Осем нарушения са открити при разработката "Червеи"

Неглижирани са законовите изисквания при ползването на СРС-та
11 фев 2015 18:47,
10
Осем нарушения са открити при разработката "Червеи"
Снимка: архив, Булфото

Осем нарушения са открити при проверката на случая с разработката „Червеи”. Това съобщи ръководителят на Националното бюро за контрол върху специални разузнавателни средства доц. Бойко Рашков в ефира на БТВ.

Още по темата

Вчера прокуратурата потвърди, че не са подслушвани протестиращи срещу кабинета "Орешарски", а разработката "Червеи" касае действия на служители на МВР, осъществявали нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

Рашков обясни, че подобни проверки са извършвани и по друг повод, но такова нарушение за такъв срок, с който са нарушени законовите лимити от време, не са се сблъсквали досега.

„Получихме сигнал от Министерството на вътрешните работи. Извършихме проверка в министерството и в структурата, прилагала специалните разузнавателни средства (ДАНС, бел.ред.)”, разказа Рашков. По думите му от едно от откритите нарушения е „обща болест на специалните разузнавателни средства”.

Бойко Рашков обясни още, че органите, които прилагат оперативните способи, имат ръководители, които имат задължение по закон да упражняват контрол, но това не е било направено. Той намекна, че „щом това е търпяно да продължава месеци над максималния срок”, конкретни лица може да са имали за цел именно продължаващо отвъд позволеното следене.

Рашков подчерта, че са неглижирани законовите изисквания, когато се оформя искането за ползване на СРС-та до съда. Той обясни още, че законът е много детайлен и изчерпателен какво трябва да съдържа един такъв документ. „Когато се пропусне едно от тези изисквания, автоматично искането започва да страда от порок”, допълни още Рашков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен3 Не " имахме " а ги имаме нагли от по -нагли и няма да се свършат докато Украинския вариант не мине и оттук !
7
2
 
0
 
! Отговори
?? преди 9 години
Аз пак да питам - преди години, когато тиквата стана главен секретар и се хвалеше по телевизията колко полицайки били свалили информацията за него от информационната система, тогава кой точно му е разрешил да подслушва системата, за колко време и т.н. Много ми е интересно как ще отговори. За съжаление няма журналисти с топки за да го питат.
6
0
 
4
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
Хайде сега да видим на колко ще ги осъди някой съд за 300 дни незаконно подслушване, след като Цветанов получи 4 год. за това, че не е разрешил да подслушват. Ега ти парадокса.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - пак гласувайте за тях.добър съвет. Пак ще гласуваме за тях.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези червеи са само в червивите мозъци на управляващите и на този на снимката,на който най-после пак му дадоха хляб в ръцете,а сигурно и сирене.Цялата пушилка е за да ни отклонят вниманието от поредния огромен заем от 16 милиарда лева който ще плащат и внуците ни.Да ви е честито.Следващия път пак гласувайте за тях.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сто процента е имало разработка и сто процента нещата вътре са притеснителни .Да не забравяме ,че имахме най наглите хора управлявали България .България влезе в рекордите на Гинес ,за най продължителни всекидневни протести , спомням си че около 400 дни протести , не бяха достатъчни за да си тръгнат от власт истинските червеи.Накрая се скараха Местан и Сергейко , за парите от КТБ и се изсулиха като ни лук яли ни ..Даже Мая сега като е слушам ,имам чувството че съм сънувал година и половина.
2
4
 
7
 
! Отговори
дсфасдфдасфадсф преди 9 години
Хайде сега г-н Овчев да ходи в панделата!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега се появи ново отвличане на фниманието - червеи, други червеи източиха КТБ!