Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери

Идеята е на АИКБ, още няма решение
Обновена: 17 фев 2015 16:11 | 17 фев 2015 16:11,
123
Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери
Снимка: Булфото, архив

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е било коментирано по време на днешния Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, каза на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно.

Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 милиона лева допълнително от бюджета на НОИ.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане. В момента се проверява дали е възможно заседанието да бъде насрочено за следващата седмица.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То в ЕС, а и в някои други европейски страни има и пропорционален данък върху годишния доход - ама и дума не се продумва за някой друг % налог върху допълнителните приходи, възнаграждения и представителни на висшата администрация и банкерите от БНБ, камо ли на бизнеса.
19
0
 
49
 
! Отговори
далечен пенсионер преди 9 години
тия хорица от тая работодателска организация да вземат и да се хвърлят от някой висок блок да не тормозят възрастните хора с тия простотии, кои нормален пенсионер ще работи освен ако не е принуден с тия ниски пенсии.
18
3
 
32
 
! Отговори
До 19 ... преди 9 години
До РАБОТЯГААбсолютни глупости пишеш - нали на пенсионерите които работят им се удържа 10% данък! От къде на къде ще им облагат и пенсиите.Има много случаи когато няма кого да наема и наемат пенсионери - т.е. според теб е по-добре да не наемат никого?
17
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младите са За,старите-Против...нищо ново.
16
0
 
28
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
"Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в (ЕС)" Ама като тръгнат да ми обясняват за разни широки практики, а да му на****един в широкия****? Само вземете това решение и тогава ще ви гледам сеира как падате от власт! Защото знаете ли какво ще стане? Пенсионерите ще минат на устна договорка и ще си взимат парите под масата! Айде тогава установете дали са работещи и да им облагате пенсията!
15
0
 
13
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Недоносчета,меко казано!
14
31
 
3
 
! Отговори
РАБОТЯГА преди 9 години
КРАИНО ВРЕМЕ БЕШЕ Не можеш да се доредиш на работа от пенсионери Млади хора се носят по улиците кота сенки безцелно без работа а смрадливите *** с памперси се опикават на работното място Аиде даже десет процента е малко 70% е реалистично
13
0
 
35
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 години
А пари за яхти и самолети имат.Некадърни ***.Преди дни ЕС ни определи като страна с най-голям % сива икономика-32.На митниците се краде поголовно.Половината горива са с неплатени акцизи-те левчета от пенсиите ще вземат.А ако вземем тоягите?
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гошко, пожелавам ти да остарееш
11
0
 
41
 
! Отговори
gogo преди 9 години
Ами да, то е ясно. Няма да е десятък върху депутатските заплати я...
10
34
 
2
 
! Отговори
фос преди 9 години
одобрявам ,а дори си мисля ,че трябва да се забрани да се работи след пенсионна възраст поне 10 г. за да може да се съвземе пазара на труда и да има работа за младите хора.
9
2
 
34
 
! Отговори
МИМИ преди 9 години
ТОГАВА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ -ЩЕ МИНАТ В СИВИЯ СЕКТОР -АКО ТОВА Е ЦЕЛТА ........... -СЕГА ПОНЕ ОТ ТРУДОВИЯ ДОГОВОР ПОСТЪПВАТ НЯКАКВИ ПАРИ В ДЪРЖАВАТА
8
1
 
32
 
! Отговори
Явор преди 9 години
До РуменПенсионерите с 400 лв пенсия, богатите пенсионери ли са?
7
16
 
21
 
! Отговори
Румен преди 9 години
Одобрявам, но само върху пенсии над 400 лв , оставете бедните пенсионери те работят по принуда.
6
1
 
47
 
! Отговори
Лудост!! преди 9 години
Ето за това не искам да живея в България. На кой изверг може да му хрумне подобно нещо? А какво мислите хората след 60 да отиват в някой месокомбинат, да ги правят на кайма и да ядем кремвирши от тяхното месо?Лудост и тотална липса на човештина!!
5
19
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Има резон в този...десятък.Даже да е някъде към 25%,защото всички софиянци...дядковци,работят.Кой съветник в министерство,кой по разни фирмички...съветник,кой заел позиция на някой портал в банка или...паркинг охрана;празно няма.Да се обложат и да бачкат за ползу...роду,за да ги запомним ние небачкащите,с...благодарност.
4
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само така.Тази хазна трябва да се пълни.Пари са луксозни возила треябват, са субсидийки за заплати на депутати, а и нещо за гепене трябва да остане!
3
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майко мила,от най-бедните ще взимат.Неоспорим факт е,че при десните правителства бедните стават по-бедни,а богатите по-богати.
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много простотии,много нещо!
1
0
 
45
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
Няма грижи, ще работят на черно ;-)