Гражданските патрули набират скорост, но законът ги спира

Димитър Стоянов: Животът изпревари законодателството
Обновена: 9 фев 2015 10:04 | 9 фев 2015 10:04,
34
Гражданските патрули набират скорост, но законът ги спира
Снимка: архив Булфото

Все повече българи се самоорганизират в граждански патрули, за да се борят с престъпността. Дейността им обаче не е регламентирана правно и това може да се превърне в проблем за тези, които участват в тях. Това стана ясно от думите на националиста и бивш евродепутат Димитър Стоянов и юриста Ивета Анадолска пред Нова „телевизия“.

Още по темата

Повод за коментара им стана клип, излъчен преди седмица, за група младежи от столичния квартал „Лагера“, които са се самоорганизирали срещу кражбите в блока. На видеото се вижда как те залавят друг младеж във входа и пребъркват раницата му, в която очевидно има инструменти за разбиване на врати.

„Тази дейност очевидно набира сила, на много места има хора, които се самоорганизират, в по-малките населени места също“, каза  Стоянов. Големият проблем според него е липсата на законодателни текстове, които да регламентират функциите им.  „Животът е изпреварил тотално законодателството“, убеден е Стоянов. Той призова да се приемат регламенти за начина на формиране на патрулите, изискване те да имат добър контакт с полицията, а МВР да обучава хората в тях.

Юристът Ивета Анадолска предупреди хората, които се самоорганизират, че законът може да се обърне срещу тях. „Граждански арест може да се направи, когато има извършено престъпление“, обясни тя. Експертът допълни и че заподозреният може да бъде ударен само ако окаже съпротива. Вредите, които му бъдат нанесени, пък трябва да са съизмерими на причиненото.

Анадолска предупреди и че само подозрението, че даден човек ще извърши нещо, не е престъпление. Затова според нея хората, организирали се в граждански патрули, трябва да внимават, за да не попаднат под ударите на закона самите те.

„Проблемът с така наречения граждански арест е резултат на безизходицата, в която са хората. Като човек и гражданин ги разбирам, но като юрист бих ги посъветвала да внимават изключително много да не влязат в челен сблъсък със закона“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направете ги законни , след като полицията неможе да се справи !
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А след като заподозрения ти разбие пръв мутрата , е според закона !Хайде бе !