Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери

Идеята е на АИКБ, още няма решение
Обновена: 17 фев 2015 16:11 | 17 фев 2015 16:11,
123
Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери
Снимка: Булфото, архив

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е било коментирано по време на днешния Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, каза на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно.

Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 милиона лева допълнително от бюджета на НОИ.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане. В момента се проверява дали е възможно заседанието да бъде насрочено за следващата седмица.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимензащо да се махнат добавките от починалия съпруг /?,ТЕ,съпрузите са работили цял живот рамо до рамо в едно здраво семеиство ,
99
2
 
6
 
! Отговори
Хитър Петър преди 9 години
Пенсионер съм и работя.Ако това стане,веднага отивам при шефа и му казвам:"От утре не искам трудов договор,не искам осигуровки и други там такива".Той няма да има нищо против защото повече от 10 години работя за него и този номер сме го правили вече.Аз доволен и той доволен.Няма как да ме изловят,а такъва данък ще плащам на куково лято..Пенсията,както и заплатата съм изработил с двете си ръце,с трудът си-лоялно,честно и коректно!Да е жив и здрав шефа-бай Иван от Каспичан!
98
2
 
1
 
! Отговори
До някъде преди 9 години
Аз съм за до някъде. Като направим реална сметка администрациите, нап, данъчни и т.н са пълни с пенсионери а реално младите завършващи кадри няма къде да работят! Защо трябва да заемат местата на нас младите?! Нали се сещате,че тая пенсия излиза от нашият джоб, че осигуровките на държавните служители излзат пак от нас. Ами аз не съм съгласна!
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Румен - има майки които цял живот отглеждат примерно 3 деца сами разведени са и като се пенсионират живеят с една пенсия. Да се махнат добавките от починалия съпруг или да се дават същите и на хората които са сами. Това, че съдбата им е била лоша, не трябва да ги изолира от обществото.
96
2
 
6
 
! Отговори
работещ пенсионер1 преди 9 години
До Румен - Ами тоя дето получава 400 лв. пенсия е работил на работа с по голяма натовареност и отговорност, не е това критерия. Да вземат данъци от богатите яхтаджий, на тези от тази Асоциация на бизнеса, която го предлага този данък. Всеки работещ пенсионер му се спинка сутрин до 9.00 ч. после да си закуси и гледа новините, да се разходи и прочие, но той какво става и отива на работа, че иначе не може да си плати сметките. Особено кагато този пенсионер е сам човек.
95
1
 
8
 
! Отговори
Тото преди 9 години
АИКБ,защо не попитате ,кога ще си плащат дължавните и общински служители осигуровките.Само проста сметка- 240 депутати х 309,60= 74304лв. на месецх12=891648лв. на година само от депутатети губи бюджета.Ако включим и останалите неправителствени,ДКЕВР,министрерства,ведомства и.т.н ПРЕДСТАВЯТЕЛИ СИ КАКВА Е СУМАТА.зАВИДЯХТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ!БРАВО!
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никакъв данък върху пенсиите. Просто държавата трябва да облага работодателите наемащи пенсионери на работа с по-високи данъци. Или вноската във фонд ПКБ плащана от работодател да бъде равна на брутната заплата плащана на работника, но не по-малко от 1000 лв - ако работника е пенсионер.
93
1
 
14
 
! Отговори
ааа преди 9 години
Категорично протестирам срещу това предложение и настоявам компетентните органи в тая държава ,която трябва да защитава интересите на народа да се намесят и тия крадци и престъпници които се разхождат на свобода ,членове на някакъв измислен АИКБ да попаднат ефективно в затвора.
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KAK MOJE TAKOVA NESHTO..NE STIGA CHE HORATA RABOTIAT PO 40-50 GODINI ZA DA POLICHAT EDBI MIZERNI I NIKAKVI 100-200 LEVA I RABOTIAT V PENSIONNA VUZRAST ZA DA SVURJAT DVATA KRAIA...NE SAMO TOVA , AMI PENSIONNITE FONDOVE PRAVIAT MILIONI PREZ TEZI GODINI OT VNOSKITE ZA PENSII...NO SHTE IM VZIMAT I OT MALKOTO KOETO POLUCHAVAT NA STARINI...NE GLEDAITE EVROPE ..PENSIITE TAM SA OT 500 EVRO NAGORE I PAK HORATA SE IZHRANVAT TRUDNO...SRAMOTASRAMOTA I BEZOBRAZII V BULGARIA
91
0
 
17
 
! Отговори
Пенчо преди 9 години
Десятък ми звучи като десятъка който са взимали турците през онези мрачни робски времена и сега се питам каква е разликата след като изедниците управляващи опряха до нас за да си купуват цветя и подаръци да пътуват всеки ден до Брюксел както каза един министър. Скоро си вдигнаха МИЗЕРНИТЕ заплати само с 200лв ей така да не са капо.Погледнете каква чиновническа армия се хрантути и угоява от кървавите вноски на 1-2 мелиона работещи мизерници. Какви заплати се получават от медиите зда депресират
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а десятък върху преставителните (джобни) на видните ни парламентаристи
89
5
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 години
Замисълът на закона е правилен. Сама, че трябва да се прилага диференцирано. Пак са на работа все бивши военни или служители от МВР, които взимат най-високите пенсии и то на млади години без да са плащали осигуровки и пенсионни отчисления. Охранители- защото имали право да ползват оръжие. Охр. фирми са на бивши мутри, борци и служ. на 6 то. Назначават със връзки. Защо не работят в строителството или селското стопанство.Тогава да не се облагат,и тези с ниски пенсии.1 от прич за гол.безработ е тов
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да повишат данъка за всички работещи, те само за пенсионерите ще увеличават данъка. Предлагам да се увеличат осигуровките за да се увеличат пенсиите. Така ние пенсионерите ще освободим работни места.
87
1
 
14
 
! Отговори
боц преди 9 години
Гласувах за Борисов 1, но не гласувах за Борисов 2, защото още по времето на Борисов 1 проумях, че неговото правителство е антибългарско, антиевропейско и проамериканско!Никога вече няма да гласувам за ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА, ББЦ и да не ги изброявам всички от сегашното Правителство!!!Всички ПРОДАВАТ ИНТЕРЕСЕТИ НА БЪЛГАРИЯ!!!
86
1
 
13
 
! Отговори
ЩЩ преди 9 години
АЛО ВИЕ ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ,ЧЕ СТЕ ГОСТИ И ЗА КРАТКО НА ТОЯ СВЯТ.2027 КАТО ФОНДОВЕТЕ ДАЙ ДАЙ ПОСЛЕ КРАДИ .И ГРЕШКА БИЛО ,НЕ БИЛО СВОБОДНО,А ПЪК ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.ЕДНИ И СЪЩИ АБОНАТИ НА ХРАНИЛКАТА .***.
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тези дето са им орязани пенсиите с тавана да се облага и горницата, която не им се изплаща например с 20 %, а когато умрат данъка да го плащат наследниците им. Всъщност направо да махнат пенсиите, а пенсионерите да плащат само данъка върху това, което не получават. Така работодателите ще са щастливи. Между другото тези "капиталисти" са все агенти и ченгета и нямат реално никакви капитали. Всичките са назначени за капиалисти. А индустрия в България отдавна няма.
84
0
 
23
 
! Отговори
БАЙ ГЕОРГИ преди 9 години
ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, СПРЕТЕ ГЕНОЦИДА СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И ПОДЛАГАЙТЕ ВСИЧКИТЕ БЕЗУМНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ШИРОКО ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ИЛИ РЕФЕРЕНДУМИ.
83
0
 
22
 
! Отговори
akud преди 9 години
а ще имяли десятък върхи помощи за малцинства и бежанци
82
1
 
8
 
! Отговори
bojinkata преди 9 години
Малко е 10% - 50% трябва да е данъка!!!!
81
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички работещи пенсионери напред и смело към сивата икономика!!!