142 години безсмъртие: Почитаме Апостола на свободата

България прекланя глава пред делото на Васил Левски
Обновена: 19 фев 2015 08:53 | 19 фев 2015 08:52,
57
142 години безсмъртие: Почитаме Апостола на свободата
Снимка: архив Булфото

Днес* се навършват 142 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Датата ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

В храма „Света София” в столицата ще бъде отслужена Архиерейска панихидата. Службата ще започне от 17.00 часа, а в нея ще вземат участие предстоятели на столични храмове и други представители на клира на Българската православна църква. 

Програмата на Столична община включва литературно-музикална композиция с участието на актрисата Силвия Лулчева и хорова формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков, съобщава агенция "Фокус".

Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър. 

В церемонията ще участват Росен Плевнелиев – президент на Република България, и Йорданка Фандъкова – кмет на София. Слово по повод славната и трагична годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода ще произнесе акад. Константин Косев, член на Общобългарския комитет „Васил Левски”. 

 По повод годишнината от смъртта на Васил Левски, вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Ловеч. В храма „Успение Богородично“ в града Попова ще присъства на Панихида за Апостола, която ще бъде отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. Пред паметника на Васил Левски в Ловеч Маргарита Попова ще участва в церемонията за отбелязването на 142 години от гибелта на Апостола на свободата.

И най-младите ще споделят своето осмисляне на делото и заветите на Васил Левски – авторско есе, посветено на Апостола, ще изпълни Аделина Бисерова Велева от 12 „е” клас на 32 СОУ „Св. Климент Охридски” – София. В изпълнение на авторката ще прозвучи и стихотворението „Дяконът” от Илона Георгиева Кидикова от 7 „a” клас на СОУ „Любен Каравелов“ – Видин. Ученичката е победител в конкурса, обявен от Общобългарски комитет „Васил Левски” сред участниците в клубовете „Млади възрожденци” от цялата страна.

Клуб „Потомците на Левски” към ОУ „Васил Левски” – Златоград ще отбележи патронния си празник в Карлово.

Потомците ще се включат в Тържественото шествие, което ще започне от паметника на Апостола, и ще приключи в къщата-музей, където те ще се запознаят с всичко свързано с живото и делото на Васил Левски.

В клуба членуват ученици от 1 до 8 клас, по двама от паралелка. Задължително условие е, те да са получили похвални листове от училището, които се дават само за заслуги и принос към учебното заведение.

В Габрово за първи път по повод 142-годишнината от обесването на националния герой Васил Левски ученици ще застанат на почетен караул пред паметната морена на Апостола. Това съобщиха от общината.

Почетният караул е организиран от клуб "Млад възрожденец" при Националната Априловска гимназия, а учениците ще застанат за отдаване на почест между 10 до 12 часа днес. В памет на Апостола на свободата ще бъде отслужена панихида.

Деца от началното училище "Васил Левски" в града ще изпълнят музикално-поетична композиция, а оркестър "Габрово" ще свири на открито пред паметника на революционера възрожденски маршове.

Годишнината от обесването на Апостола ще бъде отбелязана днес и в Трявна. Там в двора на Старото школо ще се открие изложбата "Ученици рисуват Левски, Трявна и българската свобода", а панихидата ще бъде отслужена в храма "Свети Георги", където дякон Игнатий е пял при посещенията си в града преди век
и половина.

В Дряново годишнината ще бъде отбелязана с поклонение пред паметника на Апостола в центъра на града, а учениците от училище "Максим Райкович" ще изпълнят рецитал и драматизация под наслов "Васил Левски пред съда".

*Апостола е обесен на 6 февруари 1873 г. по стар стил. Тъй като България преминава от Юлиански към Грегориански календар или от стар към нов стил, към „старите дати“ преди 1 март 1900 г. бе трябвало да се добавят 12 дни. Затова според историците датата на обесването на Васил Левски е 18 февруари. Въпреки това датата, добила гражданственост, е 19 февруари.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 9 години
Ти голям историк се извъди бе, този... Човек да помисли, че там си бил... Или си някой ***. Аре ходи бий чело у земята и не занимавай хората с простотиите си
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нема Левски, нема ЦСКА - всичко е Берое !
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левски е измислен и обожествен образ за да може и българите да си имат икона, на която да се кланят. Животът му далеч не е това, на което ни учат в часовете по история.За мен най-великият българин не е той, а великият Христо Ботев.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KAKAV TI LEVSKI SAMO AZIS I ZIGANSKA MUZIKA V USHITE MI ZVUCI.
31
2
 
4
 
! Отговори
въйвъй преди 9 години
"ПИСМО ДО ЛЕВСКИ" / от Златина Великова /Спи, Дяконе! Не се събуждай!Остани в незнайния си гроб! Добре си ти ... от там не виждаш съдбата на достойния ни род.Не виждаш майките, които днес не раждат.Стариците край кофите за смет.Бащите с джобовете празни,в ръцете с куфари, и здравец за късмет.Децата ни са вече на изчезване.Селата мъртви. Пусти градове.Строим хотели, паркинги, гаражи ...Край просяка минава BMW.На "пътя към Европа" се продават,в ръцете с кукли малките моми.Те детството си в сънища сънуват.Стаена скръб в очите им гори.Спи, Дяконе! Не с
30
1
 
9
 
! Отговори
abc преди 9 години
Предатели, свалете портретите на Ботев и Левски! Вие, пребоядисани хамелеони и словоблудци, дето четвърт век сеете нихилизъм и отричате достойните постижения на трудовия народ, веете лекьосаното знаме на чудовищната демагогия, вие, платени ***, загнездили се по високите етажи на властта, вие, набързо произведени дебелобузести генерали, да не сте посмели на 19 февруари да се курдисате пред паметника на Апостола!
29
0
 
7
 
! Отговори
abc преди 9 години
Господа властващи, свалете портретите на Ботев и Левски от всички държавни институции. Присъствието им между такава предателска гмеж е унизително. То е гавра с тяхната саможертва, с техните въжделения за устройство на държавата, гавра с техните представи за демокрация. Смъкнете всички картини, посветени на величието на ханове, царе, съдбовни събития в драматичната ни летопис.Изтрийте всички онези паметни слова, съдържащи мъдростта на вековете и светлите стремления на древния ни народ!
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходих сутринта на паметника на Левски прекръстих се и му казвам Левски,Левски що не идеш сега в парламента да видиш едни разбойници как ти заробват държавата!
27
6
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 9 години
До до един турчинНедей забравя,че е предаден от българин.А относно 500г.ако не бяха ви пазили османците,поради многобройното наличие на византийци отдавна да сте забравили думичките мамо и тате.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*АпостолЪТ!!! Авторите, оправете си бележката в края! Срамота е на такава статия да има толкова *** грешка!
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДВАЛИ В ДНЕШНО ВРЕМЕ ЩЕ СЕ РОДИ ТАКЪВ КАТО ЛЕВСКИ. ТАКИВА СЕ РАЖДАТ ВЕДНЪЖ НА МИЛИОН ГОДИНИ. ЛЕВСКИ В ОЧИТЕ НА ОСМАНЦИТЕ Е БИЛ ТЕРОРИСТ. ЗА КАКЪВТО И В ДНЕШНО ВРЕМЕ ЩЯХА ДА ГО ОБЯВЯТ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ. ВЪПРЕКИ ЧЕ СЕГА СЕ ПРАВЯТ ЧЕ ГО ПОЧИТАТ И ТАЧАТ. АМА АКО ИМ БРЪКНЕШЕ В БАНКОВИТЕ СМЕТКИ И ИМ СПРЕШЕ ДАЛАВЕРКИТЕ ЕДВА ЛИ ЩЯХА ДА ГО ПОЧИТАТ КАТО БОРЕЦ СА СВОБОДА И ПРАВДИНИ. ВЕДНАГА ЩЯХА ДА ГО ОБЯВЪТ ЗА МЕЖДУНАРОДНО ИЗДИРВАНЕ И ОСЪДЯТ НА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА..
24
6
 
4
 
! Отговори
един турчин преди 9 години
Той поне минал през съда, както се знае в комисията имало и българи.А хилядите избити от народния съд без присъда от комунистите?Гледайте филма ,ИЗПЕПЕЛЯВАНЕ,за да разберете какви сте.
23
14
 
4
 
! Отговори
Режисьор На Дублажа преди 9 години
Сега на такива като Левски им казват мутри. Прочетете малко исторически факти , а не безкрайното повтаряне ( последните 100+ години) на мантрата за героя .
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ***, вижте кога се преминава от Юлиански към Григориански календар. Със закон това става като датата 31.3.1916 е последвана от 14.4.1916, което прави 13 дни разлика, и това важи за всички дати независимо от натрупаната разлика от дни между календарите така 06.02.1873 става 19.02.1873. Тогава и само тогава се чества обесването на Дякон Левски. Поклон Апостоле!
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормалните хора още вчера слагаха цветя на паметника. Защото днес ще е блокиран за да могат да се изтъпанят всичките толупи от управлението и да сричат написани речи!Поклон Апостоле!!!
20
13
 
6
 
! Отговори
INTERPOL преди 9 години
Съдебната тогавашна Система на Османците работела на 100% затова е бил обесен защото е съучастник в Престъпление (Арабаконашкия обир 1872 година) , ако беше по наши дни щеше като Братя Галеви или като Поли Пантев да се пече на Карибите , не разбирам защо толкова години наред на преден план излиза Апостола а на заден план вероятно Манипулативно остава ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО
19
12
 
5
 
! Отговори
INTERPOL преди 9 години
Съдебната тогавашна Система на Османците работела на 100% затова е бил обесен защото е съучастник в Престъпление (Арабаконашкия обир 1872 година) , ако беше по наши дни щеше като Братя Галеви или като Поли Пантев да се пече на Карибите , не разбирам защо толкова години наред на преден план излиза Апостола а на заден план вероятно Манипулативно остава ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО
18
1
 
15
 
! Отговори
Victimized преди 9 години
Толкова умен и самоотвержен човек , не се е разждал след Апостола . И тогава го е казал и сега е така " Най виновни са чорбаджиите " , те предаваха народа си на турците за жълтици дано горят в ада , те обесиха Левски децата им да не видят бял ден , те са същите които налапаха власта след освобождението на готово , те са същите които ни управляват днес . Долу ръцете от Апостола , стига сте лицемерничели по такива събития , със букети и заучени фрази !!! Свобода или Смърт .......
17
1
 
18
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Най-голямата гавра с паметта на Апостола са двуличните физиономии на политиците,които ще се появят по чествания и медии днешния ден.Тези предатели преди да почнат да си създават пиар с накъдрените си словоизлияния,да си помислят какво би им казал Левски ако бе жив.И как би постъпил с повечето от тях?!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕХ,КОЛКО МЪКА ИМА В ТАЯ ДЪРЖАВА