Протест пред МС заради сметището в село Баня

"Искаме туристическа инфраструктура, а не боклук", скандираха недоволни
4
Протест пред МС заради сметището в село Баня
Снимка: Булфото, архив

"Искаме туристическа инфраструктура, а не боклук" и "Забележителности около Банско“ - сметището на Баня" бяха част от плакатите, които издигнаха протестиращи днес пред Министерския съвет срещу изграждането на сметище в село Баня.

Протестът е организиран от "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" и сдружение "Баненска буна 2011".

Според жителите на селото и региона така ще се извърши екологично престъпление срещу място, където има прекрасна природа и много минерални извори. Хората искат да се потърси алтернативна площадка за строежа на депото за отпадъци, което трябва да събира сметта на четири общини - Якоруда, Белица, Банско и Разлог.

Освен това, за да бъде изградено, ще бъдат изсечени над 160 декара борова гора, посочиха от НФСБ.

Данчо Хаджиев от НФСБ заяви, цитиран от БТА, че проектът е лишен от всякаква логика - и икономическа, и човешка.

Протестиращите ще внесат писмо в МС с искания от граждански и неправителствени организации. Сред исканията са да се сформира работна група от граждански организации и държавни експерти, която да извърши независим контрол на документацията по проектите за регионални депа - Ямбол, Разлог, Самоков, Дупница, да се възложат нови процедури по ОВОС за алтернативни площадки за регионалните депа, да се направят промени в Закона за управление на отпадъците, които да позволяват граждански и неправителствени организации да участват и контролират дейността на регионалните сдружения за управление на отпадъците.

Евродепутатът Ангел Джамбазки каза, че е внесъл три сигнала в ЕК - един за Баня и два - за Самоков, в които описва подозренията на хората, че става дума за злоупотреби с европейски средства. Как си представяте, че между трите селища, които са най-хубавите там, хората ще ходят да почиват, минавайки през сметището, попита реторично той и допълни, че живеещите там трябва да имат местен бизнес и да развиват туризма.

Според него има проблеми и с отчуждаването на имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
cebel basmi преди 9 години
sexy bg picture :)
3
1
 
2
 
! Отговори
??? преди 9 години
Къде бяха останалите политици?На изборите обикалят като хрътки , а сега ги няма никакви да помогнат за решаване на този проблем.Хора, разберете, потъваме, а тия в министерските меки кресла и охранените депутати си живеят живота.Браво на тия безстрашни граждани, които не се страхуват да изразят мнението си открито!
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Протестът е организиран от "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО"Ясно, теляците на Кратун - по-нататък спрях да чета ...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега сто на сто слугинажната преса ще обяви хорицата за ***.А ония от Платена мрежа ни ги излъчваха в прайм-тайма на телевезиите с целия им смешен сценарий с белия автобус.Бангладеш, кво да праиш ...