142 години безсмъртие: Почитаме Апостола на свободата

България прекланя глава пред делото на Васил Левски
Обновена: 19 фев 2015 08:53 | 19 фев 2015 08:52,
57
142 години безсмъртие: Почитаме Апостола на свободата
Снимка: архив Булфото

Днес* се навършват 142 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Датата ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

В храма „Света София” в столицата ще бъде отслужена Архиерейска панихидата. Службата ще започне от 17.00 часа, а в нея ще вземат участие предстоятели на столични храмове и други представители на клира на Българската православна църква. 

Програмата на Столична община включва литературно-музикална композиция с участието на актрисата Силвия Лулчева и хорова формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков, съобщава агенция "Фокус".

Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър. 

В церемонията ще участват Росен Плевнелиев – президент на Република България, и Йорданка Фандъкова – кмет на София. Слово по повод славната и трагична годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода ще произнесе акад. Константин Косев, член на Общобългарския комитет „Васил Левски”. 

 По повод годишнината от смъртта на Васил Левски, вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Ловеч. В храма „Успение Богородично“ в града Попова ще присъства на Панихида за Апостола, която ще бъде отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. Пред паметника на Васил Левски в Ловеч Маргарита Попова ще участва в церемонията за отбелязването на 142 години от гибелта на Апостола на свободата.

И най-младите ще споделят своето осмисляне на делото и заветите на Васил Левски – авторско есе, посветено на Апостола, ще изпълни Аделина Бисерова Велева от 12 „е” клас на 32 СОУ „Св. Климент Охридски” – София. В изпълнение на авторката ще прозвучи и стихотворението „Дяконът” от Илона Георгиева Кидикова от 7 „a” клас на СОУ „Любен Каравелов“ – Видин. Ученичката е победител в конкурса, обявен от Общобългарски комитет „Васил Левски” сред участниците в клубовете „Млади възрожденци” от цялата страна.

Клуб „Потомците на Левски” към ОУ „Васил Левски” – Златоград ще отбележи патронния си празник в Карлово.

Потомците ще се включат в Тържественото шествие, което ще започне от паметника на Апостола, и ще приключи в къщата-музей, където те ще се запознаят с всичко свързано с живото и делото на Васил Левски.

В клуба членуват ученици от 1 до 8 клас, по двама от паралелка. Задължително условие е, те да са получили похвални листове от училището, които се дават само за заслуги и принос към учебното заведение.

В Габрово за първи път по повод 142-годишнината от обесването на националния герой Васил Левски ученици ще застанат на почетен караул пред паметната морена на Апостола. Това съобщиха от общината.

Почетният караул е организиран от клуб "Млад възрожденец" при Националната Априловска гимназия, а учениците ще застанат за отдаване на почест между 10 до 12 часа днес. В памет на Апостола на свободата ще бъде отслужена панихида.

Деца от началното училище "Васил Левски" в града ще изпълнят музикално-поетична композиция, а оркестър "Габрово" ще свири на открито пред паметника на революционера възрожденски маршове.

Годишнината от обесването на Апостола ще бъде отбелязана днес и в Трявна. Там в двора на Старото школо ще се открие изложбата "Ученици рисуват Левски, Трявна и българската свобода", а панихидата ще бъде отслужена в храма "Свети Георги", където дякон Игнатий е пял при посещенията си в града преди век
и половина.

В Дряново годишнината ще бъде отбелязана с поклонение пред паметника на Апостола в центъра на града, а учениците от училище "Максим Райкович" ще изпълнят рецитал и драматизация под наслов "Васил Левски пред съда".

*Апостола е обесен на 6 февруари 1873 г. по стар стил. Тъй като България преминава от Юлиански към Грегориански календар или от стар към нов стил, към „старите дати“ преди 1 март 1900 г. бе трябвало да се добавят 12 дни. Затова според историците датата на обесването на Васил Левски е 18 февруари. Въпреки това датата, добила гражданственост, е 19 февруари.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
22
 
! Отговори
Ицо преди 9 години
За да не се изгуби делото на Левски, замислете се, накъде вървим днес. Не го споменавайте само на тази черна дата. Научете децата си на добродетели, вместо на новите приложения на Гугъл. Купете им книги, вместо таблети. Уважавайте ближните си. Обичайте родината си повече от ЕС. Живейте в мир и пазете мира си. България се затрива от алчност, омраза, бездушие и безродие.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Левски беше жив в днешно време и ако беше тръгнал да вдига народа против управляващите ни селяни щеше да го искарат по голям Терорист от ислямските терористи.. Защото който е против селяните значи е против държавата и народа. А точно такъв щеше да е ВАСИЛ ЛЕВСКИ в очите на селяните в парламата. Щяха дя нясъскат против него цялата милиция полиция и жандари за да го хванат и убият за да не им разваля далаверките..
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЩЯЛ ДА ДОЙДЕ НЯКОЙ СИ ПО НЯКАКВО ВИШЕГЛАСИЕ, ПРАВО ИЛИ КРИВО ДА МИ ВЗЕМЕ ОНОВА, КОЕТО СЪМ ЗАСЛУЖИЛ. ДА МУ Е ПРОСТО! АЗ СЪМ ОБЕЩАЛ НА ОТЕЧЕСТВОТО СИ ЖЕРТВА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО МУ, А НЕ ДА БЪДА КОЙ ЗНАЕ КАКЪВ. ТАМ НЕКА СЪДИ НАРОДЪТ, А НЕ ДА ДАВАМ ГЛАС ЗА СЕБЕ СИ. ТОВА Е ПРЕЗРЯНО ОТ ЧОВЕЩИНАТА ЗА ГЛУПАВО И НАЙ-ПРОСТО НЕЩО." ВАСИЛ ЛЕВСКИ
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО НИ ВИДИ В ДНЕШНО ВРЕМЕ ЛЕВСКИ ЕДВА ЛИ ЩЕ НИ СЕ ЗАРАДВА МНОГО. ОСОБЕНО НА ТЕЗИ КОИТО ГИ ВКАРВАТЕ В ПАРЛАМАТА. А КАТО ВИДИ КАКВИ МИЛИАРДИ КРАДЪТ ОТ НАРОДА НАПРАВО ЩЕ ВЗЕМЕ АВТОМАТА И ЩЕ ГИ НАПРАВИ НА РЕШЕТО. ЗАЩОТО ЕДВА ЛИ Е МИСЛЕЛ ЧЕ НЯКОГА ЩЕ ИМА ПО ЛОШИ ОТ ОСМАНЦИТЕ. А ПО ЛОШИ ОТ ОСМАНЦИТЕ СА ТЕЗИ КОИТО ГИ ВКАРВАТЕ В ПАРЛАМАТА. БЕЗОЧЛИВИ НАХАЛНИ И КРАДЛИВИ СЕЛСКИ ТАРИКАТЧЕТА. АКО БЕШЕ ЗНАЕЛ ЧЕ ЩЕ ГО ОБЕСЯТ ЗАРАДИ ТАКИВА ЕДВА ЛИ ЩЕШЕ ДА ТРЪГНЕ ДА ОСВОБОЖДАВА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСМАНЦИТЕ.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 666 до там са я докарали,че не смеят да напишат кой го обеси предателите долни
10
0
 
14
 
! Отговори
Ясенчо преди 9 години
Ако беше жив и види кой ни управлява пак щеше да умре с разбито сърце!!!!
9
0
 
15
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Най-краткият и точен стих за Левски:"Роди се и поведе ни в борба.Обесен бе, но нивга не умря"...
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да го прости дякона!!!Нека ние за които Левски даде живота си запалим по свещица и го поменем...!
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само като чуе човек думите АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА и настръхва. От много време се опитват да го омаскарят, но почти всеки българин го носи в сърцето и само споменаването на името Васил Левски изпълва с най-положителни емоции. Вечна ти памет Апостоле!
6
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Това трябва да е водеща новина и цял ден да стои
5
0
 
21
 
! Отговори
666 преди 9 години
Такива церемонии ме отвращават с това, че маса *** се плюнчат за делото на Левски, за което имат само някакъв мъгляв спомен от учебника. И ако не беше тази маса ***, България щеше да е такава, каквато Левски е виждал в мечтите си и за каквато България се е борил.Поклон пред Левски
4
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 9 години
Ако можеше да ни зърне отнякъде.....
3
0
 
22
 
! Отговори
Къркорий преди 9 години
Колцина от нас биха дали имот и живот за каузата България? Жалки потомци на славни деди сме, за това ни мачкат и унижават. Поклон пред паметта ти, Апостоле!
2
0
 
25
 
! Отговори
Ивайло преди 9 години
Поклон пред паметта му!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ВИНАГИ ЩЕ ОСТАНЕ ЖИВ