Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места

Фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти
Обновена: 1 мар 2015 11:04 | 1 мар 2015 09:37, Екип на Bulgaria On Air
242
Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места
Снимка: Bulgaria on Air

60 процента от завършилите висше образование се реализират след това на трудовия пазар, едва половината от  тях започват да работят по специалността си. Това сочат данните на Българската стопанска камара.

Бизнесът настоява да се ускори издаването на работни разрешителни за чужденци, които биха могли да започнат работа в сфери, където има остър дефицит на кадри.

В момента фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти. Oстър е дефицитът на служители и в туризма. Недостиг на лекари и инженери започва осезаемо да се усеща на трудовия пазар.

В същото време депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев поискаха да се въведе зелена карта за бесарабските българи и за българите от Западните покрайнини.

От Стопанската камара настояват финансирането на университетите да зависи от процента реализирали се техни студенти на трудовия пазар. Предлагат и да се ползва и чуждият опит.

Вижте подробности в репортажа на Кремена Кръстева по телевизия Bulgaria on Air. 

Oще репортажи на Bulgaria on Air гледайте ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
6
 
! Отговори
За тея 500 евро преди 9 години
За тея Eur 500-700 разрешавам да ме хванете за *** и да движите, или да Ви роня чубрица.
167
1
 
6
 
! Отговори
ит преди 9 години
Докторът от втория етаж го няма от две години. Вчера видях,че прозореца им свети. Вътнал се е. След няколко дни май,пак ще заминава. И пак две,три години няма да го видя.Ромите се множали и те щяли да стават лекари,инж. и ит специалисти. Щяли да плащат данъци и дори ще станат войници и ще защитават България от Русия.СМЯХ,СМЯХ,СМЯХ... СМЕЯ СЕ,ЗАЩО ЗНАМ КАКВО СЕ СЛУЧВА И КАКВО ПРЕДСТОИ.Скоро,кризата ще свърши. В Америка започнаха сериозни промени. Скоро балона ще се спука. То не бяха домейн м
166
0
 
12
 
! Отговори
бро преди 9 години
Абе таралясници, липсват ви инженери ли?При заплата 600 лв , по добре да работят като бармани или сервитьори. Дайте им стимул бе!
165
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е вярно че има недостиг на кадри. Има стиснати работодатели. В България еди IT специалист я му дадат 2000 лв. я не му дадат а в Европа без да се пазари ще взима 5000 евро. Ако дават в България тия пари ще има интерес.
164
1
 
18
 
! Отговори
Оферта преди 9 години
До всички "бизнесмени", дето не им стигали кадрите - който от вас се навие да ми плаща над $100 на час (айде, преди данъци да е), веднага ще се върна в БГ да работя за вас. IT специалист/мениджър с над 15 години международен опит. И съм наистина, ама наистина много добър. Няма да съжалявате.Айде да ви видим...
163
1
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Търсят се сто и петдесет хиляди яки мъжаги,смели и решителни да вкарат страната в правилната посока.Всичко останало ще си дойде на мястото си впоследствие
162
1
 
12
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Бизнес¿???Бизнесмени ????Такова нещо в България няма.
161
2
 
16
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
Абе не знам откъде вадят тия невероятни числа. 10 000 ИТ специалиста? Сериозно? И къде трябват? На кого са необходими? За?А наскоро отваряли ли сте сайтове за работа - там и 1000 обяви няма да намерите за ИТ.....Не знам защо се лансира такава теза, но мисля че тя рязко контрастира с реалността.Другото - тук някои плюят бизнеса. Ама чакайте малко - това са олигарси, мутри, престъпници. Бизнес е съвсем друго! Малките фирми фалират, а без тях няма икономика, данъци, пенсии - нищо. Мислете!
160
1
 
6
 
! Отговори
Priest преди 9 години
Това се нарича структурна безработица. Доста лош показател е. В САЩ в момента вилнее същият феномен. Единственият начин да се оправи е преструктуриране на икономиката. Как точно е въпрос на това какво им се работи на българите и от какво смятат, че ще спечелят най-много олигарсите, техните лобисти в Парламента, както и за какво точни ни готвят Великите сили. Кютайте си спокойно. Пийте по една ракия и пейте патриотични песни....:))))
159
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почасово заплащане поне колкото в Гърция, и то във всички райони на БЪЛГАРИЯ,ДА Е ЕДНАКВО..Тогава ще има всякакви специалисти и няма да има бедни райони ,като северозапада.Ако някой политик чете тези коментари,да се замисли.Ако се внесе подобно предложение в парламента,и се гласува подобен закон,това е шанса за борба с бедността.Бизнеса ,да не реве след време,че няма,кой да наеме на работа ,машинитеи цеховете,които купиха с жълти стотинки,от приватизацията,ще останат празни след време.
158
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бизнесът е виновен за над 2 милиона българи,работещи в чужбина.Когато плащате по едно евро на час,държите на качество на продукция,която е за износ,за една дреха ви се плаща 100 пъти повече от поръчителя,ползвате еврофондове,която част от парите са за работника,които не получават например ваучери за храна.Дори и за кофичката мляко се стискате,защото в цеховете за дрехи е ад от пара и прахоляци.Не поносима норма.След това вината е в политиците,защото те идват от бизнеса,синдикатите също лапат.
157
0
 
17
 
! Отговори
i преди 9 години
Когато се гласува закон за почасово заплащане,еднакво в , както в другите европейски страни,до тогава ще има недостиг на кадри във всички свери на икономиката.Бизнесът отчита ръст на икономиката за 2014 година.Значи положението,не е толкова трагично в производството.Работя в леката промишленост,и ми се плаща на нормовреме 4 стотинки на минута,и е направено така,че да се скъсаш да гониш норма и тях не можеш да ги изкараш.И като ти вземат плосък данък и осигуровките от тях няма и едно евро на час.
156
0
 
6
 
! Отговори
стоян преди 9 години
до 216. ти си разумен производствен човек. Новият световен ред иска да доликвидираме и малкото машиностроително производство и да пише-България била ИНДУСТРИАЛНА държава. 17 год работих във промишлеността,и рева за това пак да работя в завод,ама годините ми станаха много/60/.все ми е едно ,ако съм жив,да се възроди машиностроителното и инстументално производство,защото ще съм тор на червейте.който не е работил в завод ,не знае красотата на индустриалният промишлен труд.
155
0
 
20
 
! Отговори
илко преди 9 години
за всичко съм съгласен с казаното от теб, но частта дето ако баща ми е кравар и аз трябва да продължа по този път, щото едва ли не имам лоши гени Е ПЪЛНА БЕЗСМИЛИЦА.Проблема на нас българите е че сме закостеняли мозъци и не се движим по принципа печеля аз печелиш и ти.. а по принципа ВСИЧКО ЗА МЕН!
154
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Товарищи червени капиталисти, ако искате специалисти и сериозен бизнес вместо да пилеете пари по коли, вили, жени и откровени простотии, ги дайте на тези, дето искате да дойдат. Ако смятате да наемате някого, за да го превръщате в абонат на социални грижи, скоро дори и работещите пенсионери ще емигрират.
153
3
 
22
 
! Отговори
колио преди 9 години
Проблема в българия не е липсата на АТ специалисти,а липсата на стругари и трактористи.За направата на сериино изделлие в електрониката ти трябва1инстроменталенцех с 20 работника стр,фрезисти шлаифисти,ерозиичици и тн.2пресов цех с 5 6 човека 3линия за спояване с трима души песонал4Инж констуктор и 1 АТ специалист.Тези АТ специалисти дето ги турсят са телефонисти за коуцентрове.
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво му хейтвате младите завършили бе *** парчета. В университета се учи една специалност, която има много направления. Като започенеш работа няма да работиш във всичките направления, а само в едно. И *** парче(работодателя) иска новозавършилият човечец да знае всичко в направлението, в което работи фирмата.... ама няма как да стане. Примери много мога да дам. Вие като знаете много къде сте учили? Или сте със средно образование?
151
2
 
26
 
! Отговори
Ози преди 9 години
Интересно тогава, след като има такъв остър недостиг на ИТ и всякакви други специалисти, аз какъв все още го крепя в чужбина и защо още не съм се върнал в тази най-богата страна на стария континент, с най-мощната икономика, с най-високите заплати, с най-добрата инфраструктура и с най-ниския криминален рейтинг... За ерудицията и интелекта на управляващите я да не говорим...
150
1
 
12
 
! Отговори
Old преди 9 години
с програмиране. В София - Не мерси.От всички мои колеги в спец.Икономическа Информатика в университета, само 1 си намери работа след 4 години търсене( и то с връзки). Всички останали ......в кюпа.Сега вземам над 1000лв, Но жената работи за 350лв (застраховки) = не стигат. Последните години се образовахме с курсове по Английски. Сега си мисля да започвам ли да уча програмни езици ? ...- всичко съм забравил, или съм вече съм стар (40-те
149
1
 
8
 
! Отговори
Old преди 9 години
Здравеите Имах мечта да стана програмист. Единственият начин бе да завърша Университет ... завърших. (Информатика) , паралелно си търсих и работа по спец-та, но уви нямах стаж. Ходил съм по интервюта много, но искаха СТАЖ , е КАК ? Накрая им казвах ще работя без пари и ако не ме харесат до 2-3 месеца ще напусна. Само и само да натрупам стаж. Но през 1999-2005 нямаше много фирми в града (Варна). Тогава имаше интернет зали и рекламни агенции (не плащащи ). Естесвено работих във фирма, но не по спец-та и се издигах, но до там.. Поне за Варна преди години нямаше много фирми занимаващи се с