Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места

Фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти
Обновена: 1 мар 2015 11:04 | 1 мар 2015 09:37, Екип на Bulgaria On Air
242
Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места
Снимка: Bulgaria on Air

60 процента от завършилите висше образование се реализират след това на трудовия пазар, едва половината от  тях започват да работят по специалността си. Това сочат данните на Българската стопанска камара.

Бизнесът настоява да се ускори издаването на работни разрешителни за чужденци, които биха могли да започнат работа в сфери, където има остър дефицит на кадри.

В момента фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти. Oстър е дефицитът на служители и в туризма. Недостиг на лекари и инженери започва осезаемо да се усеща на трудовия пазар.

В същото време депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев поискаха да се въведе зелена карта за бесарабските българи и за българите от Западните покрайнини.

От Стопанската камара настояват финансирането на университетите да зависи от процента реализирали се техни студенти на трудовия пазар. Предлагат и да се ползва и чуждият опит.

Вижте подробности в репортажа на Кремена Кръстева по телевизия Bulgaria on Air. 

Oще репортажи на Bulgaria on Air гледайте ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
7
 
25
 
! Отговори
... преди 9 години
Истината е че 90% от сегашните висшисти са изключително неграмотни кифли и разглезени мамини синчета, които не знаят какво е това работа а претенции до небето, трябва да ги очука малко живота и тогава ще разберат /дано да разберат /за какво пиша...
147
2
 
6
 
! Отговори
turvin&rom преди 9 години
slagaite minusi FAKTITE SA FAKTI umen narod dobra ikonomika obrazovan na 90% na hartiq nqma ikonomika
146
0
 
2
 
! Отговори
wa$$up преди 9 години
Ей сия като сглоби в гаража си APPLE DJ TRAC***ТРАК и го продаде на парис DJ ката за 300к $. в брой .
145
0
 
12
 
! Отговори
ончо преди 9 години
Не е точно извинение а по-скоро разбиране. Условията у дома са тежки и това е факт но вярвам, че с повечко хъс ще потръгнат. Ние Българите все още не умеем да работим като едно. Това ни е проблема. За съжаление политиците ни са наш образ и подобие. В крайна сметка онова, което ни прави добри или лоши зависи само от нас. Колкото до мен самия научих преди 20тина години едно просто нещо -ако фирмата е добре и аз ще съм добре и за това трябва да се работи. У нас това не важи но Дай Боже един ден
144
0
 
14
 
! Отговори
До 186 преди 9 години
Знаеш ли, че има пенсионери, които ежегодно плащат данъци, общата сума от сбора на които е по-голяма от 12-те пенсии, които ще получат през същата година.Сега само да не вземеш да кажеш, че такива не се за жалене. Защото "заможен" и "осигурен" не означава непременно "мързеливец, който живее само от ренти".
143
1
 
12
 
! Отговори
ончо преди 9 години
До Анонимен 128 Явно започнахме да се заяждаме а това не никак добре. За финал с не лоши чувства искам да поясня, че съжалявам ако си имал лош опит със съмнителни кадри но в крайна сметка успеха на една фирма зависи много от манталитета на управителя и като резултат от това поведението на работника. Нямам нищо против да бачкам като кон при условие че получа достойно заплащане и отношение. Имал съм такива работодатели и им желая успех. За останалите мога само да се надявам на положителна промяна
142
3
 
12
 
! Отговори
BG преди 9 години
Прием 200 завършват 400 :))) Какво искате ?! *** от МОН как не им увряха главите - всяка чистачка в университет знае че се плаща на БРОЙ студенти а не на КАЧЕСТВО !В ИТ нямало хора - ама масово университетите бълват подобни кадри - то хубаво, ама по-голяма част от тия дето ходят да учат информатика не знаят .... и таблицата за умножение :))) Университетите са на брой, дават диплома и после ... бизнеса пищи на умряло :)))Я да приемат 200 и да оставят 10 така ли ще бъде ?!?!
141
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напишете в Гугъл site:***.bg образУваниеза да видите нивото и на работодателите... много са!А понеже малко от тях обявяват заплащането - site:***.bg BGNБез снимка е невъзможно да се кандидатства. За възрастовата дискриминация да не говорим. Повечето позиции обикновено съчетават няколко длъжности в една.
140
2
 
23
 
! Отговори
Проблем преди 9 години
Български министър посочва на турски , по какво се различавамеПри нас , българите ,90 % са образованите , 10 % необразованите.При вас , турците,90 % са необразованите , 10 % са образованите.Турският му отговаря по какво си приличаме.И при вас и при нас , управляват тези от 10 %.Огромен проблем в България са необразованите и имащи образование по измислени науки-икономисти , журналисти , социолози , политолози и т.н.
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ончоТи като го знаеш това Уравнение на нашия Сокса защо си гладен бе ?
138
6
 
3
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Ама ще си изпълзите от дупките пенсиите. Как все мизерствате пък имате пари за интернетец?
137
2
 
3
 
! Отговори
до синдикалист преди 9 години
Няма ли канчета останали от баба ти с тях ще си носиш храна драги ми специалисте.Като вземат 16 млд. ще те научат на още много други неща не се притеснявай.
136
2
 
6
 
! Отговори
ончо преди 9 години
До Анонимен 165 Работодателю, Чорбаджи, пише се водни а не Модни. И моля те не ми обяснявай понеже още малко ще ми кажеш и какво е ns и как се решава уравнението на Навие-Стокс. Гледай си бизнеса моля ти се.Жив и Здрав бъди
135
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 186За да бъде един гражданин на България пенсионер, това означава, че той се е издължил към държавата.Същата държава, която непрекъснато измисля варианти , първа грижа при всяка нова власт, как да окраде пенсионера.Не е виновен пенсионерът, че не му дават пенсията и че е унижен.Виновно е правителството, няма значение кое, след промяната.Пенсионерите са авторите и собствениците на това, което днес крадат другите.Никой не се интаресува от икономиката.Къде е Лукарски?
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До citizenима по тъпо-ти
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво
132
1
 
26
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 9 години
Каквото и да си говорим не може в 21 век при свободен пазар в ЕС само в България да работиш и да си неспособен да си покриеш човешките нужди . Да ме прощават т.н. работодатели , но ако не могат да плащат нормални заплати просто да си закриват фирмата и да не се правят на преподаватели по Марксизъм-Ленинизъм. Друг начин няма .
131
2
 
6
 
! Отговори
Прогресивното село преди 9 години
До 171 Ама май повечето време си го преживял на село в кръчмата :):). Само едно име Джон Атанасов.А за метода на противолеене на академик Балевски чувал ли си? :):):) То от радиоточката и от пиянките няма как да ги научиш.
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Образованието е лошо , но това не пречи запада да ни краде лекарите , инженерите и математиците.."Като цяло образованието наистина е лошо. Но се намират все още училища, от които излизат знаещи и можещи хора. Става дума за математическите гимназии из страна (извън София има изключително добри математически гимназии) и няколко езикови (главно в София, Пловдив и Ловеч).
129
12
 
5
 
! Отговори
citizen преди 9 години
По-тъпо нещо от български пенсионер със свободно време и интернет надали има.