Прокуратурата потвърди: Разработвали продажни полицаи

7 прокурори проверявали спазен ли е законът в оперативното дело "Червеи"
Обновена: 10 фев 2015 14:25 | 10 фев 2015 13:08, Веселина Йорданова
39
Прокуратурата потвърди: Разработвали продажни полицаи
Снимка: архив, Ройтерс

Прокуратурата потвърди, че оперативното дело „Червеи“ касае действия на служители на МВР, осъществявали нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

Няма никакви данни СРС да са прилагани по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести, уточняват от държавното обвинение.

Още по темата
Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че е подслушвана информациона система, а не протестиращи, а според публикация на в. „Труд, който цитира източник от спецслужбите, разработката е била срещу продажни ченгета, давали достъп на „външни хора" до секретната информационна система на вътрешното ведомство.

От прокуратурата съобщават, че през 2014 г. по утвърден план са извършвани проверки за спазване на разпоредбите на Закона за СРС в органи, които имат право да искат използване на специални разузнавателни средства. Такива проверки са осъществени в служба „Военна информация“, а след това и в служба „Военна полиция“.

Докладите за двете служби са изпратени на министъра на отбраната и на ръководителите им. На 13.11.2014 г., в рамките на същата проверка, главният прокурор е издал разпореждане за извършване на такава проверка в Дирекция „Сигурност“ на Министерството на вътрешните работи.

Тя е осъществена от екип от 7 прокурори, като са обхванати и дирекциите „Информация и архив“ и „Инспекторат“ на МВР.

Резултатите от проверката са описани в доклад, представен на главния прокурор. Той съдържа съответни препоръки и на 26.01.2015 г. пълно копие от него е било изпратено на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

Проверяващият екип е установил, че обект на СРС-та е била автоматизираната информационна система, като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни – над срока по закон.

Докладът съдържа и предложения за изпращането му на Софийската градска прокуратура, с оглед на констатирани данни за престъпления по чл. 284в НК (противозаконно разрешаване или прилагане на СРС), както и по чл. 282 НК, извършени от длъжностни лица. В тази връзка СГП осъществява определени действия по разследване.

Обектът на СРС, разрешаването му - мотиви, срок, начинът на прилагане, както и съответствието им с разпоредбите на закона, подлежат на детайлно изясняване с оглед преценка за евентуални престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За нас Лазаров е терорист убиха свои хора Баретата.Трябва веднага да бъде съден от маиката на Баретата.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сто процента е имало разработка и сто процента нещата вътре са притеснителни .Да не забравяме ,че имахме най наглите хора управлявали България .България влезе в рекордите на Гинес ,за най продължителни всекидневни протести , спомням си че около 400 дни протести , не бяха достатъчни за да си тръгнат от власт истинските червеи.Накрая се скараха Местан и Сергейко , за парите от КТБ и се изсулиха като ни лук яли ни ..Даже Мая сега като е слушам ,имам чувството че съм сънувал година и половина.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме Лазаров Писанчев Цацаров Пеевски Доган Бисеров Цветан Василев Стани6ев Юовчев Сарафов и всички наро6или закона от ВСС И Съдебната система в Затвора.Които е престъпник нека си получи заслуженото си.След това може дасе говори за резолтати в държавата.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срам ме е за България като гледам президентчето ни какви ги плещи, но най ме беше срам като гледах проституиращите миналото лято. Отвратително беше, как полицията се грижеше всячески за тях и не даваше прашинка да падне на главите им. Това беше най-долнопробното шоу на прехода, а БТВ и НОВА дадоха всичко от себе си усилят истерията до край.
18
2
 
8
 
! Отговори
Цеко преди 9 години
"Цяла седмица отново ни се удаде възможност да погледаме гнусните,нахални физиономии на така наречените протестъри..... Благодаря ви г-да журналисти, отново ни показахте лицемерието и наглостта на медиите ви. И колко сърцераздирателно квичаха от екраните, ах милите те били подслушвани - те дюдюкаджиите, те умничките ни и властолюбивичките ни. Срамота на БТВ, Нова телевизия и НБН - това са слугински медии това въобще не са телевизии. А за ЦВ. Ризова въобще не искам да коментирам - срам за журналистическата професия"
17
3
 
9
 
! Отговори
от разведката преди 9 години
На Иво Прокопиев парцалите няма адекватен човек, който ги чете, не знам само защо поредната партенка трябваше да занимава цялата държава. Днеска в БТВ и НОВА едновременно гостуваха две уродчета от Протестна мрежа и им слушахме простотиите 40 мин. Единия даже не знаеше какво е "отворен източник". И какво излиза? Медиите на Прокопиев, които получават мазни грантчета от "Америка за България" били казали, че едни други хрантутници на същата фондация били подслушвани....о,боже, как да не повярваш?
16
2
 
7
 
! Отговори
ГОЛЮ БОСЕВ преди 9 години
до анонимен 19 Не ми пука нито за Цветанов, нито за Йовчев. Смятам че е политическа репресия, която загнили ябълки в съдебната система упражняват заради отказ,да се подслушва някаква катерушка. Лицемерно се говори , че съдебната система и полицията са деполитизирани. В момента когато гласуват за която и да е партия, те са политизирани. Значи че съда е политизиран и присъдите политически.
15
1
 
7
 
! Отговори
за една шепа долари преди 9 години
Най-вероятно са обслужвали американските си кукловоди. За една шепа долари. Как иначе Обамата ще подслушва по 4 милиарда телефона, всеки ден?
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, къде е Христо Бисеров?! :)
13
0
 
0
 
! Отговори
?!? преди 9 години
До Аз Те 300 дни са точили а сец. службите 300 дни са ги хващали, ти трябва да си достатъчно умен да тазбереш, че това е една идиотщина и да не повярваш! Отгоре на това няма какво да ми обясняваш, въпросът който зададох по-долу беше риторичен.
12
6
 
3
 
! Отговори
ГОЛЮ БОСЕВ преди 9 години
Който подслушва незаконно -добре. Който забранява - 4 години.
11
1
 
4
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Много шум за нищо! Доколкото разбирам, единственият проблем тук е срокът, за който продажниците са подслушвани.... Никой не споменава дали, все пак, е имало разрешение ? Ако е имало, много трябва да се извиняват на Йовчев!
10
2
 
7
 
! Отговори
Духовников преди 9 години
До ВикиЛошото е, че на някой от сега управляващите това не им харесва.....
9
1
 
14
 
! Отговори
Вики преди 9 години
Няма как да се пресече пътя на мафията, ако не се изловят "вътрешните хора"! Реформата в МВР ТРЯБВА да започне оттам! Ако Йовчев е предприел стъпки в тази посока, браво на него!
8
0
 
11
 
! Отговори
ТИМ преди 9 години
Продажните ченгета трябва да бъдат подслушвани, хващани и осъждани!
7
0
 
12
 
! Отговори
VESTI преди 9 години
"Прокуратурата: Има данни за незаконно подслушване". Друг е въпросът кой точно е подслушван!Колкото предишните бяха напълно разкрити, толкова и това ще се разкрие!
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оооо не само Атанасов,Вучков е знаел на 26.01,а говореше.Той също да се маха.
5
6
 
29
 
! Отговори
77777 преди 9 години
Атанас Атанасов още ли не е подал оставка заради дезинформацията, която пусна?
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Под "прокуратура" сигурно се има в пред вид цацаратурата! Е тогава им вЕрвам напълно!
3
1
 
26
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Всички ченгета трябва да бъдат подслушвани! Съмнявам се обаче, че и тези които подслушват не са продажни.