70% от 7-годишните поне с един кариес

Причината - липса на профилактика и немарливост на родителите
Обновена: 21 фев 2015 09:41 | 21 фев 2015 07:58, Александър Попов
13
70% от 7-годишните поне с един кариес
Снимка: Reuters

Състоянието на детските зъби е доста тревожна - 70 процента от седемгодишните са с поне един кариес, сочат данните от национално епидемиологично проучване за състоянието на детските зъби.

Родители водят вече 5-6 годишни деца в кабинетите с абцеси, което говори за липса на профилактика и немарливост от страна на родителите, коментира пред БТА управителят на Общински дентален център - Сливен д-р Живка Георгиева.

По думите й тези случаи нарастват, в някои от случаите децата дори се хоспитализират.

Няма разлика между заболяванията при децата от малките населени места или тези в градовете, са впечатленията на д-р Георгиева. Според нея причината за това са не само липсата на средства за орална хигиена, но и небалансираното и нездравословно хранене, при което децата приемат изключително много сладки храни.

Специалистите съветват родителите да водят децата на зъболекар поне веднъж годишно.

Първата среща на едно дете с лекаря по дентална медицина, трябва да е още с появата на първото млечно зъбче, категорична е зъболекарката.

Съветвам родителите да водят децата си на зъболекар поне веднъж годишно, защото освен разрушенията при зъбите, в страната ни се наблюдават и голям процент зъбно-челюстни деформации, които могат да бъдат следствие от неправилно хранене, смучене на биберон и пр. Заболяванията на венците също се повишават, заяви д-р Георгиева.

Д-р Николай Шарков - главен секретар на Българския зъболекарски съюз, препоръчва за здрави зъби и венци да се спазват пет основни правила. Това са профилактични прегледи два пъти годишно, правилна устна хигиена, флуорна профилактика, правилно хранене, употреба на дъвки без захар. Тези правила важат както за възрастните, така и за децата, като при най-малките деца не се препоръчва дъвчене на каквато и да било дъвка.

Правилната устна хигиена включва миене на зъбите сутрин и вечер с добре подбрани четка и паста за зъби.
Използването на зъбни конци за почистване на междузъбните пространства ще отстрани зъбната плака, която е колония от бактерии, причиняващи кариес. Езикът също трябва да се почиства.

Правилното хранене включва консумация на твърда, богата на белтъчини и бедна на захар храна. Трябва да се избягва честото хранене със сладки, тестени и лепкави храни. Ако няма възможност за измиване на зъбите след всяко хранене, трябва да се дъвчат дъвки без захар.

Зъбите се мият след всяко хранене, но ако не е възможно, то те трябва да се мият сутрин и вечер в продължение на 4 минути.

Експертите препоръчват да се консумират храни, богати на калций, както и такива, които естествено почистват зъбите - ябълки, моркови, предимно сурови плодове и зеленчуци.

Най-вредни за зъбите са дъвчащите бонбони, локум, шоколадови бонбони, торти, алармира д-р Шарков. Тези храни са най-опасни, когато се консумират между основните хранения. Промяната в цвета на зъбите настъпва заради прекомерна употреба на кафе, цигари, червено вино, касис, боровинки, къпини и др, обяснява той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: зъбизъболекаркариес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
2000 преди 9 години
Безразборното ядене на сладки и пиенето на ГАЗИРАНИ напитки, най-вече кока-кола, са в основата на появата на кариесите, а не липсата на профилактика.
5
2
 
6
 
! Отговори
г преди 9 години
при зъбите 90% е ген ,останалото е грижа
4
6
 
4
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Вземете се засрамете! Родители, водете децата си на профилактични прегледи!Детето ми е на 8 години и да чукам на дърво няма нито един кариес, даже го хвалят какви хубави зъби има!Демокрацията ви била виновна! Страдате от комуноидно-шизоидно разстройство, това ви е диагнозата според мен!Аз като бях ученик точно училищните зъболекарки от прехваленото безплатно здравеопазване ми скапаха зъбите и сега съм целия в мостове и коронки!А прегледите и сега са безплатни за децата!!!
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сложете юзди на стоматолозите!Осигурете безплатно следване с последващ договор от 15 години за работа в държавно лечебно заведение!Сега стана ли ви ясен истинският образ на ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА,ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ,фалшивите свободи на плебса и лъскавите дрехи и дрънкулки.Вижте слободията на банките,енергийните дружества,корупцията,бандитизма,нещастниците по улиците и т.н.ЧЕСТИТО!!!
2
2
 
9
 
! Отговори
... преди 9 години
До безотговорните родители - спрете да храните децата си с *** !!!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честита "ДЕМОКРАЦИЯ"!