Бизнесът иска възрастта за пенсиониране да расте с 6 месеца годишно

Работодателите се обявиха за отмяна на втора категория труд
25 фев 2015 12:21,
32
Бизнесът иска възрастта за пенсиониране да расте с 6 месеца годишно
Снимка: архив, Ройтерс

Четирите национално представителни работодателски организации предлагат нарастване на пенсионната възраст с по 6 месеца годишно за трета категория труд до навършване на 65 години за двата пола.

Предлагат и нарастване на осигурителния стаж до 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Бизнесът изпрати до вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин предложенията си за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система.

Още по темата
Предложенията бяха очаквани от Калфин, който преди дни заяви, че те ще бъдат взети под внимание и обсъдени на Съвета по пенсионната реформа към Министерството на труда и социалната политика.

Идеите на работодателите, изпратени до медиите, включват запазване на тристълбовия модел на пенсионноосигурителната система.

Бизнес организациите искат и отмяна на втора категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труда при първа категория труд.

Те се обявяват за радикална промяна на системата за определяне и отпускане на пенсиите за инвалидност, за да се предотвратят злоупотребите и така да се ограничи дефицитът в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Сред предложенията си и разграничение между характера и обхвата на осигурителните плащания и на тези, които имат характер на социално подпомагане, както и приходите и разходите на осигурените по чл. 69 от КСО (балерина, балетист или танцьор в културни организации) да се обособят в отделен фонд на ДОО.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не че съм за вдигане възрастта за пенсиониране, щото виждам че колеги над 60-65г. понякога са абсолютно неадекватни в работата, естествено нормално е, с възрастта, стреса и натоварването. От друга страна, защо на всички депутати, министри, "бизнесмени", децата им са в чужбина. завършват 12ти клас и бързат да ги пратят навън - щото са наясно, че след 25- 30 години, тука няма да останат хора в активна възраст да работят и да плащат данъци/осигуровки, само *** и неграмотни лентяи
7
0
 
19
 
! Отговори
Горски преди 9 години
Тез кавали не щат ли да надуят свирката - или искат само да крадат по всеки възможен начин
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най добре да кажат че няма да има пенсии , да се свърши с тия глупости и да се закрива държавата
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V BALGARIA NIAMA BIZNESMENI--TE SA KRADZI OT PARVA KAREGORIA.
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То ако питате бизнеса може и да работим до 80 години нищо че средно живота на един мъж в България е към 63 години. А да ги попитам тези работодатели от бизнеса те кога за последно са наели човек на или над 50 години да върши работа? В обявите за работа дори се поставят условия да е под 45 да не казвам че има и по рестриктивни..... А за увеличаване на заплатите респективно вноските в соц система за по-високи пенсии за това няма да предложат нищо нали.... Страшен бизнес ама за работодателя ....
3
1
 
16
 
! Отговори
0--[[ преди 9 години
Защо да се обвързваме с години или трудов стаж, най- добре до гроб. Вместо да се дават пенсии едно безплатно погребение и ще се постигне голяма икономия на бизнеса и на държавата
2
0
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Странни предложения от страна на бизнеса, който обикновено не назначава работници над 50те. ...или просто това са поредните рупори на властта?
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божидар Данев, *** гнусна, господ да те накаже !