Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места

Фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти
Обновена: 1 мар 2015 11:04 | 1 мар 2015 09:37, Екип на Bulgaria On Air
242
Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места
Снимка: Bulgaria on Air

60 процента от завършилите висше образование се реализират след това на трудовия пазар, едва половината от  тях започват да работят по специалността си. Това сочат данните на Българската стопанска камара.

Бизнесът настоява да се ускори издаването на работни разрешителни за чужденци, които биха могли да започнат работа в сфери, където има остър дефицит на кадри.

В момента фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти. Oстър е дефицитът на служители и в туризма. Недостиг на лекари и инженери започва осезаемо да се усеща на трудовия пазар.

В същото време депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев поискаха да се въведе зелена карта за бесарабските българи и за българите от Западните покрайнини.

От Стопанската камара настояват финансирането на университетите да зависи от процента реализирали се техни студенти на трудовия пазар. Предлагат и да се ползва и чуждият опит.

Вижте подробности в репортажа на Кремена Кръстева по телевизия Bulgaria on Air. 

Oще репортажи на Bulgaria on Air гледайте ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
4
 
9
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Точно така, образованието е "ЧИСТА ЗАГУБА НА ВРЕМЕ И СРЕДСТВА !!". Дайте всички да сме прости говедари като коментиращия по-долу.
127
1
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
Абе имате 1 000 000 дискриминирани безработни бе. Предложете им. БХК ще ви съдейства с готовност! Смех....
126
2
 
22
 
! Отговори
До 171 преди 9 години
Има и хора, които учат сериозно и стават добри специалисти. Само че такъв иска и адекватно заплащане.Като му предложат на 4-5 места смешна заплата, съпроводена с изисквания да върши и допълнителна работа, той, ще не ще, или започва да се интересува от реализация в чужбина, или, ако има лични причини да остане тук, намира работа с по-прилична заплата. Проблемът е там, че тази "работа" може да се окаже щат за бияч-охранител в някой бардак или собствена сергия на някой пазар. Ама нали трябва да яде
125
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тия заплати още ще има да ги търсите!
124
2
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 9 години
Това е защото няма голямо търсене , на биячи и ку*ви , иначе голям процент от незаетите щяха веднага да почнат . Бога ми IT сектора е толкова сполучлив и преспективен , но естествено изисква доста учене и практика . Много по лесно е да се продават наркотици или някоя далаверка да изкочи , или пък да си продаваш *** за да се возиш с скъпа кола и да облечеш някой друг марков *** .. Не мислете за субсидии на университетите , мислете как да накарате младежда да се интересува малко повече
123
1
 
8
 
! Отговори
Разумно предложение преди 9 години
са дали от Стопанската камара.Нелогичен е този истеричен натиск да се искат все повече и повече пари от бюджета, за да се финансират всякакви измислени уж висши училища, които после реват, че нямат достатъчно преподаватели.И вследствие на това, из страната литват "хвърковати чети" от хонорувани лектори, които някой удачно нарече "учени-чергари" - получава си сигурна заплата в някой от институтите на БАН, където помощници им вършат работата, а те самите обикаля да четат лекции в различни градове
122
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Образованието е лошо , но това не пречи запада да ни краде лекарите , инженерите и математиците.. Лошо но крадат кадри , кой е този будала да взима лоши и негодни и отгоре на това да плаща..
121
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има една римска мисъл- Ако не даваш много, не можеш да очакваш всичко.
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти си умен, самият връх и единственият ти недостатък е, че си смъртен, но и това не е проблем, Раят е точно за такива *** като теб!
119
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не разбирам за какво спорите, всичко грамотно беше откраднато и изнесено от тук, янките откраднаха немските лекари, немците крадът български лекари. С it специалистите и инженерите е същата работа. Набиват ти в главата западните желания и ти горящ от желания започваш да търсиш как да ги задоволиш. Като задоволиш малките, започваш средните, после големите и т.н. Между другото научаваш, че близките ти в *** наречен РБ се преселили в Небесата, а дйржавата вече не съществува защото била погълната от друга, ама на теб не ти пука- така им се пада на ***. Ти си умен, самият връх и единс
118
1
 
9
 
! Отговори
ончо преди 9 години
До 150: Да, явно не разбира човека но да се надяваме че с времето ще схване. Не може един човек да движи цял завод. Започнал бизнес -похвално, дано му провърви но проблема е в това, че такива хора като търсят работници искат да разбираш от IT да говориш 3 езика, да му движиш сделките, да проектираш и произвеждаш, да поддържаш машините. А че сам си е и диригент и оркестър си е негов а проблем. Е добре ама при условие че пазара е отворен съвсем нормално е да се да отида другаде.
117
2
 
36
 
! Отговори
синдикалист преди 9 години
Другарите назначени капиталисти не искат да разберат нещо много просто. Заплатата трябва да ти покрива елементарните нужди за живот . Не може да работиш и парите да ти стигат за 15 дена , а другите 15 дни какво ще правиш . Каквото и да работиш даже и метач да си трябва да се храниш и обличаш . Ето защо никой не иска да работи за минимална заплата. Два билета за транспорт-2 лв. , две кафета 2 лв. , три сандвича 9 лв. / не качествена храна , а сандвичи / станаха 13 лв. на ден по 30 дни 390 лв.
116
1
 
19
 
! Отговори
ончо преди 9 години
До 153 Чакай малко ..не аз трябва да те убеждавам а ти мен. Има глад на специалисти, както е посочено в статията. И понеже ти явно си представител на гилдията следователно ти трябва да ме поканиш а не аз да се натискам. Цифрата я посочих. А и имайки в предвид, че ти отдели днес 4 часа да ме оборваш в този форум явно не си работодател. Обикновено съвестните работодатели работят повече от такива като мен т.е. и в неделя са заети а ти не си.А защо вие не правите турбини? Индийците правят да речем.
115
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз уча в Германия на изпита по java Въведение в Информатиката , на поправката се паднаха същите задачи като на редовния изпит , негодници изкараха отлични оценки.. По медиите контролирани от ЦРУ се разпространява , че българското образование нищо не струва.. Това е ционистка пропаганда , и протекционизъм.. Запада сам си прави класациите на университетите и сам се радва , за да не може някой новодошъл да конкурира техните работници които са дали 100 хил. за образование..
114
1
 
11
 
! Отговори
hmz преди 9 години
"В момента фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти."Какви IT специалисти търсят ? Нещо много общо написано. Има системни администратори, програмисти, специалисти бази данни, уеб администратори, техници мога да си изброявам ...
113
1
 
6
 
! Отговори
ончо преди 9 години
До 142 - Защо да не държа сметка. Всеки сам си избира професията. Ти си вършиш твоята работа аз моята, ти печелиш, на мен ми плащаш за качествена и/или количествена работа. Не виждам нищо сложно в това. Ако ти тежи работата и ти струва много усилия, време, пари тогава вече си преценяваш сам какво и как да промениш, че да ти се наредят нещата. Не е ли така!? Живеем в свободен свят все пак или така си мислим поне :)
112
0
 
3
 
! Отговори
www преди 9 години
До Анонимен 149Освен ако ние самите не излезем балами, нали? Преди време същите приказки ги пускаше един "трейдър" и остави без ниви, апартаменти и спестявания маса народ :)А пробвал ли сте системата за агресивно увеличаване на залозите Мартингейл при онлайн бетинг? При нея теоретически не може да се загуби, нали? Е, понякога бъгва, когато заложите и последния си апартамент от мама и тате, а залогът пак се окаже губещ, но то идеални неща няма.
111
2
 
10
 
! Отговори
www преди 9 години
До ончоВидимо събеседникът ни не прави разлика между инженер, производственик, проектант и т.н. Най-вероятно няма никакво образование, но това са рисковете на мрежата, минусите. Плюсовете пък са, ме може някои от останалите да комуникираме на някакво по-различно ниво ;)Гледам по-долу някой беше писал, че програмистите трябвало да си правят фирми, но пък нямало да имат клиенти. Ами той пък явно за аутсорсване не е чул!? По тази линия беше "обезкостена" откъм АйТи специалисти огромна Индия...
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Научете се да играете покер и блекджек и започвайте да обирате баламите онлайн-гладни няма да останете :)
109
6
 
4
 
! Отговори
www преди 9 години
До DNESПри бай Тошо държавата фалира минимум два пъти (през седемдесетте и накрая)! Накрая търсихме пак заеми, като днес по време на управлението на Бойко Борисов, търсехме лондонски и парижки финансови клубове. Опитахме се да внесем технологии от ФРГ (тогава "лошата" Германия) и Япония. Съветските технологии не вършеха работа, съветските специалисти - тоже ;)