Отбелязваме 142 години от гибелта на Левски

Почитаме паметта на Апостола с различни събития в цялата страна
Обновена: 19 фев 2015 14:20 | 18 фев 2015 11:09,
30
Отбелязваме 142 години от гибелта на Левски
Снимка: архив Булфото

Днес* се навършват 142 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна.

На този ден преди 142 г. е изпълнена смъртната присъда на Васил Левски. Мястото на обесването, което днес се намира в центъра на София, тогава е било в покрайнините на града.

В Националния музей "Васил Левски" в Карлово ще бъде показан филмът "1872-ра", посветен на Апостола. Продукцията е на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и телевизия "Алма Матер"

Възпоменателна общоградска церемония във Велико Търново ще започне от 16.30 часа пред паметника на Левски с представяне на победителите в конкурса за есе и за стихотворение на тема "Жив си, Апостоле!".

С прожекция на филм за Васил Левски в Карлово ще започне програмата, посветена на 142-та годишнина от гибелта на Апостола. Акцент в нея ще бъде възпоменателната церемония от 18.00 часа на площад "Васил Левски". След това програмата продължава със спектакъл на СОУ "В. Левски" - "Левски е в нас и ние го носим във времето".

Родственицата на Васил Левски Христина Богданова ще бъде гост на Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф Първи" в гр.Ловеч и на Клуба на дейците на културата в Ловеч. Тя ще разговаря с ловчалии за родовата памет и ценностите.

В Пловдив в 11 ч. ще бъде отслужена панахида м храм "Св. Св. Петър и Павел". Пред паметника на централната алея на Бунарджика пловдичани ще се преклонят пред живота и делото на Апостола.

С тържествена заря-проверка и редица прояви в Смолян ще се отбележи 142 години от гибелта на Васил Левски.

В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София-отец Тодор Митов. В изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е“. В последните си минути Васил Левски помолил изповедника си да се помоли Богу за иеродякон Игнатий. При залавянето на Апостола на 22 септември 1872 г. Димитър Общи и Тетевенския частен революционен комитет организират Арабаконашкия обир.

Историците и до днес спорят около залавянето на Апостола и дали поп Кръстю е човекът, предал героя на османските власти.

Васил Левски е деолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

*Апостола е обесен на 6 февруари 1873 г. по стар стил. Тъй като България преминава от Юлиански към Грегориански календар или от стар към нов стил, към „старите дати“ преди 1 март 1900 г. се добавят 12 дни. Затова и рождението на Васил Левски (6 юли 1837 г.) на 18 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a kebab4eta i bira 6a ima li?
28
1
 
1
 
! Отговори
do: 26 преди 9 години
pitai Pop Krastio , toi znae po dobre
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малееее, днес е обесен Васил Левски, срамота че незнаете....
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 25Днес на 18 е обесен, потвърдено е отдавна от историци, че се е чествало на 19 заради грешка при приминаването от юлиански към грегориански календар. Толкова ли сте необразовани!!!!
25
4
 
1
 
! Отговори
До №23 преди 9 години
Защото днещният ден е един обикновен 18-ти февруари. Ако искаш да чуеш нещо за Левски, изчакай до датата на обесването му - 19-ти февруари.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20 Димо - чел, недочел. Направете си труда преди да коментирате, да прочетете малко книги, факти и материали. Левски не е участвал в Арабаконашкия обир, а е разкрит в резултат на показанията на Димитър Общи. Абе какви неграмотници сте някои хора, не е истина просто.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо в новините днес не се споменава почти нищо за Левски? Жалки новинари!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Димооо, млъкни и повече никога недей да коментираш, да не е взел нещо за себе си *** такъв!
21
3
 
3
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Нямало е Корумпирана Съдебна Система като сегашната затова е обесен , ако беше в наши дни с Корумпиран Адвокат 100% е на свобода
20
14
 
1
 
! Отговори
Димо от София преди 9 години
Не мога да разбера защо на преден План излиза винаго Обесването на Левски а на заден План остава Престъплението извършено от Левски тоест Обира през 1972 , бил е обесен защото е извършил Престъпление
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Паметта на Левски ще почете целия народ,а пред паметника-без политици.Те оскверниха паметта му като окрадоха народа и държавата за която той мечтаеше.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са виновни турците а свещеноиконом Кръстю Никифоров който въвлича Левски в изваршване на престъпление (обир) , незнайно защо толкова години се разпространява Дезинформационен материла с който буквално се укрива човека който е убедил да участва Левски в извършване на престъпления и накрая го е предал по най-подлия начин
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добавят се 12 цирея на задниците на журналята.В България разликата между двата календара е 13 дни, колкото е между двата зарезана 1-14 февруари, двата васильовдена 1-14 януари, двете коледи 25 дек - 7 ян, и т.н. Така и обесването на Васил Левски се чества на 19 февруари!
16
2
 
2
 
! Отговори
от Уикипедия преди 9 години
На 22 септември 1872 г. Димитър Общи и Тетевенския частен революционен комитет организират Арабаконашкия обир. Васил Левски е ПРОТИВ, но е подкрепен единствено от свещеноиконом Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация
15
1
 
5
 
! Отговори
така преди 9 години
този човек се е затрил напълно безсмислено, заради една шайка от ***, която нарича себе си """ български народ""" !!!
14
1
 
4
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Арабаконашкият обир ''Царската хазна'' 1872 година и източване на Държавния резерв 1989 година са едно и също нещо наречено ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
13
0
 
6
 
! Отговори
******************** преди 9 години
Левски владее отлично няколко езика: турски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност а не като Патриотите-менте в сегашния Парламент
12
0
 
3
 
! Отговори
ETNA преди 9 години
Чудя се, колко ли по-различна щеше да е историята на България, ако този човек беше живял... Дали днес щяхме да сме по-добри, по-честни, по-хуманни, по-задружни?
11
8
 
1
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Числото 142 никак не е случайно. По СОЦ-а това беше номерът за повикване на такситата, а както знаете, всички таксиджии псуват умело на майка, сякаш по примера на Апостола.
10
1
 
13
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Поклон пред Левски!Днес имаме нужда от него повече от всякога.