел екзистенциално ще си ходи на бостана , за да сее дини и ниже тютюн !?И без това доносник Павел не знае що е то ИНТЕРПОЛАЦИЯ . Вместо понятието ИНТЕРПОЛАЦИЯ употреби думичката 'екстраполация' ...
41
0
 
9
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Ахам и КОЙ ще сложите начело на специализираното звено? Или едните ще гонят другите, а след 4-5 години обратно... за сметка на всички
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ще проверят ли ужасно огромната разликата в заплащането на хора с еднакво образование, но различни длъжности?
39
1
 
10
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
Звучи много добре като заявени намерения. Дано видим и резултати, скоро.