Помощи в натура за непълнолетните майки

Семейните помощи ще се дават според броя на децата, не "на калпак"
Обновена: 9 фев 2015 15:08 | 9 фев 2015 15:07,
52
Помощи в натура за непълнолетните майки
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото

Семейните помощи ще се дават на семейство според броя на децата, а не на дете, както досега. Сумите за детските надбавки няма да са различни за първото, второто и третото дете, за да има справедливост и равнопоставеност. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин при представянето на проекта за промени на Закона за семейни помощи за деца, които социалното министерство е подготвило.

Още по темата
Ще отпадне досегашният вариант, при който за първо дете се полагат 35 лева месечна помощ, за второ - 50 лева, за всяко следващо – също по 35 лева. Калфин не можа да уточни какъв точно ще бъде размерът на семейните помощи в зависимост от броя на децата в семейството, като посочи, че размерът е предмет на Закона за бюджета за следващата година.

Калфин заяви, че на практика всички промени представляват изцяло нова философия за отпускането на семейните помощи за деца. 

Предлага се увеличаване на подоходния критерий за достъп до семейните помощи, който от 350 лева на член от семейството ще стане 420 лева от началото на следващата година, колкото ще бъде и минималната работна заплата, предвидена по закон. Тази мярка ще позволи по-справедливо насочване на ресурса към най-нуждаещите се, смята Калфин.

„Във всички случаи ще се търси завишаване на сумата за трето дете, така че семействата с три деца да получават по-големи семейни помощи”, уточни министърът. По думите му във всички случаи семействата с по три деца ще бъдат стимулирани повече финансово.

Вицепремиерът подчерта, че целта на промените е да се подобри сега действащата система, да се гарантира равнопоставеност на децата в семейството, както и равнопоставеност между родителите – биологични, осиновители или приемни семейства, и отглеждането на децата в семейна среда при добра здравна грижа.

Идеята на промените е да се подпомага отглеждането на децата в семейна среда, уточни и Елена Кременлиева, директор на дирекция „Социално включване” в министерството. Няма нито един вид семейна помощ, която да се предоставя за деца извън семейство, каза тя.

Законопроектът предвижда да няма семейно подпомагане за родители, които изоставят децата си. Помощи ще вземат само семейства, които отглеждат децата си в семейна среда. В случай, че детето е настанено извън семейството до навършване на двегодишна възраст, семейството дължи обратно получените еднократни помощи, които вече са получени от държавата. „Недопустимо е родители, които изоставят децата си, да получават семейни помощи”, каза Кременлиева. Тя посочи и друго изискване – родителите, които получават помощите, задължително трябва да живеят в страната.

Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура, а техните родители ще бъдат лишени от правото да получават помощите. Дава се възможност обаче, ако непълнителните родители посещават редовно училище, да бъдат стимулирани допълнително с еднократна финансова помощ, която се равнява на годишната сума от детските добавки.

Освен помощ в натура непълнолетните майки ще имат право и на пакет от социални грижи, включително и консултантска помощ, поясни Калфин. Така ще се стимулира отговорното родителство, коментира още той и допълни, че проблемът с непълнолетното родителство стои, въпреки че мащабът му не е голям. За последните пет години непълнолетните майки, които са получили детски помощи, са 5000. Това ще бъдат на практика майките, които ще получават подпомагане в натура. Ще се търсят и други инструменти, които ще ограничат явлението непълнолетни момичета да стават майки, каза още социалният министър.

За получаване на детски помощи се въвежда и задължително провеждане на имунизации на децата.
По-строг режим се предвижда и при достъпа до детски надбавки за родителите, които нямат сключен граждански брак. От 2016 година ще се има предвид и доходът на двамата родители, а не само на единия, както досега. Условието за получаването на помощта е родителите да имат обща адресна регистрация.

Затяга се и режимът за отпускане на помощи за майките студентки. Идеята е да се ограничат злоупотребите от тези майки, които записват висше образование, за да получат еднократната помощ, която в момента е 2880 лева. По официални данни за 5 години броят на помощите, отпуснати на това основание, са нараснали пет пъти - от 1583 през 2009 г. на 7555 през 2014 г. Ако предложенията бъдат приети, същата сума - 2880 лв., ще се дава на две части при записване на следващ семестър. 

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта на помощите за майки студентки не е ли именно да се повиши техният брой, съответно да имат по-добра квалификация и доходи след това? Защо не се въведат изисквания за минимслен успех, за предоставвне на диплома и тн. и ако се окаже, че записват само, за да вземат пари да ги връщат с лихва, но не знам защо целта е ограничаване, а не стимулиране?! Някой да може да обясни?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До sante_dogТочно така! Единствената "помощ", която мога да ползвам е тази за висше образование и то ако не я ограничат и нея (примерно, ако вече имаш магистратура да не можеш да получиш средства). Не стига, че всеки месец ме дерат с по 1 средна заплата и никога нищо не мога да ползвам, а сега и детето ми е с по-малки права, защото майка му и баща му вместо да висят по кафетата са си скъсали Д-тата от учене и работа. Не е въпрос за 30 или 50 лева, а за отношение!
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спиране на всички помощи и в натура даже и раздаване на земя да се обработва и да се отглежда храна с труд а не наготово.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
глупости на търкалета! Дпс -то доволни ли са? Траят ли си? Значи решението е в ущърб на българите. Те само тогава се кротват.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 38Каква Мафия те гони бе?!Пий си хапчетата!Ти гласуваш за куклите само и Калфин е кукла.Да е си мислиш,че той реално взима решения а?!
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 37НРБ вече няма!ДСК не е държавна,космонавти няма,армия няма и Дядо Мраз няма!Свиквай вече!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... става дума за помощи на млади майки,а един се занимава с пенсионните фондове...Нали става дума за закони, законите на мафията. Та същия Калфин е пенкилер мафиот - външен министър, социален такъв, евродепутат. Нали всеки винистър - и здравния все за пари говори, все са малко?
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При НРБ имаше ДСК - всеки внасяше, доре децата. После парите се наливаха в индустрия и земеделие - реално производство. НРБ пращаше космонавти в космоса, изграждаше ядрени централи, 3 000 000 жилища, училища, предприятия, почивни домове, ВЕЦ, ТЕЦ, подържаше 130 000 армия...Днес геноцид от една алчна и проста върхушка, нагла и крадлива!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук става дума за помощи на млади майки,а един се занимава с пенсионните фондове?!Точно както Бойко викаше на онази жена,че имала златни пръстени,е така звучи!Защо си искала заплатата като имала златен пръстен на ръката?!Е това е пъла пародия!
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое е откраднато дай факти...Гласуват си закон и задължават държавни служители, например от АЕЦ да внасят пари във фондовете. После тези пари ги изнасят в чужбина при 2% лихва, а държавата тегли заеми от чужди банкери при тройно по-голяма лихва.Накрая заемите се плащат от балъците. Е, това какво е ?
31
0
 
34
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Калфин, защо българите не получават детски? Детските доколкото знам са помощ на държавата за отглеждане на дете. Те не трябва да се обвързват с дохода. Помощите обвързани с доход са СОЦИАЛНИ. Детските трябва да са за всички деца, а не само за ***! Стига хранихте *** ами се погрижете за работещите. Те ви плащат заплатите все пак!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 31Ама чакай бе!Ти за кои фондове говориш,защото те са като професорите-с лопата да ги ринеш!?Пенсионните фонндове в ниви не иннвестират,нито в молове и предприятия!
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28За какво време и колко фонда с по колко служители си разпределят тези 800 милиона фодовете?Ако са на загуба ще има ли какво да разпределят?Кое е откраднато дай факти а не дрънкай голи цифри!
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безплатно ли да ти работят?...Какво работят? По нивите ли? "Инвестиции" в молове, хотели и банкови офиси - съвременни пирамиди. От 10 ноември няма едно предприятие от средна ръка! Пълна съсипия!
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РАЗБРА СЕ,ЧЕ *** НИКОГА НЯМА ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ В ОБЩЕСТВОТО!ПО-ЛЕСНО Е ДА КРАДЕШ,ДА СЕЧЕШ ГОРАТА НЕЗАКОННО,ДА ПЕДОФИЛСТВАШ И ДА СЕ ХРАНИШ ОТ ПОМОЩИТЕ И ДЕТСКИТЕ!РАБОТА ИМА- ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ СТОИ НЕОБРАБОТЕНА,НО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА Я РАБОТИ!КАК МОЖЕ ДА ИМА БЕЗРАБОТЕН СЕЛЯНИН??!!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да чуя 1,2,3... програма за социална политика, а не да вземем от едни и дая подхвърлим на други.Никой, братя, не продумва за икономика, защото всички във властта си имат частен бизнес.Симптоматично е това, че всяка власт се грабва за пенсиите, защото там е най-големият калпак с пари-нито знаем какво влиза, нито какво излиза.Радпределението на средствата трябва да бъде прозрачно и пред очите на обществото!За здравната, просто няма смисъл.Линейки, американски, да не би да са за нас, боо
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
800 милиона лева си разпределят частните пенсионни фондове у нас...*** били крадливи? Моля???
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24Излапали викаш 600 милиона,а колко милиарда спестиха защо не казваш?Безплатно ли да ти работят?
23
0
 
7
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Не врат,ами шия!Повечи корупция при производството на "натурата"!
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква натура!Щом е под 18 години майката, никакви помощи не трябва да се дават!Няма да стимулираме раждането на необразовани нещастници!Аз не давам от моите данъци да се плаща,за заешко размножаване!