Бизнесът иска възрастта за пенсиониране да расте с 6 месеца годишно

Работодателите се обявиха за отмяна на втора категория труд
25 фев 2015 12:21, Евгения Маринова
32
Бизнесът иска възрастта за пенсиониране да расте с 6 месеца годишно
Снимка: архив, Ройтерс

Четирите национално представителни работодателски организации предлагат нарастване на пенсионната възраст с по 6 месеца годишно за трета категория труд до навършване на 65 години за двата пола.

Предлагат и нарастване на осигурителния стаж до 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Бизнесът изпрати до вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин предложенията си за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система.

Още по темата
Предложенията бяха очаквани от Калфин, който преди дни заяви, че те ще бъдат взети под внимание и обсъдени на Съвета по пенсионната реформа към Министерството на труда и социалната политика.

Идеите на работодателите, изпратени до медиите, включват запазване на тристълбовия модел на пенсионноосигурителната система.

Бизнес организациите искат и отмяна на втора категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труда при първа категория труд.

Те се обявяват за радикална промяна на системата за определяне и отпускане на пенсиите за инвалидност, за да се предотвратят злоупотребите и така да се ограничи дефицитът в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Сред предложенията си и разграничение между характера и обхвата на осигурителните плащания и на тези, които имат характер на социално подпомагане, както и приходите и разходите на осигурените по чл. 69 от КСО (балерина, балетист или танцьор в културни организации) да се обособят в отделен фонд на ДОО.

Още икономически новини четете в Investor.bg


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Химия преди 6 години
С какво право ще си позволяват от Бизнеса да решават за хората работещи Първа и Втора категория труд!!! Те на ясно ли са въобще със труда на тези работници!!! Да дойдат от Бизнеса да работят в Металургията и Химията да видим колко време ще изкарат на тези тежки условия на труд!!!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня Калфин като нищо ще се съгласи! Какво ли не би дал да си запази стола....
26
0
 
3
 
! Отговори
ДИДИ преди 6 години
Може, ама ако бизнесът вдига и заплатите на всеки 6 месеца!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** да върнат вноските с лихвите на хората а пък те ще решат до кога ще работят.Върнете парите на всички ограбени хора които не са доживели да вземат пенсия те си имат наследници и парите са техни.
24
0
 
15
 
! Отговори
Judge Dredd преди 6 години
Заглавие от в-к "Труд' бр. 16 от 2085г.:"Работник доживя пенсия"подзаглавие:"117-годишният пенсионер ще успее най-накрая да си купи цял хляб този месец, а следващият- част от лекарствата"
23
1
 
15
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 6 години
Горещо подкрепям такива новини,трябва възраста да се вдига всяка година и да достигне заветните 80г.,тогава хората ще видят пенсия.Така ще получат грандиозно високата пенсия от 150 лв на месец.Държавата ще ви пусне и бонус-един безплатен китайски *** от 1 лв за пенсионерите.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм на 57 години ама бизнеса не ме иска иска да си до 35 а иска тук майка си и баща си
21
0
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Бизнеса да се научи не само да иска, но и да дава. Искат увеличаване на възрастта за пенсиониране с 6 месеца всяка година, но ако човек над 60 години отиде при тях да търси работа, или ще го отпратят, или ще му предложат такава заплата, че ще е по-добре да е на социални помощи.
20
0
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Сега, вместо да се вдига малко по малко, дайте да го направим наведнъж - възраст за пенсиониране 100 години със стаж 99. И въпросът ще се реши завинаги.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200х12=24002400х40=96 000
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 65г вадиш 40г стаж = 25 долу горе когато завършва еди студент. От там нататък как ще си изработите тези 40г в тази несигурна държава.Това е просто една голяма заблуда на младия човек който в момента не го осъзнава.
17
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
biznesat e mafiotska struktura .rabotnici ot vsichki kraishta na stranata,vdignete se na stachka sreshtu tiah,a ne sreshtu pravitelstvoto! biznesa raboti protiv naroda i nikoi ne mu tarsi smetka za ukrivaneto na dohodite. vsichko da stane darjavno,i "biznesmenite"da gi vpregnem da rabotiat do 70 g ,da gi pitam kak se chuvstvat togava.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А с 6 години на година, не може ли? И на тия, които толкова много искат им пожелавам да наемат на работа само 70 годишни!
15
0
 
21
 
! Отговори
бг преди 6 години
Мога да ви кажа от първа ръка,как стоят нещата при нас.Персонала е седна трета по малко от нормалния за производството. 70% са работещи пенсионери на ниска заплата . Така ,че "бизнесмените" да не реват ,а да създадат условия ,като в останалите европейски страни.
14
3
 
3
 
! Отговори
Кикс преди 6 години
До почтимилионерПосмали малко... Нещо ти издиша аритметиката.
13
3
 
10
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Много сериозна тема, която трябва да се дискутира сериозно. Ако няма работеща икономика, то няма да има нищо-заплати, пенсии, живот. Питайте какво пречи на производствата, помагайте им, инвестирайте в образование и особено във възпитанието и ще има резултати. Само с търговия на вносни стоки загиваме.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето,пак за пари реват!
11
0
 
10
 
! Отговори
безработен :) преди 6 години
Аз отдавна нищо не им плащам :)) !Щото каквото платя,директно го крадат ,пък то след още някоя година няма и да има и пенсии и работещи и държава :)
10
3
 
18
 
! Отговори
почтимилионер преди 6 години
вземат ми всеки месец удръжки 200лв.х12месеца х 40 години=960 000лв- не искам да плащам за здравни осигуровки, колкото и пъти ми се е налагало операции или някакви прегледи си ги плащам на частно- не искам да плащам каквито и да е осигуровки други, за пенсии и каквото и да е Ако не ми вземат удръжки за толкова години ще съм почти милионер
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всички са "бизнесмени" . Всички те се крият зад минималната работна заплата.Ако тя е такава, че да позволява на хората да живеят с нея(не в охолствно но нормално) то половината не ами повечето "бизнесмени" ще фалират! България- страната на работещите бедни. Бедни сме когато работим как някой да очаква да получи добра пенсия когато се пенсионира? Ако изобщо доживее до пенсия. 40 години плащаш вноски за да ги ползваш максимум 20 а по вероятно около 5 ..... Бизнес е *** дума вече