Още спорят за изплащането на пенсиите на категорийните работници

Няма съгласие кой и откога ще ги плаща
10 фев 2015 16:26,
3
Още спорят за изплащането на пенсиите на категорийните работници
Снимка: архив, БулФото

Участниците в Съвета по пенсионната реформа не са се споразумели по въпроса кой и откога ще започне да изплаща пенсиите на ранно пенсиониращите се работници от първа и втора категория труд, които имат смесено осигуряване след 2000 г. - Националният осигурителен институт (НОИ) или професионалните пенсионни фондове. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на брифинг след проведената редовна среща на Съвета.

Още по темата
Ранно пенсиониращите се трябваше да започнат да получават пенсиите си от дружествата, управляващи професионалните пенсионни фондове, от началото на тази година. При приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) това беше отложено с още една година.

Калфин обясни, че казусът се отнася за три категории лица, осигурявани в ППФ. Участниците в дискусиите са се обединили около решение само за лицата, които имат вноски в ППФ преди 2000 година. Това са хора, които нямат натрупване по капиталови сметки, и затова пенсиите им трябва да не изплащат изцяло от НОИ, каза социалният министър.

Съгласие обаче няма за хората, които имат смесен тип осигуряване – в НОИ и в капиталовата схема на ППФ, при които има натрупани средства по партиди. В момента за тези осигурени лица ППФ превежда натрупаните суми в НОИ и институтът изплаща пенсиите. Калфин посочи, че са обсъждани различни варианти – дали пенсиите да се получават от един източник или от два, като ППФ изплащат една част, а НОИ – другата част. Дискусиите по въпроса ще продължат, заяви вицепремиерът.

Най-горещ е бил дебатът за пенсиите на третата категория лица – тези, които след 2000 година имат осигуровки само в ППФ. По замисъл тези хора трябва да получават пенсия само от ППФ от натрупаната партида в капиталовата сметка, посочи Калфин. Тази пенсия се получава за определен период от време, след което лицето влиза в солидарната система след навършване на изискуемата възраст за пенсиониране.

По този въпрос е имало различни мнения, като на първо място е дискутиран въпросът с това да има ли избор осигуреното лице да трансферира парите си към държавата. Министерството на финансите предлага всеки гражданин да избере дали да получава срочната пенсия от ППФ, или от НОИ, тоест партидата му да се прехвърли в НОИ, което се предлага и за универсалните пенсионни фондове (УПФ).

ППФ са изразили готовност да започнат изцяло да изплащат пенсиите на тези осигурени лица. Остава обаче рискът, че ако работодателят не е правил редовни вноски, то това ще се отрази на размера на пенсията.

Калфин посочи, че ще се обсъжда допълнително ако има избор, кога точно да се прави той – във всеки един момент или само веднъж. Според него принципът на влизане и излизане от системата не е добър вариант, защото ППФ изплаща основна, а не допълваща пенсия и има риск от по-ниска пенсия.

Идеята ППФ да изплащат пенсията на категорийните работници преди НОИ е обвързана с момента на навършване на нормалната пенсионна възраст за страната. Когато е замислена тази система, идеята е била първа категория работещи да се пенсионират осем години по-рано от трета, а втора категория – три години по-рано от трета. На практика това означава, че ППФ са разчетени така, че работници от първа категория да получават осем години пенсия, а втора – три години от ППФ.

Калфин ще държи хората да не бъдат подложени на риск да започнат да получават пенсия от ППФ и след това по някаква причина да не отговарят на условията за пенсиониране в НОИ. По този механизъм също ще има още дискусии, посочи социалният министър.

По време на дискусиите днес синдикатите са заявили позиция, че ППФ не трябва да поемат ранното пенсиониране, а това е проблем на солидарната система. Работодателските организации пък са подкрепили предложението на ППФ да стартират изплащането на срочните пенсии на категорийните работници.

Директорът на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова, която също взе участие в брифинга, коментира, че ППФ категорично имат възможност да започнат да изплащат пенсиите на категорийните работници. По думите й за всички трябва да е ясно, че няма спор за това дали фондовете разполагат със средствата за това.

Петкова посочи, че пенсията, ако тя се изплаща само от ППФ, зависи единствено от натрупаните суми, така че действително има риск пенсиите да са по-ниски. Тя посочи, че идеята на ППФ е при случаите на хора с нередовни вноски хората да отложат пенсионирането си за по-късно, ако пенсията се окаже по-ниска.

„За нас не стои въпросът дали сме готови да изплащаме. Да, готови сме. Но въпросът е дали държавата е готова да приложи принципите на капиталовата схема“, заяви Петкова.

Още новини за пенсионната реформа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
beni преди 9 години
Имaм възрaст зa пенсионирaне, но НЯМAМ ТЕЗИ ПРОСЛОВУТИ 35 години трудов стaж.Искaм си товa,което ми се полaгa,колкото и дa е то,зaщото съм си плaщaлa,когaто съм рaботилa!Кaто не можете дa осигурите прaвото нa труд нa хорaтa-НЕ СТЕ ЗA ТAМ ! Дa не говорим, че Нямaте прaво дa вземaте и товa,което имaме кaто вноски!Те не сa вaшa зaслугa!ОБИРНИЦИ И НЕКAДЪРНИЦИ!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е ясно че герберастите искат да прилапат и пенсионните фондове, така както направиха преди две години със Здравното осигуряване и Сребърния фонд.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, мизерници, направо кажете, че пенсии НЯМА да има.Евентуално- само заполицаите, военните и държавните служители. За лицата, навършили 70-75 години и внасяли цял живот може да има социални помощи.Който внасял, внасял.Важното е да издържаме арабите и ***, които влизат тук нелегално и да осигурим свежо пушечно месо и плацдарм на Обонго за война с руснаците.