Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери

Идеята е на АИКБ, още няма решение
Обновена: 17 фев 2015 16:11 | 17 фев 2015 16:11,
123
Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери
Снимка: Булфото, архив

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е било коментирано по време на днешния Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, каза на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно.

Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 милиона лева допълнително от бюджета на НОИ.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане. В момента се проверява дали е възможно заседанието да бъде насрочено за следващата седмица.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народе, десятъка трябва да е за депутатите и министрите, те и без това вземат незаслужени заплати. А имат наглостта да вземат от тези които живеят на границата на оцеляване. Не са ли нахални и безчовечни охранените политици. За такива извращения с бедния народ - ОСТАВКА!
59
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да,в Австрия напромер облагат с данък пенсии над 1000 евро/ако съм точен/но какви са там пенсиите ....На работещи пенсионер0обикновено на заплати,за които млад човек едвали би се хванал-се удържа всчико-здравни осигуровки,за песниис/вероятно за втория живот. срещу възможността да се вдигнат пенсии за година с 1 %.Голяма придобивка!До там ли я опряхте на пенсии от 300 -4000 лв да събирате данък от 4-5 лв?Ако пенсиите са нормални много малко пенсионери биха работили.
58
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и следва данък,на данъка,на данъка на пенсията , па ти ако оживееш си алхимик и
57
1
 
11
 
! Отговори
пенсионер- преди 9 години
както вървят нещата връщаме се във времето когато работещите пенсионери сбора на пенсия и заплата не трябваше да надвишав а основната заплата до пенсиониране.
56
1
 
31
 
! Отговори
Ристо преди 9 години
Те сигурно за кеф работят...работещите пенсионери, защото в нашата "държава" пенсията стига..
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИСТЧе той работещия пенсионер и така си плаща данъците. Въпросът е, че освен данъците и осигуровките искат да му обложат с данък и пенсията.
54
3
 
10
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Реалноста сега е такава че при пенсия само ти се вдига заплатата така да се каже. Т.е хората си продължават да си работят. Получават освен заплата и пенсия. Един учител пенсионер е в мн по изгодна позиция от младите си колеги защото получава освен заплата+прослужени години и пенсия.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 56Ти правиш ли разлика между фабрика и микро предприятие?Фабрика хахахахах!!!!
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека им на пенсионерите дето ми разправят,че Бойко не е комунист и гласуваха за ГЕРБ!Да гладуват!
51
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери" xa , .....и тези хора за тези пенсии са им удържали данък на времето , това данък на данъка ли ще е....btw явно толкова е "силна" икономиката ,че се търся измислени данъци иииииииииии
50
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен, или пенсия, или заплата, ако е и двете се изкривява пазара на труда и се облагодетелстват шапкарите, които се пенсионират на 40
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MLADEGITE SA MARZELIVI,A I NE ISKAT DA RABOTIAT NA MINIMALNA RABOTNA ZAPLATA
48
3
 
26
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Реформа в България -дране за обикновения българин
47
3
 
35
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Работещият пенсионер трябва да си плаща всички данъци и осигуровки. Пенсионера е евтина работна ръка, която чорбаджиите експлоатират с малки заплати, защото знаят безисходицата на пенсионерите. Не се чудете защо има огромна младежка безработица, която губи желание постоянно да си търси работа.. Изхода е рязко увеличаване на пенсиите , и освобождаване работни места за младите, учените и можещите, които да си защитават цената на труда.
46
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА ДВОЙНО ОБЛАГАНЕ АКО НЕЗНАЕТЕ. ВЕДНЪЖ ВЪРХУ ЗАПЛАТАТА КОЯТО ПОЛУЧАВАТ И ВТОРИ ПЪТ ВЪРХУ ПЕНСИЯТА. АН ТЕТАКА ГЕРБАРАСТИ БРАО. ТЕ ТАКА СЕ ПЪЛНИ ХАЗНА. А ОНЕЗИ 16 МИЛИАРДА СИ ГИ ДЕЛНЕТЕ ПО БРАТСКИ. И ГЛЕДАЙТЕ КАТО СИ ДЕЛКАТЕ ДА НЕ СЕ СКАРАТЕ.
45
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ опоска милиарди от резерва през миналия мандат, сега ще вземат още 16 млрд. лв. заем, които също ще потънат като вода в пясък. И понеже им е малко, гледат да наложат допълнителни данъци на всичко що мърда в държавата.
44
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не 10, а 50 % от пенсиите да вземат и пенсиониране след 80-годишна възраст. И субсидии на партиите по 50 пъти повече отколкото в Германия, при това без данъци. Браво бе, Калфин, много лява ви е партията.
43
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИЛИ ПЕНСИЯ ИЛИ ЗАПЛАТА !!!!!НЕ МОЖЕ 50 % ОТ МЛАДЕЖИТЕ ДА СА БЕЗРАБОТНИ А ПЕНСИОНЕРИ ДА РАБОТЯТ И ДА ПОЛУЧАВАТ И ПЕНСИЯ ИЛИ ЗАПЛАТА.ДРУГИЯ ВАРИАНТ ДОКАТО РАБОТИ ПЕНСИОНЕРА ДА ПОЛУЧАВА 20 % ОТ ПЕНСИЯТА СИ И ЗАПЛАТАТА.
42
2
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 години
И аз до скоро работех, но като направиха оная простотия да не ми признават втората категория при усливие, че длъжността е категоризирана им теглих една майна и ги оставих да ручат зеле въпреки, че незаменими хора няма и едва ли много им пука от това.
41
2
 
32
 
! Отговори
akud преди 9 години
а ще имяли десятък върхи помощи за малцинства и бежанци