У нас не се подслушва поголовно, било мит

Броят на използвани СРС намалява, заяви Бойко Рашков
21 фев 2015 08:13, Александър Попов
21
У нас не се подслушва поголовно, било мит
Снимка: Булфото, архив

Измислица и мит е, че у нас се подслушва поголовно и безразборно. Това заяви в интервю за "24 часа" Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на СРС.

Според него у нас я няма нагласата, каквато например имат някои западни страни да се контролира масово и да се събира абсолютно всичко, независимо дали информацията е необходима.

По думите му през 2014 г. в сравнение с 2013 г. броят на използваните СРС и на лицата, спрямо които са приложени, намалява.

"В няколко случая установихме, че срещу граждани са използвани неправомерно СРС, за което ги уведомихме. Това им отваря пътя на исково производство срещу държавата за обезщетение, на основание Закона за отговорността на държавата за вреди", заяви Рашков.

Още по темата

По думите му нарушенията при прилагане на СРС са с различни степени. Някои са в по-голяма степен формални и не засягат правата и интересите на гражданите. Когато бюрото реши, че са налице данни за престъпление си информира главния прокурор.

"Вече имаме 4 такива случая. В един от случаите искането и разрешението за прилагане на СРС е насочено към лица, за които няма абсолютно никакви данни, че са участвали в каквото и да било престъпление. В друг случай е поискано и получено разрешение от съдия за деяние, което е било престъпление, но към момента на изготвянето на искането и даването на разрешение е било декриминализирано, т. е. заличено в Наказателния кодекс. Това означава, че в правния мир вече не е имало такова престъпление. Имахме и случай, когато по отношение на лице, за което е искано СРС, няма никакви данни за подкуп, но е дадено разрешение", обясни Бойко Рашков.

Според него Законът има много несъвършенства.

"Бих предложил например, когато съдията разрешава използването, ясно да се разпише, той винаги да се мотивира, а не само при отказ. Другото, което бих апелирал да се приеме, е всеки съдия, който разрешава СРС, да може да проверява в обща електронна система дали за лицето, за което се иска СРС, не е било правено искане и в друг съдебен окръг за същото престъпление. Това също е мярка срещу злоупотреба. Сега ако някой иска, може за един човек да отиде в няколко съдебни района, да получи разрешение и набюдението да продължи не 300, а 600 и повече дни. Затова смятам, че е наложително създаване на общ регистър за съдиите от цялата страна", обяви Рашков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
ПИЖО преди 9 години
НЕ ,ТА НЕ , САМО ВСИЧКИ, КОИТО ИМАТ ТЕЛЕВИЗОРИ -НЕ ГОВОРИМ ЗА МОБИФОНИ И ДРУГИ ДЖАДЖИ ,ДЕТО СА ОЩЕ ПО ДОБРИ ТЕХНИКИ ЗА ПОДСЛУШВАНЕ -ЗАСЕГА САМО БОЙЛЕРИТЕ НЕ СА ПОД КОНТРОЛ ! КОЙ ЗНАЕ !
14
2
 
2
 
! Отговори
НПП преди 9 години
Не го харесвам този Рашков . Скъса ме на един изпит ...нарочно , гадняра !
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за морал имат хората, които подслушват. За мен това са извратеняци.
12
1
 
3
 
! Отговори
Педро преди 9 години
Прав е другарят Бойко Рашков. Това да подслушваш само един-единствен човек - Бойко Борисов поголовно подслушване ли е?
11
0
 
4
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Прав е Бойко Рашков. Подслушва се само опозицията и вътрешно партийните врагове. Подслушват се и бандитите които не се отчитат.
10
1
 
3
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Официално намалява, обаче както всички разбрахме от скандала "Червеи", малоумното моряче Овчев е давал тайни нареждания и е пращал специални хора, които по цели нощи без никаква документация са презаписвали масивите на МВР, подслушвали са политици и протестиращи и никой не знае къде са сега всичките тези записи и копия на архивите. Нищо чудно на по-късен етап Патрашката да изкара някоя флашка :)))
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с подслушването стана тюрлю гювеч, за да се размие вината на Цв.Цв. , Б.Б. и Пашата.
8
1
 
2
 
! Отговори
Х преди 9 години
От МВР са източени данни за криминални престъпници които после да се вербуват за обслужване на кръговете около ДПС-било икономически или политически.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко се слуша всичко!
6
2
 
2
 
! Отговори
Боклук преди 9 години
Този *** вместо да се скрие някъде, да напише дисертация в Библиотекарския институт--да стане професор-- дава *** изявления. Кога най-сетне тези *** ще се разкарат.
5
1
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Не само, че се подслушва масово. По-лошото е, че някои ченгета ползват за частни интереси информацията, която получават по служебен път. Факт !Обслужват и политически интереси на управляващи партии ...Затова, докато не се изгради система гарантираща, че информацията ще бъде използвана само в интерес на държавата, подслушването трябва да бъде сведено до минимум !В условията на Нов световен ред обаче това ми се струва вече невъзможно.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повярвях му и се разплаках от умиление колко е честен!
3
3
 
1
 
! Отговори
Нести ес хоус преди 9 години
Има ли смисъл да казвам,че ние,българите,сами се подслушваме един друг.Заложено ни е просто.Замислете се ... най-простия пример - когато дойде инкасаторката за водата,комшиите знаят,че нямате пари да платите и въпреки всичко казват :- Да бе,е сега беше тука.Чух го да грома.Тук е,ама не отваря.Не,не,тук е,пие бира и яде на корем.Казва го с надеждата нали,че не сте на шпионката и не чувате разговора.А като Ви срещне казва :- Тая за водата мина,казах,че те няма.Ауу ние ли какви сме подлиии
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И подкупи не се вземат, ши знайш. Тази некадърна шуробадженакорушветчийска пасмина е най-неподкупната орда рушветчии в света, струваща на данъкоплатците над 1,5 милиарда лева годишно, без да броим щетите които нанасят с простотията, кражбите,далаверите и некадърността си.
1
0
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
"Държавното" подслушване може и да намалява,ама частното се увеличава,вкл. и с държавни средства!